Plūdu riska mazināšanai ERAF paredzētos 4,6 miljonus eiro pārdala atkritumu pārstrādes veicināšanai un deinstitucionalizācijas plānam Ziņas

Plūdu riska mazināšanai ERAF paredzētos 4,6 miljonus eiro pārdala atkritumu pārstrādes veicināšanai un deinstitucionalizācijas plānam

Ceturtdiena, 3 septembrī, 2020

Kopumā 4 638 537 eiro, kas bija paredzēti kā Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) līdzfinansējums pašvaldībām plūdu riska mazināšanai, tiks novirzīti atkritumu pārstrādes veicināšanai un deinstitucionalizācijas plāna īstenošanai, trešdien lēma valdība.

ERAF atbalsts pārdalīts, grozot Ministru kabineta (MK) noteikumus par specifiskā atbalsta mērķa "Novērst plūdu un krasta erozijas risku apdraudējumu pilsētu teritorijās" projektu iesniegumu otrās un trešās atlases kārtas īstenošanas noteikumiem. Grozījumi paredz, ka atlases kārtu īstenošanai plānotais kopējais ERAF finansējums ir 23 513 297 eiro līdzšinējo 28 151 834 eiro vietā.

Līdzekļu pārdale bija iespējama tostarp tāpēc, ka Ādažu novada dome lēma pārtraukt projekta "Novērst plūdu un krasta erozijas risku apdraudējumu Ādažu novadā". Tāpat ņemts vērā MK maijā izskatītais Finanšu ministrijas informatīvais ziņojums "Par Eiropas Savienības struktūrfondu un Kohēzijas fonda finansējuma pārdalēm un risinājumiem Covid-19 seku mazināšanai", kurā uzsvērts, ka būtiska nozīme valsts ekonomiskās izaugsmes stiprināšanā un atjaunošanā, lai mazinātu Covid-19 izraisītās sekas un ietekmi, ir Eiropas Savienības (ES) fondu investīciju operatīva ienākšana tautsaimniecībā jau šogad jeb ES līdzfinansēto projektu īstenošanas sākšana pēc iespējas ātrāk.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) sagatavotie grozījumi nosaka, ka 2 863 822 eiro, ka bija paredzēti plūdu mazināšanai, tiek novirzīti pasākumam "Pakalpojumu infrastruktūras attīstība deinstitucionalizācijas plānu īstenošanai". Savukārt 1 774 715 eiro pārdalīti Kohēzijas fonda (KF) līdzfinansētajiem trešās kārtas projektiem bioloģiski noārdāmo atkritumu pārstrādes iekārtu izveidē.

Ar grozījumiem arī atvieglotas prasības pašvaldībām sabiedrības informēšanai par ES fondu projektā veiktajām darbībām. Līdz šim informācija sabiedrībai par projekta īstenošanu bija jāsniedz ne retāk kā reizi trīs mēnešos, tomēr lielajos būvniecības projektos, sevišķi iepirkumu vai nebūvniecības sezonā, trīs mēneši ir relatīvi īss laiks, kurā nav sasniegts būtisks progress un sniedzama būtiski jauna aktuāla informācija, norāda VARAM. Līdz ar to grozījumi paredz aktuālās informācijas par projekta īstenošanu sniegšanu ne retāk kā reizi sešos mēnešos.

Vienlaikus grozīti arī pasākuma "Atkritumu pārstrādes veicināšana" īstenošanas noteikumi, palielinot KF finansējumu. Ar grozījumiem noteikts, ka pieejamais KF finansējums būs 51 270 738 eiro, ietverot gan pārdalītos līdzekļus no plūdu draudu mazināšanai paredzētajiem projektiem, gan papildus pārdalot 10 611 eiro apmērā no pasākuma "Antropogēno slodzi mazinošas infrastruktūras izbūve un rekonstrukcija Natura 2000 teritorijās".

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 22 dienas portālā
Bija online 18 aprīlī 21:47
Meklētājs būvniecības nozarē