Ko Husqvarna eksperti saka par akumulatora motorzāģiem? Aktuālie padomi

Ko Husqvarna eksperti saka par akumulatora motorzāģiem?

Pirmdiena, 23 martā, 2020

Kaut arī akumulatora sērijas produkti nav jauni, tiem tomēr ir jāiekaro sava vieta patērētāju apziņā līdzās klasiskajiem produktiem ar iekšdedzes dzinējiem, kas ilgu laiku bijis meža un dārza tehnikas standarts. Akumulatoru sērijas produktu kļūst arvien vairāk, piedāvājot patērētājiem izvēles iespējas teju visās kategorijās. Un nu ir pieejami arī akumulatora ķēdes zāģi. Ko par tiem saka eksperti? Uz jautājumiem par akumulatora motorzāģiem un to īpatnībām atbild Armands Šatrovskis.

 

Motorzāģa darbības ilgums starp uzlādes reizēm

Viens no biežāk uzdotajiem jautājumiem, kas interesē potenciālos pircējus – cik tad ilgi būs iespējams strādāt ar motorzāģi pēc pilnīgas uzlādes. Armands skaidro, ka tas nebūt nav tik viennozīmīgi pasakāms.

Armands Šatrovskis: Darbības ilgums ir ļoti mainīgs lielums, kuru ietekmē zāģa modelis, akumulatora modelis, darba slodze, izvēlēta jauda, darba veids u. tml. Strādājot dārzā, kopjot kokus vai ābeles, galdniecībā, celtniecības darbos, darbības laiks var būt vairākas stundas, bet, ja ir jāveic resnāka koka stumbra sazāģēšana, tad šis darbības ilgums var būt tikai 20 minūtes. Tādēļ, pirms izvēlēties kādu no Husqvarna akumulatora motorzāģiem un akumulatoriem, drošāk ir pakonsultēties pie kāda no Husqvarna autorizētajiem izplatītājiem.

Taču der atcerēties, ka lielākajai daļai Husqvarna akumulatora ierīču akumulatori ir savstarpēji saderīgi. Tas nozīmē, ka – ja paredzēts aktīvs darba cēliens ar motorzāģi, var aizņemties uzlādētu krūmgrieža, trimmera vai kāda cita akumulatoru sērijas produkta akumulatoru un attiecīgi izmantot zāģēšanas darbos. Turklāt – pilnīga akumulatora uzlāde atkarībā no ierīces nav nemaz tik ilga – integrēto akumulatoru uzlāde līdz 80% aizņems aptuveni 30 minūtes.

Universāls akumulatora motorzāģis, ar ko var paveikt teju visu, – vai tāds eksistē?

Iegādājoties akumulatora motorzāģi mājsaimniecībai, ir svarīgi, lai ar to varētu paveikt pēc iespējas plašāku darbu klāstu. Galu galā – būtu visai dārgi veidot ekskluzīvu motorzāģu kolekciju atsevišķiem uzdevumiem. Armands iesaka rūpīgi izsvērt savas patiesās vajadzības, vairāk fokusējoties uz reālo ikdienu, mazāk – uz hipotētiskām nākotnes vajadzībām, jo visu paredzēt, kam varētu noderēt elektriskais motorzāģis, nekad nav iespējams.

Armands Šatrovskis: Veicamie darbi ir ļoti atšķirīgi, un nebūs viena ideālā Husqvarna akumulatora motorzāģa modeļa. Darba slodze būs ļoti atšķirīga, ja lietotājs ir privātmājas īpašnieks, kuram šis Husqvarna motorzāģis ir nepieciešams nelieliem darbiem saimniecībā, vai profesionāls arborists, kuram nepieciešami pat divi atšķirīgi akumulatora motorzāģi un slodze ir daudz lielāka. Pareizākais ceļš, izvēloties Husqvarna akumulatora zāģi, ir konsultācija veikalā, izstāstot plānotos darbus, to regularitāti un slodzi, lai klients iegādātos tiešām piemērotāko modeli.

Husqvarna tīmekļvietnē var sīkāk iepazīties ar pieejamajiem modeļiem, to jaudu un specifikācijām. Galvenās pieejamo modeļu atšķirības – sliedes garums, motorzāģa svars, kā arī dažas papildfunkcijas, piemēram, ūdensizturība, liels ķēdes ātrums, īpaši viegla apkope u.tml.

