VNĪ piecos gados kultūras būvju sakārtošanā ieguldījis 113,72 miljonus eiro Ziņas

VNĪ piecos gados kultūras būvju sakārtošanā ieguldījis 113,72 miljonus eiro

Ceturtdiena, 11 jūnijā, 2020

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" no 2015. līdz 2019.gadam kultūras būvju sakārtošanā ieguldījusi 113,72 miljonus eiro, aģentūrai LETA pavēstīja VNĪ valdes priekšsēdētājs Renārs Griškevičs.

Viņš informēja, ka šajā periodā VNĪ atjaunojis Raiņa un Aspazijas, kā arī Jāņa Akuratera memoriālos muzejus, rekonstruējis Klaušinieku māju Turaidas muzejrezervātā, kā arī Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskolas vēsturisko ēku.

Tāpat atjaunota fasāde "Valsts akadēmiskā kora "Latvija"" ēkai Vecrīgā, veikta Kultūras ministrijas ēku kompleksa Valdemāra ielā fasādes atjaunošana, pārbūvētas kāpnes koncertzālei "Lielā Ģilde", kā arī veikti citi mazāki, bet nepieciešami remontdarbi.

Pagājušā gada nogalē ekspluatācijā tika nodota arī muzeju krātuve Pulka ielā.

UNESCO Pasaules kultūras mantojuma "Rīgas vēsturiskais centrs" programmas ietvaros VNĪ pērn veica ieguldījumus četru miljonu eiro apmērā, sakārtojot septiņas kultūrvēsturiski nozīmīgas, intensīvi apmeklētas valsts iestāžu ēkas, kurās atsevišķi elementi ir bīstamā tehniskā stāvoklī, radot apdraudējumu sabiedrības drošībai.

Ar 2019.gada nogalē veiktajiem grozījumiem UNESCO programma tika papildināta ar Ministru kabineta ēku Brīvības bulvārī un Iepirkumu uzraudzības biroja ēku Eksporta ielā, pamatojoties uz abu ēku tehnisko stāvokli un tehniskās apsekošanas rezultātiem. Ministru kabineta ēkai abu literu vizuālais nolietojums sasniedzis 36% un konstatēta ēkas apdares fasādes apmetuma atdalīšanās, radot bīstamību garāmgājējiem. Savukārt ēkai Eksporta ielā konstatēts augsts fasādes nolietojums - 70%, kā arī tā neatbilst Latvijas būvnormatīvu prasībām.

Tāpat VNĪ norādīja, ka šobrīd sadarbībā ar Kultūras ministriju tiek veikta Dailes teātra, Valmieras drāmas teātra, Latvijas Leļļu teātra un Jaunās Rīgas teātra pārbūve, kā arī notiek projektēšanas darbi koncertzāles "Lielā ģilde" un Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra mājvietas atjaunošanai. Šogad sākta izstāžu zāles "Arsenāls" fasādes atjaunošana, kā arī turpinās darbi pie tās iekštelpu projektēšanas.

Tuvākajos gados plānots pabeigt arī trīs radošos kvartālus - "TabFab" Miera ielā, prototipēšanas darbnīcas "Riga Makerspace" Briāna ielā un Latvijas Nacionālās operas un baleta dekorāciju darbnīcu un mēģinājuma zāļu kompleksu Šķirotavas apkaimē.

VNĪ šobrīd īsteno 118 infrastruktūras attīstības projektus apmēram 180 miljonu eiro apmērā un strādā pie 25 jaunām projektu idejām. 

Uzņēmums nodrošina nekustamo īpašumu apsaimniekošanu un pārvaldību apmēram 450 nekustamajiem īpašumiem ar 1200 ēkām 1,1 miljona kvadrātmetru platībā un vairāk nekā 4000 zemes īpašumu 10 miljonu kvadrātmetru platībā. 

VNĪ dibināta 1996.gadā, un tās vienīgā īpašniece ir Finanšu ministrija. 

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 24 dienas portālā
Bija online 18 aprīlī 21:47
Meklētājs būvniecības nozarē