Baložos nākamnedēļ sāksies siltumtrases rekonstrukcija Ziņas

Baložos nākamnedēļ sāksies siltumtrases rekonstrukcija

Ceturtdiena, 2 jūlijā, 2020

Lai nodrošinātu labāku siltumenerģijas pārvades pakalpojumu kvalitāti, SIA "Baložu komunālā saimniecība" nākamnedēļ sāks siltumtrases rekonstrukcijas darbus Ķekavas novada Baložu pilsētā, aģentūru LETA informēja Ķekavas novada pašvaldības sabiedrisko attiecību vadītāja Vineta Vītoliņa.

Siltumtrašu rekonstrukcija tiks īstenota Eiropas Savienības (ES) Kohēzijas fonda līdzfinansētā projektā "Siltumtīklu modernizācija Titurgā".

Atkārtotā publiskā iepirkuma rezultātā siltumtrases nomaiņas būvdarbus veiks SIA "Siltumtehserviss", bet būvuzraudzību - AS "Inspecta Latvia". Būvdarbu izmaksas ir lēšamas 479 821 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN), bet būvuzraudzības izmaksas - 11 875 eiro bez PVN. Saņemot pozitīvu atzinumu no Centrālās finanšu un līguma aģentūras, šī gada 17.jūnijā ir noslēgti būvdarbu un būvuzraudzības līgumi, norādīja Vītoliņa.

Modernizējot siltumtrases Baložu pilsētā - Titurgas apkaimē, būtiskākais ieguvums būs siltumtīklu drošība un siltuma zudumu samazināšana, kas attiecīgi iedzīvotājiem ilgtermiņā samazinātu izmaksas par siltumenerģiju.

Kā informē "Baložu komunālās saimniecība" projekta vadītājs Juris Piebalgs, būvdarbu laikā novecojušās siltumtrases tiks nomainītas pret jaunām. Kopējais plānotais rekonstruējamo siltumtrašu cauruļu garums ir 2967,40 metri. Savukārt rekonstruējamo siltumtrases kopgarums ir 1483,70 metri, tai skaitā, projekta gaitā tiks rekonstruēta siltumtrase ar rūpnieciski izolētām caurulēm, kas ieraktas zemē, 789,90 metru garumā un ēku pagrabos jeb tranzītā līdz siltummezgliem 693,80 metru garumā.

Siltumtrases rekonstrukcijas būvdarbi tiks saskaņoti vēl ar vienu citu Ķekavas novada pašvaldības pašlaik īstenoto projektu, proti, Uzvaras prospekta un Jaunatnes ielu pārbūves darbiem, kuru laikā tiks mainīti arī vecie apakšzemes inženiertīkli.

Tā kā siltumtrases rekonstrukcijas projekts skar arī Uzvaras prospektu, pašvaldība ir uzdevusi abu šo projektu vadītājiem veikt abu projektu īstenošanu, abpusēji saskaņojot būvdarbus, uzsvēra Vītoliņa.

"Baložu komunālā saimniecība" aicina iedzīvotājus būt saprotošiem un iecietīgiem pret būvdarbu laikā noteiktajiem ierobežojumiem, jo siltumapgādes tīklu rekonstrukcijas būvdarbi ir komplekss pasākums, pauda pašvaldības pārstāve.

"Veicot projekta līguma grozījumus, pagarinot projekta īstenošanas termiņu, atceļot iepriekšējo iepirkumu rezultātus un veicot jaunus iepirkuma konkursus būvdarbiem un būvuzraudzībai, saskaņojot iepirkuma procedūras ar Centrālo finanšu un līguma aģentūru, mums ir izdevies ietaupīt aptuveni 200 000 eiro no projekta sākotnējām izmaksām vai aptuveni 100 000 eiro no atceltā iepirkuma rezultātiem," skaidro "Baložu komunālā saimniecība" valdes priekšsēdētājs Zintis Šaicāns.

Siltumtrašu rekonstrukcijas projektu īsteno "Baložu komunālā saimniecība", kurai pašvaldība ir deleģējusi nodrošināt komunālos, tostarp, siltumenerģijas pārvades pakalpojumus Baložu pilsētā. Tāpēc, uzlabojot šo pakalpojumu kvalitāti, "Baložu komunālā saimniecība" realizē Eiropas Savienības (ES) līdzfinansētu projektu "Siltumtīklu modernizācija Titurgā".

Projekts tiek īstenots Eiropas Savienības Kohēzijas fonda darbības programmas "Izaugsme un nodarbinātība" specifiskā atbalsta mērķa "Veicināt energoefektivitāti un vietējo atjaunojamo energoresursu izmantošanu centralizētajā siltumapgādē" saskaņā ar līgumu, kas 2018.gada 23.maijā tika noslēgts starp "Baložu komunālo saimniecību" un Centrālo finanšu un līguma aģentūru.

Kohēzijas fonda līdzfinansējums veido 40% no attiecināmajām izmaksām. Savukārt projekta lielāko finansējuma daļu - 60% - nodrošina Ķekavas novada pašvaldība, ņemot aizņēmumu Valsts kasē un to ieguldot "Baložu komunālās saimniecības" pamatkapitālā.

Vītoliņa atgādināja, ka lai īstenotu šo projektu, "Baložu komunālā saimniecība" veikusi divus būvdarbu iepirkumus. Pirmais iepirkums tika pārtraukts, jo tika pieņemts lēmums par iepirkuma uzvarētāju, neņemot vērā Centrālās finanšu un līguma aģentūras kā projekta atbildīgās iestādes iebildumus un negatīvo atzinumu par iepirkuma procedūru, līdz ar to apdraudot projekta īstenošanu un ES līdzfinansējuma saņemšanu. Tolaik par šiem būtiskiem pārkāpumiem siltumtrašu iepirkuma organizēšanā 2019.gada jūnijā no amata tika atbrīvota iepriekšējā "Baložu komunālās saimniecības" vadība.

Pašlaik "Baložu komunālā saimniecība" vada Šaicāns, kura kandidatūra tika izvēlēta atklātā konkursa kārtībā.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 24 dienas portālā
Bija online 18 aprīlī 21:47
Meklētājs būvniecības nozarē