Noderīga dārza tehnika rudens darbiem Aktuālie padomi

Noderīga dārza tehnika rudens darbiem

Otrdiena, 20 oktobrī, 2020

Beidzoties vasarai, tuvojas noslēgumam arī rosīgā dārza darbu sezona. Taču pirms pilnvērtīgās ziemas atpūtas dārzniekiem un privātmāju īpašniekiem vēl ir ko papūlēties, jo nepieciešams savest kārtībā gan pašu dārzu, gan blakus esošo teritoriju vai pagalmu. Rudens ir laiks, lai savāktu pēdējo ražu, pārstādītu un apkoptu ogulājus, košumkrūmus un augļu kokus, sagatavotu ziemošanai augsni, savāktu visus dabīgos atkritumus un paveiktu vēl virkni darbiņu, lai mierīgi baudītu garos rudens vakarus. Un jāsaka, ka šos darbiņus nepieciešams paveikt diezgan operatīvi! Ne vienmēr rudens lutina mūs ar sausu un patīkamu laiku, bieži vien lietavas pāriet salnās un Jūs varat vienkārši nepaspēt izdarīt visu savlaicīgi. Tādēļ (un ne tikai tādēļ) ir lietderīgi ņemt talkā dažādas mūsdienīgas iekārtas, kas palīdzēs tikt galā ar darbiem ātri un bez kādas īpašas piepūles!

 

Dārza tehnika ne tikai atvieglo un paātrina teritorijas sakopšanu, bet ļauj paveikt šos darbus augstākajā līmenī! Protams, mūsdienīgi rokas instrumenti dārzam arī ir efektīvi un neaizvietojami palīgi, taču nekas nevar būt labāks par speciālo tehniku. Ar tās palīdzību Jūsu teritorija izskatīsies ideāli sakopta (profesionālā līmenī!), un augi atlīdzinās ar bagātīgu ražu nākamajā dārzniecības sezonā. Un patīkami, ka pašlaik šāda veida iekārtas vairs nav tikai profesionāļu privilēģija, tehniskie parametri, vienkāršota lietošana, augsta drošība un pieejamās cenas ļauj izmantot tās gandrīz jebkurā mājsaimniecībā. Ja sen esat aizdomājies par veidiem, kā padarīt dārza darbus rudenī vienkāršākus un patīkamākus, mēs pastāstīsim par mūsdienīgu must-have dārza tehniku augsnes apstrādei, augu sakopšanai, tīrības uzturēšanai. Iespējams, par daudziem rīkiem esat jau dzirdējis, bet kāds no tiem noteikti Jūs pārsteigs un uzrunās!

Apkopjam augus, - ņemam talkā krūmgriežus

Septembris un oktobris ir piemērots laiks ogulāju un augļu koku apkopei. Līdz salnām nepieciešams nogriezt vecos un sausos zarus, lai nākamgad augtu jauni spēcīgi zariņi, kas ar laiku sniegs bagātīgu ražu. Šim mērķim var izmantot parasto zargriezi. Tad pienāksies pasvīst, lai tiktu galā ar biezākiem zariem. Mēs iesakām izvēlēties dzīvžogu šķēres jeb krūmgriežus, kas darbojas no elektrības, benzīna vai uzlādējamā akumulatora. Šādas iekārtas lieliski noderēs ne tikai ogu krūmiem un augļu kokiem, bet arī dzīvžoga aplīdzināšanai. Ar tām Jūs varēsiet izveidot skaistu un akurātu krūma formu bez īpašas piepūles un īsā laikā. Teleskopiskais rokturis, ar kuru aprīkoti daudzi modeļi, ļaus apgriezt arī augstus krūmājus, piemēram, jasmīnu.

viritetis tur rokas krumgriezi

 

Tirgū krūmgrieži tiek piedāvāti plašā sortimentā - no parocīgiem akumulatora modeļiem zemiem krūmiem ar tieviem zariņiem līdz jaudīgām benzīna iekārtām blīvi saaugušiem krūmājiem. Jāpiebilst, ka benzīna modeļi sver vairāk, attiecīgi prasīs no strādnieka lielāku piepūli. Toties varēsiet apgriezt zarus arī dārza tālākajā nostūrī, kur nav pieejas elektrībai. Ja tomēr vēlaties vieglāku un ekspluatācijā vienkāršāku iekārtu, elektriskais modelis būs piemērotāka izvēle. Jebkurā gadījumā, ja teritorijā ir daudz krūmāju un/vai samērā garš dzīvžogs (turklāt augsts), elektriskie vai benzīna krūmgrieži būs neaizstājami palīgi mājsaimniecībā.

