Kā izvēlēties efektīvu apkures katlu un nepārmaksāt? Aktuālie padomi

Kā izvēlēties efektīvu apkures katlu un nepārmaksāt?

Trešdiena, 9 septembrī, 2020

 

Kvalitatīva apkures sistēma – pamatu pamats katrā mājoklī. Ja daudzstāvu namos dzīvokļi parasti tiek apgādāti ar pilsētas centrālapkuri, privātmāju īpašniekiem nākas par šo jautājumu parūpēties pašiem. Tas pats attiecas arī uz komerctelpām, kur ir nepieciešama sava autonoma apkures sistēma. Jā, sākotnēji var likties, ka apkures ierīkošana ir laikietilpīgs un sarežģīts process. Būtībā tā arī ir. Taču ieguvumi parasti atsver visas pūles - sākot no neatkarības, jo Jūs varat sākt kurināt jau agrā rudenī vai pat vēsās vasaras dienā, beidzot ar naudas ekonomiju, jo tomēr sava apkure izmaksā lētāk par pašvaldības piedāvāto. Turklāt pašlaik ražotāji piedāvā efektīvus, ekspluatācijā vienkāršus un cenas ziņā pieejamus apkures katlus. Izvēle ir tik liela, ka, meklējot sev piemērotāko variantu, ir nopietni jāiedziļinās. Apkures iekārtas atšķiras pēc kurināmā veida, jaudas, konstrukcijas, uzstādīšanas veida. Arī izmēriem un vizuālajam tēlam nebūt nav pēdējā nozīme. Par to, kurš tad no tirgū piedāvātajiem veidiem spēs dāvāt Jums uzticamu kalpošanu un mājīgu siltumu, arī parunāsim raksta turpinājumā.

Izvēlamies pēc kurināmā veida

Kurināmā veids noteikti būs pirmais aspekts, kas jāapsver, ierīkojot mājās apkuri. Šajā ziņā populārākie varianti ir gāzes, cietā kurināmā (malkas, brikešu, akmeņogļu u.c.) un granulu katli. Katram no tiem ir savas priekšrocības un arī trūkumi.

 

Gāzes katli. Tā ir optimālākā izvēle, ja mājas tuvumā ir gāzes maģistrāle. Gāze ir lētākais kurināmā veids, līdz ar ko ekspluatācijas izmaksas Jūs tiešām iepriecinās! Vēl viena priekšrocība ir automatizēta pārvalde un minimāla apkope. Būtībā, uzstādot gāzes apkuri, Jums nav jādomā par kurināšanu, malkas uzglabāšanu un laicīgu sagādi. Tikai iestatiet vēlamo darba režīmu un baudiet siltumu par salīdzinoši zemu cenu! Turklāt tirgū pieejami arī gāzes kondensācijas katli, kuri tiek uzskatīti par ekonomiskākajiem, jo patērē līdz pat 20% mazāk gāzes, taču ir par 20% efektīvāki. To sākotnējā cena ir ievērojami augstāka, taču ilgtermiņā ieguldījums noteikti atmaksājas. Īpaši tas attiecas uz lielām telpām - virs 200 m2. Ja tomēr Jums ir neliela māja, izdevīgāk ir izvēlēties parasto gāzes katlu, jo ietaupījums no gāzes kondensācijas iekārtas šajā gadījumā nebūs tik būtisks.

 

Cietā kurināmā katli. Parasti tiek pielietoti jebkāda veida telpu apsildīšanai, ja blakus nav gāzes maģistrāles un, attiecīgi, iespējas izvēlēties gāzes apkuri. Šajā gadījumā kā kurināmo Jūs varat izvēlēties malku, kokogles, briketes, skaidas, kūdru u.c. Savā ziņā tas ir ļoti ērti, jo varat kurināt ar to, kas dotajā brīdī ir pa rokai vai arī lētākais tirgū. Taču jārēķinās, ka cietā kurināmā katls noteikti pieprasa dūmvada esamību un regulāri apkopi. Jā, Jums vajadzēs regulāri un savlaicīgi sagādāt malku un patstāvīgi kurināt.  Neraugoties uz to, cietā kurināmā iekārtas ir ļoti pieprasītas tirgū, jo tām ir augsts lietderības koeficients un salīdzinoši pieejama cena.

 

Granulu katli. Tas ir viens no cietā kurināmā iekārtu paveidiem, kuru tomēr vērts apskatīt atsevišķi. Atšķirībā no malkas katla granulu apkures iekārta darbojas autonomi.  Kurināmais šajā gadījumā ir granulas, kas no speciāla bunkura automātiski tiek nogādātas degšanas zonā. Jo lielāks ir bunkurs, jo ilgāku laiku Jums nevajadzēs papildināt to ar granulām, un varēsiet uz dažām dienām aizmirst par kurināšanu.  Vēl viena priekšrocība – granulas gandrīz pilnībā sadeg, neveidojot pārpalikumus, līdz ar ko nepieciešama minimāla apkope. Granulu katls ir mūsdienīga izvēle, jo modernākie modeļi ļauj pat iestatīt temperatūras regulēšanas funkciju atkarībā no laikapstākļiem un pārvaldīt iekārtu attālināti no viedtālruņa. Taču jāņem vērā, ka šāda apkures iekārta pieprasa plašu kurtuves telpu, jo ir visai apjomīga. Arī granulu uzglabāšanai būs nepieciešama atsevišķa vieta, kas izslēdz granulu katla izmantošanas iespēju mazas platības telpās. 