Profesionāļu attieksme pret akumulatoru motorzāģiem – vai pieredzējuši motorzāģu lietotāji izvēlas šādus produktus un tiem uzticas?

Armands Šatrovskis: Profesionālais motorzāģu lietotāju pulks ir veidojies vēsturiski kopā ar benzīna motorzāģiem būtībā kā vienīgajiem šādiem instrumentiem. Un, parādoties akumulatora motorzāģiem, ir arī profesionālie lietotāji, kuri pilnībā vai daļēji ir pārgājuši uz akumulatora motorzāģiem. Husqvarna ļoti strādā pie tā, lai radītu jaudīgus un uzticamus akumulatora zāģus, un tieši šogad ir sperts liels solis šo zāģu attīstībā, radot jaunos 540iXP un T540iXP akumulatora motorzāģus, kuru veiktspēja ir salīdzināma ar 40 CC benzīna motorzāģiem. Protams, ka profesionālā mežizstrādē akumulatora motorzāģus ieviest ir diezgan liels izaicinājums, bet to izmantošanas iespējas koku kopšanā, celtniecībā, galdniecībā, darbos iekštelpās, trokšņu un izmešu jūtīgās darba zonās ir neatsveramas.

Jautāts par faktoriem, kas tieši padara akumulatora ķēdes zāģi neaizstājamu dažādos darbos telpās un, piemēram, publiskās vietās, Armands norāda uz acīmredzamo – daudz zemāks trokšņu līmenis, kā arī – netiek radītas izplūdes gāzes. Tas darbu padara krietni patīkamāku, un darba vidi – veselīgāku.

Tehnikas apkope un darba drošība – ko iesaka eksperts?

Tehnikas darbmūža ilgumu būtiski ietekmē regulāras apkopes un vispārējo rekomendāciju ievērošana. Tāpat drošs darbs lielā mērā atkarīgs no tā, cik skrupulozi tiek ievēroti noteikumi par personīgās aizsardzības līdzekļiem un pareizu darba tehniku.

Armands Šatrovskis: Līdzīgi kā citai tehnikai, arī darbā ar akumulatora motorzāģi ir jāievēro drošības noteikumi, kas paredz aizsargbikšu, apavu, cimdu, redzes sargu izmantošanu. Husqvarna akumulatora motorzāģi ir aprīkoti ar ieslēgšanas un izslēgšanas slēdzi, lai izvairītos no nejaušas motorzāģa iedarbināšanas.

Husqvarna akumulatoru zāģi pieprasa ļoti minimālu apkopi, kas būtu:

  • regulāra tīrīšana,
  • ķēdes asināšana,
  • spriegošana,
  • ķēdes eļļas papildināšana.

Praktiski nekā cita, ko varētu darīt pats lietotājs, šai tehnikai nav. Bet šīs lietas būs labi aprakstītas lietotāja pamācībā, kuru noteikti iesakām izlasīt, pirms sākat strādāt ar Husqvarna akumulatora motorzāģi.

Der atcerēties, ka lietotāja rokasgrāmata nav tikai dekoratīvs iekārtas pielikums. Tajā ir būtiska informācija ne tikai par drošību un apkopēm, bet arī pareizu darbu, pieejamajām funkcijām un cita ļoti noderīga informācija, kas ļaus izmantot visu potenciālu, ko sniedz jaunais akumulatora motorzāģis.

Husqvarna tīmekļvietne – plašākā informācija par dažādām ierīcēm

Ja vēlaties uzzināt vairāk par akumulatoru sērijas produktiem un iespējām, ko sniedz akumulatora motorzāģi, ieteicams ieskatīties Husqvarna tīmekļvietnē www.husqvarna.com/lv

Tajā ir pieejama detalizēta informācija par visiem akumulatora sērijas produktiem, izplatītājiem, cenu diapazonu, kā arī – lejupielādei visu produktu rokasgrāmatas, lai eksemplārs vienmēr būtu pa rokai.

Husqvarna veikali un servisa centri ir pieejami visās Latvijas lielākajās pilsētās. Ieskatieties vietnē https://www.husqvarna.com/lv/meklet-husqvarna-veikalu-sevisu/ un atrodiet sev tuvāko veikalu.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 22 dienas portālā
Bija online 18 aprīlī 21:47
Meklētājs būvniecības nozarē