Vitenbergs: Būvniecība ir kanāls, caur kuru iepludināt naudu ekonomikā Ziņas

Vitenbergs: Būvniecība ir kanāls, caur kuru iepludināt naudu ekonomikā

Ceturtdiena, 30 aprīlī, 2020

Covid-19 pandēmijas radītās krīzes apstākļos būvniecība ir kanāls, caur kuru iepludināt naudu ekonomikā, trešdien pētījuma "Ēnu ekonomikas indekss Latvijas būvniecībā 2015-2019" prezentācijā sacīja ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (KPV LV). 

"Ekonomikas ministrija ļoti nopietni strādā pie ekonomikas sildīšanas caur būvniecības nozari. Vieni no pirmajiem pasākumiem būs ēku siltināšanas projekti un ceļu būves projektu apmēru palielināšana," sacīja Vitenbergs.

Ekonomikas ministrs uzsvēra, ka krīzes apstākļos jāspēj mobilizēt publiskos iepirkumus un jāspēj tos ātri realizēt. "Projekti nebeigsies, to varu apsolīt," sacīja Vitenbergs.

Savukārt ekonomikas ministra ārštata padomnieks Jānis Ošlejs pētījuma prezentācijai sekojošajā diskusijā sacīja, ka būtisks valsts atbalsts būvniecības nozarei būtu "Attīstības institūcijas "Altum"" ("Altum") pieejamo fondu palielināšana.

"Valstij būtu būtiski jāpalielina "Altum" pieejamais kredītportfeļa finansējums līdz aptuveni 700 miljoniem līdz vienam miljardam eiro. Kopā ar banku kredītiem tie būtu trīs miljardi eiro, kas pieejami tautsaimniecībai," sacīja Ošlejs. 

Viņš norādīja, ka primāri būtu jāveicina tieši eksportējošo nozaru attīstība un finansējums, tostarp ar būvniecības palīdzību. 

"Primāri jāveicina jaunu biroju, servisa centru, kā arī jaunu rūpniecības parku būvniecība. Valsts līdzfinansējuma esamība veicinātu arī privātās investīcijas šajā sektorā," sacīja Ošlejs. 

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 23 dienas portālā
Bija online 18 aprīlī 21:47
Meklētājs būvniecības nozarē