 

Kombinētās iekārtas. Kombinētie katli maksā vairāk, taču to universālums bieži vien ļoti noder. Tie darbojas no dažāda veida kurināmā, piemēram, gāzes, malkas u.c, pateicoties kam, Jūs varat lietot tos resursus, kas konkrētajā mirklī ir ērtāk dabūjami. Tas ir lielisks pagaidu variants, ja Jūsu mājas tuvumā tiek plānota gāzes maģistrāles ierīkošana. Līdz tam laikam varēsiet kurināt, piemēram, ar malku.

 

Tātad, izvēloties katlu, sākotnēji jānoskaidro, kāds kurināmais ir pieejams Jūsu reģionā un būs izdevīgs ekspluatācijas izmaksu ziņā. Taču noteikti jāņem vērā vēl daži svarīgi parametri, lai apkure kalpotu uzticami un priecētu saimniekus.

Jauda un citi svarīgi parametri

Katla efektivitāte ir cieši saistīta ar tā jaudu (kW), kas ir viens no galvenajiem izvēles kritērijiem uzreiz pēc kurināmā veida. No jaudas ir atkarīgs, cik komfortabla būs temperatūra Jūsu mājās, cik sākotnēji izmaksās katls un kādas būs tā ekspluatācijas izmaksas. Kā nekļūdīties ar šo parametru? Princips ir vienkāršs - jo plašākas telpas, jo lielākas jaudas iekārta ir nepieciešama. Tiek uzskatīts, ka izdalot telpu platību ar 10, Jūs iegūsiet nepieciešamos kW. Piemēram, 200 m2 mājai ir vajadzīgs katls ar 20 kW jaudu, 300 m2 – 30 kW utt. Nav vērts izvēlēties jaudīgāku iekārtu, jo tas ir lieks naudas tēriņš gan sākotnēji, gan kopumā, - katla potenciāls pilnībā netiks izmantots. Savukārt, ja jauda būs par mazu, iekārta nespēs pilnvērtīgi apsildīt māju, tiks pakļauta pārlieku lielai slodzei un ātri nolietosies. Noteikti jāņem vērā arī tas, cik siltināta ir ēka, kādi ir tās logi. Mūsdienīgi būvniecības materiāli minimizē siltuma zudumus, līdz ar ko Jūs varat izvēlēties mazākas jaudas katlu un ieekonomēt uz sākotnējām iegādes izmaksām.

cieta kurinama apkures katls blakus sarkanai sienai

 

Vēl viens moments, par ko nepieciešams aizdomāties, vai izvēlēties vienkontūra vai divkontūru katlu. Vienkontūra iekārtas ir domātas tikai mājas vai jebkuras citas saimnieciskās/komerciālās ēkas apkurei. Savukārt divkontūras modeļi sniegs Jums plašākas iespējas, jo apvieno apkuri un ūdens uzsildīšanas funkciju. Katls uzsildīs ūdeni tādos apjomos, ka to mierīgi varēs lietot visa ģimene. Tikai pareizi jāizvēlas veiktspēja attiecībā uz ūdensapgādi. Piemēram, mazai ģimenei (1-2 cilvēki) pietiks ar ražošanas jaudu 6-8 l/min, 3 cilvēkiem – ne mazāk kā 10 l/min, bet lielākai ģimenei – ne mazāk par 15 l/min. Iegādājoties divkontūru katlu Jūs ietaupāt uz ūdens boilera iegādes, ierīkošanas un ekspluatācijas izmaksām.

 

Protams, cena arī nav pēdējais aspekts apkures ierīkošanas jautājumā. Kopumā tas izmaksā samērā dārgi, tāpēc vēlme ietaupīt ir pilnīgi saprotama. Drošus, kvalitatīvus un efektīvus apkures katlus par labām cenām Jums piedāvā iegādāties interneta veikals www.220.lv. Te Jūs atradīsiet vienkontūra un divkontūru katlus ar atšķirīgiem jaudas u.c. parametriem. 220.lv piedāvā arī apkures akumulācijas tvertnes. Tas ir lielisks automātikas aizvietotājs katliem, kas parasti nestrādā automātiskā režīmā (piemēram, malkas apkures iekārtām). Apskatiet piedāvājumu, izvēlieties apkures katlu 220.lv un baudiet visas tā sniegtās privilēģijas daudzu gadu garumā! 

 

Antoņina Zalāne @pigu_latvia
https://www.buvbaze.lv/pigu_latvia/
4 gadi 2 mēneši 1 diena portālā
Bija online 30 aprīlī 11:45
Meklētājs būvniecības nozarē