Apsildāmās grīdas  apkure, kas sniegs Jums maksimālu komforta sajūtu Aktuālie padomi

Apsildāmās grīdas apkure, kas sniegs Jums maksimālu komforta sajūtu

Ceturtdiena, 6 augustā, 2020

Iekārtojot savu mājokli, cilvēks cenšas padarīt to ne tikai praktisku un funkcionālu, bet arī iespējami komfortablu. Nav brīnums, ka tādās valstīs kā Latvija, kur gada lielāko daļu valda aukstums, labas apkures sistēmas ierīkošana mājās un darba telpās ir pamatjautājums. Kā viens no veidiem telpu apkurei un komfortablu apstākļu radīšanai tiek piedāvātas siltās grīdas. Piekrītiet, ka, ieejot vannasistabā ir daudz patīkamām sajust zem kājām maigi siltu virsmu, nevis aukstās flīzes? Šo lielisko iespēju var sniegt Jums apsildāmās grīdas!

 

Kad siltās grīdas tikai parādījās pārdošanā, to cena bija augsta un būtībā tās varēja ierīkot savās mājās tikai iedzīvotāji ar atbilstošiem ienākumiem. Pašlaik šīs sistēmas ir pieejamas jebkuram iedzīvotāju slānim un vairs nebūt netiek uzskatītas par greznību, bet drīzāk pat par nepieciešamību komfortabliem dzīves apstākļiem. Ikdienas lietošanā apsildes sistēma neprasīs no Jums nekādas piepūles, varēsiet tikai priecāties par patīkamu siltumu. Ar gadiem grīdu popularitāte tikai aug, attiecīgi augot arī piedāvājumam no ražotāju puses. Jūs varat izvēlēties apsildāmās grīdas atkarībā no Jūsu finansiālajām iespējām, gaumes, kā pamatapkures veidu vai papildus un baudīt visas priekšrocības, ko tās Jums sniedz. Un priekšrocību ir daudz!

Kāpēc ir vērts izvēlēties grīdu apsildi?

  • Komfortabla grīdu temperatūra un temperatūras režīms telpās kopumā. Gaiss virs apsildāmās grīdas iesilst 2-2,5 m augstumā. Tāds siltā gaisa sadalījums nodrošina optimālus apstākļus dzīvokļa saimniekiem. Turklāt grīda būs vienmērīgi silta, nav zonu, kuras tiek sildītas intensīvāk vai mazāk.

  • Ekonomija. Ierīkojot istabā vai jebkurā citā telpā siltās grīdas, papildus apkure šeit vairs nebūs vajadzīga, jo iesils gan grīdas segums, gan gaiss.

  • Estētika. Nekādu redzamu apkures elementu istabās – radiatoru, konvektoru utt. Gaumīgi un mūsdienīgi!

  • Drošība, draudzīgums veselībai. Kā liecina gadsimtu prakse, saslimšanu efektīva profilakse aukstajā gadalaikā – turēt kājas siltumā. Tādēļ mājokļos ar siltajām grīdām ir mazāks risks saaukstēties. Tas ir īpaši aktuāli ģimenēs ar maziem bērniem, kuriem bieži vien patīk staigāt bez zeķēm. Turklāt siltās grīdas ir arī drošas, jo visi sildelementi atrodas zem grīdas seguma. Jūs varat neuztraukties, ka bērns pieskarsies karstajam radiatoram un apdedzināsies.

  • Temperatūras vienkārša regulēšana. Varēsiet regulēt temperatūru ar termostata palīdzību. Pašlaik tiek piedāvāti arī programmējamie termostati, kas ļauj iestatīt vēlamo grīdas temperatūru, temperatūras režīmu telpās, ieprogrammēt to atkarībā no diennakts laika (dienā viens režīms un naktī cits) utt.

  • Savienojamība ar dažādiem grīdas segumiem. Drošības labad, izvēloties segumu, izlasiet ražotāja norādes, vai tas ir savienojams ar grīdu apsildes sistēmu. Taču pārsvarā mūsdienu ražotāji pielāgo segumus šim sistēmām, līdz ar to varēsiet izvēlēties, ko sirds kāro, - flīzes, parketu, laminātu, linoleju utt.  

Pozitīvi, ka Jūs varat ierīkot apsildāmās grīdas kā privātmājā, tā dzīvoklī vai komerciālajās telpās. Varat izvēlēties vislielāko telpu, piemēram, dzīvojamo istabu, vai to zonu, kur vēlaties nodrošināt vislielāko komfortu, - bērnistabu, vannasistabu, virtuvi. Tikai jāiedziļinās ražotāju piedāvātajos apsildāmās grīdas veidos, lai saprastu, kurš variants kādām telpām būs piemērotākais.  

Kādu grīdu apsildes veidu izvēlēties?

