Moderns un funkcionāls priekšnams - Jūsu mājas vizītkarte Aktuālie padomi

Moderns un funkcionāls priekšnams - Jūsu mājas vizītkarte

Trešdiena, 10 jūnijā, 2020

Priekšnams ir atrodams jebkurās dzīvojamās telpās, - vai tā ir privātmāja, vai dzīvoklis. Atšķiras tikai tā parametri, kuri parasti neizceļas ar lielu platību, aizņemot vien dažus kvadrātmetrus. Priekšnama iekārtojums ir ārkārtīgi svarīgs, jo tas ir pirmais, ko redzat Jūs un Jūsu ciemiņi, ienākot pa durvīm. Attiecīgi šīs telpas interjers rada iespaidu par Jūsu mājokli kopumā, īpaši par saimnieku gaumes izjūtu. Lai šīs pirmās sajūtas būtu patīkamas, lai cilvēki justu labvēlīgu gaisotni Jūsu mājā un labprāt vēlētos ienākt uz kafijas tasīti, priekšnamam jābūt ne tikai pievilcīgi noformētam, bet arī praktiskam. Jo tieši no praktiskuma būs atkarīga tīrība un kārtība šajā telpā, garantija, ka Jūsu ciemiņi neieraudzīs apavu kalnus pie durvīm. Tātad, ja plānojat ķerties klāt priekšnama iekārtošanai un noformējumam, paturiet prātā tā galvenās funkcijas – praktiskums, komforts un estētiskums.

 

Praktiskums un komforts. Parasti priekšnamos mēs glabājam ļoti daudz mantu. Tās ir virsdrēbes visām sezonām, apavi (kuru skaits mēdz sasniegt pat desmitus, ja ģimenē dzīvo vairāki cilvēki), aksesuāri - cepures, šalles, lietussargi, somas, saulesbrilles, kā arī dažādas sīklietas – atslēgas, smaržūdens, telefonu lādētāji utt. Tāpēc uzglabāšanas sistēmām jābūt ļoti pārdomātām, lai viss brīvi ietilptu un glabātos bez defektu rašanās riska, piemēram, neburzītos. Pareiza mantu organizācija radīs pastāvīgu kārtību un komforta sajūtu, jo Jūs varēsiet ātri atrast vajadzīgo lietu.

 

Estētika. Lai panāktu patīkamu vizuālo iespaidu, sienām, mēbelēm un aksesuāriem jābūt saskaņotiem stila un krāsu ziņā. Tā Jūs panāksiet harmonisku interjeru.

No pirmā skata šķiet, ka pārdomāt un apvienot priekšnama svarīgākās funkcijas ir ļoti laikietilpīgs process, kas prasa pamatīgu iedziļināšanos. Taču mūsdienu ražotāji ir parūpējušies par plašu mēbeļu un visu nepieciešamo mantu piedāvājumu Jūsu priekšnamam, pat ļoti mazam. Šīs mēbeles jau ir pielāgotas Jūsu maksimālajam komfortam. Atliek tikai novērtēt piedāvājumu, ņemt vērā dažus noderīgus ieteikumus un izvēlēties to, kas visvairāk atbilst telpas izmēriem, cilvēku skaitam ģimenē, Jūsu gaumei un ikdienas paradumiem!

Mēbeļu izvēle - praktiskuma un pievilcības apvienojums

Ja Jums nav laika vai vēlmes apmeklēt neskaitāmus mēbeļu veikalus, Jūs varat komfortabli iepirkties internetā. Piemēram, interneta veikalā 220.lv Jūs varēsiet atrast visus nepieciešamos elementus priekšnama iekārtošanai, neizejot no mājām!

 

Sāciet ar stila izvēli - modernais stils, klasiskais, skandināvu vai kāds cits? Šis aspekts pilnībā ir atkarīgs no Jūsu gaumes! Klasiskajam stilam ir raksturīgas taisnas formas, lakoniskas krāsas – piemēram, balta, brūna, bieži ar zeltījumu, kā arī lieli spoguļi. Taču tāds noformējums labi izskatīsies tikai plašās telpās. Ja Jūsu rīcībā tādu nav, ieteicams tomēr izvēlēties modernu stilu – minimums mēbeļu un gaišas pasteļkrāsas, kas vizuāli paplašinās telpas. Sienu noformējumam arī ir nozīme, piemēram, horizontālas svītras liks priekšnamam izskatīties platākam, bet vertikālas - augstākam.

 

Padomājiet arī par mēbeļu materiālu. Populāras un cenas ziņā pieejamas pašlaik ir mēbeles no kokšķiedru (MDF) un kokskaidu plātnēm (MDP). Tas ir ekoloģisks materiāls ar labiem ekspluatācijas rādītājiem. Ja meklējat kaut ko lētāku, budžeta variants ir plastmasas mēbeles. Ja cenai nav nozīmes, un vēlaties ko īpaši krāšņu, piemērota izvēle ir masīvkoka mēbeles. Tiesa, tās vislabāk izskatās plašās telpās ar klasiska stila interjeru.

 

Svarīgs aspekts, ko nav iespējams ignorēt mēbeļu izvēles posmā, ir telpas parametri. Tos noteikti vajadzēs saskaņot ar mēbeļu izmēriem, jo proporciju ievērošana sniegs harmonisku kopējo ainu. Mazajām telpām neizvēlieties masīvas mēbeles, lieciet uzsvaru uz priekšnama stūru un sienu izmantošanu. Runājot par izmēriem, neaizmirsiet pievērst uzmanību arī veramo durvju un izvelkamo plauktu garumam, lai nekas netraucētu tos atvērt.

