Iznācis žurnāla Ziņas

Iznācis žurnāla "Būvinženieris" jūnija numurs

Ceturtdiena, 18 jūnijā, 2020

Žurnālā Būvinženieris Nr.74 2020.gada jūnijā lasiet:

Ceļš izejai no Covid-19 pandēmijas ierobežojumu radītās ekonomikas lejupslīdes ir balstīts plašā sadarbībā starp būvniecības nozares kompānijām, speciālistiem, valsts iestādēm un nevalstiskajām organizācijām, ievada slejā pauž Ilmārs Leikums, Latvijas Būvinženieru savienības maijā ieceltais izpilddirektors. Viņš iesaka valdībai atbalstīt lielus infrastruktūras projektus un būvniecības uzņēmumiem būt gataviem biznesa diversifikācijai, lai izvairītos no smaga bankrota.

 

Nozares augstskolas un koledžas mācības topošajiem inženieriem un būvniecības tehniskajiem speciālistiem organizējušas attālināti, un eksāmeni jūnijā notikuši īpašā kārtībā. Kaut arī sākums nav bijis viegls, vēl pirms semestra noslēguma profesori un studenti žurnāla Būvinženieris aptaujā secina – jaunapgūtās metodes paliks un būs noderīgas arī atjaunotā klātienes mācību kārtībā nākotnē.

 

Divi raksti veltīti atjaunotai koka arhitektūras pērlei Vecpilsētas ielā 14, Jelgavā. Ēkai piešķirta pirmā vieta skates Gada labākā būve Latvijā 2019 nominācijā Restaurācija. Pirms atjaunošanas vērtēta kā grausts, māja pārvērsta modernā 21. gadsimta būvē, kas kalpos vēl ilgi, uzsver arhitekts Ēriks Cērpiņš no Livland Group. Projekta vadītājs Valdis Grīnpukals no firmas RERE Meistari atklāj, ka sarežģītākais uzdevums bijis pacelt visu ēku par 30 cm. Māra Čače no kompānijas Mikrokods apraksta tehnoloģiju pieskārienu vēsturei – objektu uzmērīja, izpētīja un projektēja datu modelī ar lāzerskenēšanas un fotogrammetrijas palīdzību.

 

Jaunā Latvijas kompānija Wood Board&Color vienkāršām koka fasādēm piešķir unikālu dizainu, ar oriģinālām metodēm radot mijiedarbību starp koka struktūru un krāsām. Viņu inovācija mūsu valstī ir dedzinātās koka fasādes, kas labi zināmas Japānā un Zviedrijā.

 

Tehnoloģiju sadaļā – ārējā siltumizolācija no Kingspan un Saint Gobain, grunts stabilizēšana ar Soilcrete no Keller, koka konstrukcijas ar perforētām metāla plāksnēm no MiTek, ventilējamā fasāde no Paroc.

 

Ugunsdrošības tēma – FN Serviss ekspertes Natālijas Sokolovas analīze par Eiropas normatīvu adaptēšanu un ievērošanu Latvijā, Lietuvā un Igaunijā.

 

Abonē žurnālu blbs.lv, buvinzenieris2016@gmail.com, https://abone.pasts.lv/. Pērc Preses servisa tirdzniecības vietās.

 

Abonē Būvinženieri līdz Jāņiem pusgadam par vilinošu cenu.

Vineta Silberga @vineta_silberga
https://www.buvbaze.lv/vineta_silberga/
6 gadu 11 mēnešu 15 dienu portālā
Bija online 25 augustā 12:04
Meklētājs būvniecības nozarē