Ekonomiku plāno stabilizēt ar valsts ieguldījumu ceļos un mājokļos Ziņas

Ekonomiku plāno stabilizēt ar valsts ieguldījumu ceļos un mājokļos

Pirmdiena, 27 aprīlī, 2020

Covid-19 pandēmijas ietekmē Latvijas ekonomikas kopprodukts varētu samazināties par 8%, vēsta Latvijas Radio 1. Ekonomikas ministrijas vadībā gatavotajā ekonomikas atjaunošanas rīcības plānā iekšējo patēriņu iecerēts uzturēt ar valsts un pašvaldību ieguldījumiem ceļu infrastruktūrā un mājokļu atjaunošanā, kā arī atbalstu eksportspējīgiem uzņēmumiem.

Skaidro ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs: ''Covid-19 izplatības ierobežojošo pasākumu negatīvo ietekmi izjūt ikkatrs cilvēks. Šobrīd svarīgākais ir cilvēku veselība, vienlaikus mums visiem ir skaidrs, ka līdz ar pirmajiem signāliem par pandēmijas apmēriem cietīs arī ekonomika. Pasaulē un Latvijā noteikto ierobežojumu kontekstā kopā ar uzņēmējiem un nozaru ekspertiem strādājam pie Latvijas ekonomikas atjaunošanas rīcības plāna. Īstermiņā ir svarīgi radīt visus nepieciešamos drošības un atbalsta pasākumus, kādos Latvijas uzņēmumi var turpināt strādāt ārkārtas apstākļos. Vienlaikus skatāmies vidējā termiņā – 3 gadu posmam svarīgi izveidot atbalsta mehānismus uzņēmumiem, kad daļa vai visi veselības ierobežojumi tiks atcelti.

Pašlaik nevaram fokusēties tikai uz īstermiņa ekonomiskās krīzes pārvarēšanas instrumentiem. Vīrusa radītajā ietekmē uz ekonomiku jau šobrīd pasaulē tiek lēsts, ka atkopšanās fāzei, lai sasniegtu pirmskrīzes ekonomikas attīstības līmeni, būs nepieciešami vairāki gadi. Tieši tāpēc šis Latvijas ekonomikas kontekstā ir izšķirošs brīdis – saliekot visus resursus un zināšanas mērķtiecīgā darbību kopumā, koordinējot darbības visiem iesaistītajiem, attīstības ziņā ir iespēja apsteigt citas valstis, kuras nebūs reaģētspējīgas koordinētai rīcībai. Tāpēc plānā būs paredzēti risinājumi, kas vērsti uz pasaules izmaiņu rezultātā radītā pieprasījuma apmierināšanu. Mums – gan publiskajam sektoram, gan privātajam sektoram – jābūt gataviem, ka ikdiena mainīsies. Pieprasījums pēc dažādiem produktiem un pakalpojumiem noteikti mainīsies, līdz ar to Latvijas valdībai un uzņēmējiem ir jābūt spējīgiem pielāgoties ātri mainīgai videi un apstākļiem. Tāpēc modelējam vairākus attīstības scenārijus, lai atrastu gudrākos ekonomikas stimulēšanas instrumentus.

Latvijas ekonomikas atjaunošanas plānu esam sadalījuši trijos posmos: stabilizēt ekonomiku, mainīt ekonomikas struktūru, attīstīt uzņēmumus ar augstu eksportspēju jeb – ‘’stabilizēt, pārorientēties, augt’’. Valdība ir ļoti operatīvi apstiprinājusi virkni noteikumu, kas palīdz uzņēmējiem “pārziemot”, kā arī saprast, kā turpmāk virzīt biznesu. Taču šis periods nedrīkst ieilgt, tāpēc kopā ar Slimību profilakses un kontroles centru strādājam pie vīrusa ietekmes mazināšanas risinājumu kopuma, lai rūpnīcas var turpināt ražošanu un atsākt to, ja pieprasījuma izmaiņu dēļ bija pārtraukušas.

Plāna galvenais mērķis – ekonomikas strukturālās izmaiņas, kas orientētas uz zināšanu ietilpīgu preču un pakalpojumu eksportu. Valsts preču un pakalpojumu eksporta apjoms ir valsts un sabiedrības pārticības spogulis. Tāpēc tiks piedāvātas politikas izvēles, kuras īstenot gan publiskajam, gan privātajam sektoram. Vienlaikus apzināmies, ka pirmajā un otrajā fāzē ‘’stabilizēt un pārorientēties’’ izšķiroši svarīgi būs nodrošināt ekonomikas iekšējo patēriņu. Tieši tāpēc svarīga loma krīzes situācijā ir ne tikai valsts institūciju, bet arī pašvaldību proaktīvai iesaistei mērķtiecīgu pasūtījumu izlikšanai tirgū. Šeit ir runa gan par nākotnes infrastruktūru – ceļi, tilti, utt., gan par publisko pasūtījumu mājokļu kvalitātes uzlabošanai – energoefektivitātes programmas, īres mājokļu būvniecība, renovācija utt. Tas nodrošinātu vietējā patēriņa, vietējo ražotāju un izpildītāju ekonomisko aktivitāti tirgū krīzes brīdī.''

Kā informē Ekonomikas ministrijas (EM) Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Evita Urpena, Latvijas ekonomikas atjaunošanas plāna izstrādes darba grupā, kuru vada ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs, piedalās uzņēmēji, LTRK, LDDK un citas uzņēmēju organizācijas, kā arī EM darbinieki. 15.aprīlī ar ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa rīkojumu izveidota attīstības grupa tautsaimniecības stimulēšanai ekonomikas ministra Jāņa Vitenberga vadībā. Tajā iekļautas arī FM, VARAM, SM un ZM. Turpmāk plāna izstrāde tiks koordinēta šajā darba grupā. Šonedēļ plānota pirmā attīstības grupas sēde, kur EM prezentēs līdz šim sagatavoto plānu.

Vineta Silberga @vineta_silberga
https://www.buvbaze.lv/vineta_silberga/
6 gadu 11 mēnešu 8 dienu portālā
Bija online 25 augustā 12:04
Meklētājs būvniecības nozarē