 

Kādas mēbeles tad būs nepieciešamas? Absolūts minimums ir drēbju pakaramais, skapis, apavu plaukts un spogulis. Ja telpas atļauj, tad Jūsu komfortam varat papildus izvietot priekšnamā arī mazākus skapīšus, plauktus, soliņus vai pufus, lietussargu turētāju utt.

 

Skapji. Viena no svarīgākajām mēbelēm, kurā varēsiet salikt lielāko daļu mantu. 220.lv Jūs varat atrast dažāda izmēra viendurvju un divdurvju skapjus, kā arī variantus ar papildus izvelkamajām atvilktnēm un vaļējiem plauktiem. Ņemiet vērā, ka kombinētie varianti ir praktiska izvēle nelieliem priekšnamiem, jo Jūs varēsiet vienā vietā kompakti glabāt gan virsdrēbes, gan smalkākas lietas atvilktnēs. Uz vaļējiem plauktiem varēsiet novietot, piemēram, atslēgas. Nepieciešamība pēc papildus plauktiem uzreiz atkritīs. Ja vēlaties ietaupīt vēl vairāk vietas, lieliska izvēle būs apvienotais variants – skapis ar drēbju pakaramiem! Tāpat šauros priekšnamos ieteicams lietderīgi izmantot to augstumu, izvēloties augstākus skapjus, vēlams ar lieliem spoguļiem uz durvīm. Tādējādi Jūs saliksiet maksimāli daudz mantu, bet spogulis palīdzēs vizuāli paplašināt telpas.

 

Drēbju pakaramie. Visprātīgāk tos novietot netālu no durvīm, tādējādi Jums jārēķinās ar pieejamo platību šajā zonā. Pie sienas stiprināma horizontāla plāksne ar āķīšiem ir populārākais variants, jo ir komfortabls un samērā lēts. Izvēlieties variantu āķīši+plauktiņš un šalles un cepures būs vienmēr pa rokai. Vienīgais mīnuss, ka virsdrēbes berzīsies pret sienu, riskējot to nosmērēt. Turklāt, ja Jums ir bērni, neaizmirstiet, ka būs nepieciešami āķīši arī zemākā līmenī. Neparasti un stilīgi izskatās pakaramie uz kājas, neaizņemot arī daudz vietas (bieži aprīkoti ar āķīšiem dažādos līmeņos un lietussargu turētājiem apakšā). Ja Jums ir plašs priekšnams un vēlaties īpaši rūpīgi glabāt virsdrēbes, varat izvēlēties pakaramos ar stangām (vienu vai divām). Savukārt par praktiskākiem tiek uzskatīti drēbju statīvi ar āķīšiem augšā un plauktiem mantu vai apavu glabāšanai apakšā. Ja vieta atļauj, tad šis variants būs gan komfortabls, gan estētisks, gan ekonomisks!

 

Apavu skapji un plaukti. Atvērti apavu plaukti ir ērti ikdienas lietošanai un parasti atrodas maksimāli tuvu durvīm. Ja vietas te nav daudz, izvēlieties šaurus, bet augstus plauktus, piemēram, ar 4-5 līmeņiem, kur apavus varēs salikt visa ģimene. 

Apavu skapīši ir lielisks variants nesezonas apavu glabāšanai. Papildus komfortu sniedz apavu plaukti un skapji, kas kalpo arī kā sols, uz kura apsēsties un uzvilkt kurpes.

 

Spoguļi. Pēdējais acu uzmetiens savam izskatam pirms došanās laukā ir būtisks moments. Ja vieta atļauj, ieteicams iegādāties spoguli, kurā varēsiet aplūkot sevi pilnā augumā. Ja tomēr nevarat atrast pietiekami daudz vietas, izmēru daudzveidība ļaus piemeklēt tieši Jūsu telpām atbilstošu spoguli! Jebkurā gadījumā – lielam vai mazam spogulim noteikti jābūt katrā priekšnamā!

 

Skapīši un kumodes ir papildus elementi priekšnamam. Ja redzat, ka kāda vieta palikusi nepiepildīta, kompakts skapītis gan papildinās interjeru, gan kalpos kā vieta sīkmantām.  

 

Svarīgi, lai visas Jūsu izvēlētās mēbeles pilnībā nodrošinātu ērtu mantu glabāšanu un vizuāli veidotu stilistiski vienotu, acij patīkamu „ansambli”. Ja neesat pārliecināts par savām spējām saskaņot atsevišķus elementus, izvēlieties jau gatavas priekšnama iekārtas mūsdienīgās krāsās – baltu, brūnu, ozolkoka imitācijas, pelēku utt. Tā Jūs ietaupīsiet savu laiku un spēkus un būsiet pilnīgi drošs, ka mēbeles ir vienotā stilā un pasvītro Jūsu labo gaumi. Tāds priekšnams noteikti priecēs Jūs un Jūsu ciemiņus vairāku gadu garumā! 

Antoņina Zalāne @pigu_latvia
https://www.buvbaze.lv/pigu_latvia/
4 gadi 2 mēneši 9 dienu portālā
Bija online 30 aprīlī 11:45
Meklētājs būvniecības nozarē