Arco Real Estat: Arī turpmāk Rīga būtiski atpaliks no Tallinas un Viļņas pēc uzbūvēto jauno dzīvokļu skaita Ziņas

Arco Real Estat: Arī turpmāk Rīga būtiski atpaliks no Tallinas un Viļņas pēc uzbūvēto jauno dzīvokļu skaita

Otrdiena, 7 jūlijā, 2020

Arī turpmāk Rīga būtiski atpaliks no Tallinas un Viļņas pēc uzbūvēto jauno dzīvokļu skaita, intervijā aģentūrai LETA sacīja nekustamo īpašumu uzņēmuma "Arco Real Estate" valdes priekšsēdētājs Aigars Šmits.

Viņš stāstīja, ka šobrīd Rīgā gandrīz visi attīstītāji ir vai nu Lietuvas, vai Igaunijas kompānijas, kas liecina par to, ka viņi vairs saviem tirgiem vairs īsti netic, tādēļ nāk attīstīt projektus Rīgā. 

Vēsturiski ir izveidojies, ka no 2007., 2008.gada Baltijas valstīs attīstība bija daudz maz līdzīga un jauno projektu skaits bija līdzīgs, taču pēc 2009.gada krīzes Latvijā bija būtiski lielāks atsavināto dzīvokļu skaits. Tādēļ arī hipotekāro kredītu portfelis šobrīd atšķiras gandrīz divas reizes - Igaunijā tas ir apmēram astoņi miljardi eiro, Latvijā - četri miljardi eiro. 

"Šo situāciju īsti mainīt nevar nekas, jo mums nav tuvumā Somijas, kas nāktu kā papildu investīcijas, pie mums arī nebrauc skandināvi vai kādi citi kaimiņi. Tie kaimiņi, kas mums bija no Austrumiem, tos mēs veiksmīgi izsviedām ārā. Tādēļ šo situāciju īsti mainīt nevar nekas, un arī turpmāk jauno projektu skaita ziņā mēs būtiski atpaliksim," sacīja Šmits.

Viņš piebilda, ka attīstītāju peļņas iespējas ir ļoti nelielas. Jāņem vērā, ka attīstītājs, pārdodot 100 dzīvokļu māju, nopelna vien uz pēdējiem 7-8 dzīvokļiem.

"Pie pašreizējām cenām es neredzu, ka kāds liels attīstītājs vēlētos nākt iekšā pilsētā un sākt lielus projektus. Tirgus ir mazs, demogrāfijas rādītāji diemžēl ir slikti, iedzīvotāju skaits nepalielinās. Es domāju, ka tie attīstītāji, kas jau strādā šajā tirgū, to turpinās, uzbūvējot apmēram 2000 jaunu vienību gadā. Tas ir tāds stabils, komforta apjoms pie mūsu tirgus situācijas," skaidroja Šmits.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 1 mēnesis 16 dienu portālā
Bija online 18 martā 02:01
Meklētājs būvniecības nozarē