Zaru smalcinātāji un lapu pūtēji – ātrai organisko atkritumu savākšanai un pārstrādei

Kad zari nogriezti, tos nepieciešams utilizēt. Protams, var tos sadedzināt. Taču drošības nolūkos pienāksies pieskatīt ugunskuru. Tas aizņems zināmu laiku. Nemaz nerunājot par apkārtnes piedūmošanu un risku izpelnīties naudas sodu, jo, kā zināms, daudzās apdzīvotajās teritorijās ugunskuri pagalmos ir aizliegti. Tādēļ labāk tomēr meklēt alternatīvas. Vienkāršs, ērts un efektīvs veids ir pārveidot zarus mulčā ar zaru smalcinātāja palīdzību. Šīs iekārtas ir tiešām labs ieguldījums ilgiem gadiem. Varēsiet ātri un vienkārši sasmalcināt dažāda diametra zarus nelielos gabaliņos vai skaidās (daudzām iekārtām pieejami vairāki smalcināšanas režīmi), kā arī pārstrādāt citus dārza atkritumus (lapas, saknes, nezāles). Un pats galvenais, – pārstrādāto materiālu var izmantot kā organisko kompostu. Dārznieki noteikti atradīs tam pielietojumu.

efektivs zaru smalcinatajs darza

 

Pašlaik tirgū tiek piedāvāti elektriskie un benzīna zaru smalcinātāji. Tie atšķiras ar produktivitāti. Benzīna modeļi spēj sasmalcināt lielāka diametra zarus un darboties daudz ilgāk bez pārkaršanas riska. Tātad tas ir piemērotāks variants intensīvām slodzēm. Taču jārēķinās ar izmaksām benzīna iegādei un periodisku iekārtas apkopi. Ja šāds variants šķiet par sarežģītu, un smalcinātājs nepieciešams neregulārai lietošanai, racionālāk ir izvēlēties elektriskos modeļus.

 

Kā zināms, zari nebūt nav vienīgie organiskie atkritumi rudenī. Visapkārt birstošās lapas, kas tik ļoti iepriecina bērnus, ne vienmēr tikpat patīkami saviļņo privātmāju un vasarnīcu īpašniekus. Lapu grābšana ir visai laikietilpīgs un darbietilpīgs process. Taču tas var kļūt par absolūtu izklaidi svaigā gaisā ar kvalitatīvu lapu pūtēju. Tas tiešām palīdzēs ietaupīt laiku un enerģiju. Ja dārzā ir tikai daži koki, izvēlieties parocīgus un vieglus akumulatora pūtējus, kuri palīdzēs ātri savākt lapas vienā kompaktā kaudzītē, sakopt lieveni vai lapeni. Lielu teritoriju sakopšanai būs nepieciešams jaudīgāks aparāts – elektriskais vai benzīna lapu pūtējs. Šajā gadījumā labāk izvēlēties modeļus, kas piemēroti pārnēsāšanai uz muguras, un pievērst uzmanību arī trokšņa līmenim. Ja plānojat bieži izmantot lapu pūtēju, labāk izvēlēties klusākus modeļus, lai justos komfortabli pašam un netraucētu kaimiņiem.

Sagatavojam augsni ziemošanai                                                                       

Kad teritorija atbrīvota no atkritumiem un no dārza novākta pēdējā raža, laiks padomāt par zemes apstrādi. Un šajā ziņā neaizvietojami ir augsnes kultivatori. Šī iekārta ir ilgtermiņa ieguldījums, kas tiešām priecēs ar savu kalpošanu visas dārzniecības sezonas garumā. Rudenī varēsiet safrēzēt augsni pēc ražas novākšanas, pavasarī – sagatavot vietu puķudobēm un dārzam. Un vairs nekādas rakšanas ar lāpstu! Tikai iedarbiniet kultivatoru un vadiet to, kamēr iekārtas asmeņi visu izdarīs Jūsu vietā. Ja liekas, ka tā ir tehnika, ar kuru tiks galā tikai stiprais dzimums, tad tas tā nav! Pašlaik ražotāji piedāvā modeļus, kurus viegli varēs pārvaldīt arī sievietes. Tās ir kompaktas un vieglas iekārtas ar augstām manevrēšanas spējām. Izcili būs piemērotas arī nelielām puķu dobēm un pat siltumnīcām!

augsnes sagatavosana ziemai ar kultivatoru

 

Varam apgalvot, ka dārza tehnikas iegāde nebūt nav untums, tā ir absolūta nepieciešamība privātmāju un vasarnīcu īpašniekiem. Jūs ietaupīsiet savu laiku un spēkus, dārzniecība nekad nepārvērtīsies par nogurdinošu un nepatīkamu nodarbi, bet teritorija izskatīsies pievilcīgi. Ja uztraucaties par šādu iekārtu cenām, novērtējiet interneta veikala www.220.lv piedāvājumu! Tas neliks Jums vilties, jo tieši šeit atradīsiet plašu dārza tehnikas un instrumentu piedāvājumu. Kvalitatīvi motorzāģi, zāles pļāvēji un trimmeri, zemes kultivatori un urbji, lapu pūtēji, zaru smalcinātāji u.c. tehnika (kā arī tās rezerves daļas) 220.lv tiek piedāvāti par izdevīgām cenām, tostarp ar iespēju apmaksāt preci pa daļām vai paņemt to līzingā. 220.lv Jūs gaida viss nepieciešamais dārza darbiem un teritorijas pievilcīgam noformējumam. 

Antoņina Zalāne @pigu_latvia
https://www.buvbaze.lv/pigu_latvia/
4 gadi 1 mēnesis 30 dienu portālā
Bija online 30 aprīlī 11:45
Meklētājs būvniecības nozarē