Pašlaik populārākās ir divu veidu siltās grīdas:

  • ūdens apsildes

  • elektriskās apsildes

Katram no šiem veidiem ir savas priekšrocības, kas parasti ir noteicošās apsildes sistēmas izvēlē, tāpēc apskatīsim šo jautājumu detalizētāk.

siltas gridas dzivokli

Ūdens apsildes sistēmas darbības princips ir karsts ūdens, kas cirkulē pa iemontētām zem grīdas caurulēm un uzsilda tās segumu. Šāda sistēma pieprasa arī speciāla cirkulācijas sūkņa iegādi, kas regulēs temperatūru. Kopumā tas ir ilgmūžīgs apsildes veids, - līdz pat 50 ekspluatācijas gadiem (pie nosacījuma, ka ir veikta kvalitatīva montāža, kādēļ labāk šo darbu uzticēt profesionāļiem). Turklāt ļoti ekonomisks! Ūdens apsildāmās grīdas patērē ļoti maz elektrības. Salīdzinot ar elektrisko apsildi, šī sistēma ļauj ieekonomēt līdz pat 60% elektroenerģijas. Un, jo lielāka būs apsildāmā platība, jo vairāk Jūs ietaupīsiet. Arī sistēmas sākotnējā cena un montāža izmaksās krietni mazāk. Taču šāda sistēmu nepieciešams uzpildīt no centrālās apkures, kas ir visai problemātisks jautājums dzīvokļos. Daudzdzīvokļu mājā šādas sistēmas montāža var traucēt apkures cirkulācijai visā namā, tādēļ Jums noteikti jāsaskaņo ierīkošana ar pilsētas attiecīgajiem komunālajiem dienestiem.

 

Vai ir vērts ierīkot ūdens apsildāmās grīdas visā mājā? Drīzāk nē. Jo temperatūras regulēšanas iespējas, salīdzinot ar elektrisko apsildi, ir krietni mazākas. Ja pēkšņi paliek par karstu, un gribēsiet nogriezt zemāku temperatūru, pienāksies gaidīt, kad grīda atdzisīs. Tādēļ vēlams šādas grīdas ierīkot tikai atsevišķās telpās.

 

Tātad, ūdens apsildes sistēma grīdām būs īpaši efektīva lielu telpu apsildei privātmājās ar autonomu apkures sistēmu.

 

Elektriskajai apsildei ražotāji piedāvā apsildes kabeļus un apsildes paklājus. Darbības princips ir sekojošs – kabeļi vai paklājs tiek uzsildīti ar elektroenerģijas palīdzību un sniedz savu siltumu grīdas segumam. Kabeļi ir ļoti populārs variants, jo ir krietni lētāks par paklājiem. Taču to montāža prasīs attiecīgas zināšanas. Paklāji montāžas ziņā ir daudz vienkāršāki, jo ražotājs jau ir izvietojis un nostiprinājis kabeļus uz speciālas virsmas, Jums vajadzēs to tikai nofiksēt zem grīdas seguma (parasti ar līmi). Paklājs arī atrodas tuvāk grīdas segumam, līdz ar ko ātrāk to uzsilda.

 

Liela elektriskās apsildes grīdu priekšrocība ir temperatūras vienkārša un precīza regulēšana. Ar termostata palīdzību varēsiet regulēt apsildes jaudu, tādējādi taupīt elektrību un panākt Jums komfortablāko temperatūras režīmu telpās. Elektropadeves traucējumu laikā varēsiet pilnībā izslēgt apsildi.

 

Taču, protams, pēc elektriskās grīdas apsildes ierīkošanas jārēķinās ar lielākiem elektrības rēķiniem. Tas ir iemesls, kāpēc šāda veida apsildi biežāk izmanto mazās telpās.  

 

Tātad, apkopojot iepriekš minēto, var secināt, ka elektriskās apsildes grīdas lieliski funkcionēs nelielas platības telpās (vannasistaba, tualete, lodžija, virtuve u.c.)! Tā ir populārākā izvēle dzīvokļiem.

 

Ja vēlaties sev siltās grīdas, tas ir tikai apsveicami! Komforts, ko sniegs Jums šī sistēma, ir sākotnējo investīciju vērts. Atrast un iegādāties visu nepieciešamo apsildāmo grīdu ierīkošanai Jūs varat interneta veikalā 220.lv! Te ir pieejami grīdas apsildes komplekti vai atsevišķi elementi. Termostati (tostarp arī programmējamie), apsildāmie paklāji no vadošiem ražotājiem, sildīšanas platformas, grīdas apsildes kabeļi – šie un citi noderīgi elementi siltajām grīdām 220.lv tiek piedāvāti plašā izvēlē un par lieliskām cenām! 

Antoņina Zalāne @pigu_latvia
https://www.buvbaze.lv/pigu_latvia/
4 gadi 2 mēneši 8 dienu portālā
Bija online 30 aprīlī 11:45
Meklētājs būvniecības nozarē