EM: Šogad sagaidāma mērena būvniecības izaugsme Ziņas

EM: Šogad sagaidāma mērena būvniecības izaugsme

Ceturtdiena, 13 februārī, 2020

Lai arī siltie laikapstākļi 2020.gada sākumā var pozitīvi ietekmēt nozares produkcijas apjomus, sagaidāms, ka kopumā šogad būvniecības izaugsme būs mērena, aģentūru LETA informēja Ekonomikas ministrijā (EM).

Būvniecības produkcijas apjomi 2019.gadā turpināja pieaugt trešo gadu pēc kārtas, norādīja EM. Nozare gadu kopumā noslēdza gadu ar pozitīvu bilanci un izlaide bija par 2,9% lielāka nekā 2018.gadā.

Tajā pašā laikā 2019.gada ceturtajā ceturksnī iezīmējās neliela lejupslīde, būvniecības produkcijas apjomi samazinājās par 0,5% salīdzinājumā ar 2018.gada ceturtajā ceturksni.

Nozares tendences gada griezumā EM skaidro ar bāzes efektu jeb iepriekšējo gadu straujās izaugsmes rezultātā sasniegtajiem augstajiem rādītājiem. Kā ietekmējošos faktorus EM min lielo privāto būvniecības projektu pabeigšanu un maksimumu sasniegušo Eiropas Savienības struktūrfondu investīciju plūsmu.

Būvniecības apjomi 2019.gadā palielinājās visās būvniecības pamatgrupās, būtiskākais ieguldījums bija ēku būvniecības apjomu pieaugumam. Gan inženierbūvniecības, gan specializēto būvdarbu attīstība gada griezumā bija ievērojami mazāka.

2019.gadā ēku būvniecības produkcija bija par 7,8% lielāka kā 2018.gadā. Pieaugums vērojams gan dzīvojamo māju, gan nedzīvojamo māju būvniecībā. Dzīvojamo māju grupā pieaugumu nodrošināja privātmāju būvniecības attīstība, savukārt nedzīvojamo māju grupā - rūpnieciskās ražošanas ēku un noliktavu, kā arī viesnīcu, tirdzniecības, satiksmes un sakaru ēku būvniecība.

Inženierbūvniecības produkcijas apjomi 2019.gadā palielinājās tikai par 1%. Šajā pamatgrupā pieauga tikai ceļu un dzelzceļu būvniecība, kas noteica inženierbūvju būvniecības apjomu pieaugumu. Pārējās inženierbūvniecības grupās bija vērojams sarukums, gan pilsētsaimniecības infrastruktūras objektu būvniecībā, gan pārējā inženierbūvniecībā.

Specializēto būvdarbu (šajā pamatkategorijā ietilpst ēku nojaukšana un būvlaukuma sagatavošana, elektroinstalācijas ierīkošanas, cauruļvadu uzstādīšanas un citas līdzīgas darbības, kā arī būvdarbu pabeigšana) produkcija 2019.gadā bija iepriekšējā gada līmenī (pieaugums bija 0,2%). Lielāko devumu specializēto būvdarbu attīstībā nodrošināja elektroinstalācijas ierīkošanas, cauruļvadu uzstādīšanas un līdzīgu darbu pieaugums.

Izsniegto būvatļauju skaits 2019.gadā bija lielāks nekā 2018.gadā. Šajā gadā tika izsniegtas gandrīz 5000 būvatļaujas, kas bija par 13,2% vairāk kā iepriekšējā gadā. Lielākā daļa būvatļauju jeb gandrīz trīs ceturtdaļas ir izsniegtas jaunbūvju būvniecībai.

https://infogram.com/buvniecibas-produkcija-faktiskajas-cenas-un-apjoma-izmainas-1gew2v8jzznnmnj?live

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 1 mēnesis 26 dienu portālā
Bija online 24 martā 19:56
Meklētājs būvniecības nozarē