Skonto Prefab pabeidzis darbu pie būvkompānijas Merks starptautiskās koledžas projekta Piņķos Ziņas

Skonto Prefab pabeidzis darbu pie būvkompānijas Merks starptautiskās koledžas projekta Piņķos

Ceturtdiena, 9 jūlijā, 2020

 "Skonto Group" uzņēmums "Skonto Prefab" pabeidzis darbu pie būvkompānijas "Merks" projekta Piņķos, kur top starptautiska koledža ar dienesta viesnīcu, aģentūru LETA informēja uzņēmumā.

Kompānijā norādīja, ka būves konstrukcijas veidotas no CLT koka paneļiem un līmētām koka sijām. "Skonto Prefab" koledžai ražoja CLT konstrukcijas, piegādāja līmētas koka sijas jeb "Glulam" un sniedza CLT/"Glulam" montāžas konsultācijas.

"Kopā projektam piegādājām 2060 kubikmetru CLT materiālu un 190 kubikmetru jeb sešas kravas mašīnas ar līmētām sijām. Projektā ir ļoti daudz līmēto kolonnu un siju savienojumu, kas montāžas darbu padarīja izaicinošu," pauda "Skonto Prefab" izpilddirektors Mārtiņš Ķeņģis.

Kompānijā arī atzīmēja, ka projektā izmantotais kokmateriālu resurss būtiski samazina vides piesārņojumu. 

Ķeņģis skaidroja, ka CLT materiālu izmanto, jo tas ir patīkamāks, draudzīgāks videi, atstāj mazāku CO2 pēdas nospiedumu. Šī materiāla konstrukcijas ir vieglākas, līdz ar to arī efektīvāk transportējamas un arī montāžas ātrums ir lielāks.

"Starptautiskā koledža būtībā ir hibrīdbūve, kas pasaulē ir atzīts kā ilgstpējīgas domāšanas koncepts, - pielietotas plānotajam apjomam visatbilstošākās konstrukcijas un būvniecības paņēmieni, liekot uzsvaru uz pilnkoka (CLT un "Glulam") konstrukcijām, izstrādājot projektu BIM platformā un lielāko daļu no būvniecības elementiem saražojot "off-site" tehnoloģijā. Šādi paņēmieni saīsina būvniecības laiku un palielina kvalitāti par aptuveni 30%, kā arī ļauj ātrāk panākt ēkas hermētiskumu, nodrošinoties pret nelabvēlīgu laika apstākļu ietekmi," piebilda "Merks" valdes loceklis un celtniecības direktors Andris Bišmeistars.

Starptautiskās koledžas kopējā vērtība ir 10,1 miljons eiro. Ēkas kopējā platība ir 7011 kvadrātmetri. Koledža darbu plāno sākt jaunajā mācību gadā. Plānots, ka tajā vienlaicīgi varēs mācīties 500 audzēkņu, bet dienesta viesnīcā varēs izmitināt 100 personu.

Jau ziņots, ka "Merks" pērn parakstīja līgumu ar SIA "LMH" par starptautiskās koledžas ar dienesta viesnīcu izbūvi Piņķos, Jaunā ielā 10, Babītes novadā. 

Līgums paredz "design&build" principa īstenošanu - "Merks" vada gan objekta projektēšanas, gan būvniecības darbus.

2019.gadā "Skonto Prefab" strādāja ar 50,38 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 6% mazāk nekā 2018.gadā. "Skonto Prefab" kapitāldaļas pieder SIA "ABMR" (71,87%) un SIA "Grif 17" (28,13%). Uzņēmuma patiesais labuma guvējs ir Rihards Rāvis.

"Skonto Prefab" ir daļa no būvniecības un būvmateriālu ražošanas uzņēmumu grupas "Skonto Group". "Skonto Group" ietilpst uzņēmumi "Skonto Prefab", "Skonto Plan Ltd", "Latvijas energoceltnieks" un "Cross Timber Systems".

Savukārt "Merks" pagājušajā gadā strādāja ar 88,879 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 38,5% mazāk nekā 2018.gadā, bet kompānijas peļņa saruka par 41,2% un bija 1,451 miljons eiro. 

"Merks" ir ģenerāluzņēmējs sabiedrisko, dzīvojamo un rūpniecisko ēku, kā arī inženierbūvju celtniecībā, kas Latvijā darbojas kopš 1996.gada. Būvkompānija ietilpst Igaunijas "Merko Ehitus" grupā, kuras akcijas kopš 1997.gada tiek kotētas Tallinas "Nasdaq" biržā.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 1 mēnesis 16 dienu portālā
Bija online 18 martā 02:01
Meklētājs būvniecības nozarē