#Intervija: Jo agrāk pirkt, jo labāk! Ziņas

#Intervija: Jo agrāk pirkt, jo labāk!

Trešdiena, 29 janvārī, 2020

Septiņi dažādi jaunie projekti un divpadsmit tajos esošo jaunbūvju. Lūk, šāds rudens beigās bija kompānijas Bonava Latvija jauno dzīvokļu piedāvājums. 2020.gadā tas būs plašāks, jo tiks uzsākti jauni projekti Imantā un Ziepniekkalnā.

– Bonava Latvija ir attīstītājs, kas teju vai katru mēnesi nekustamo īpašumu tirgum piedāvā jaunus projektus. Cik projektu īstenošanas stadijā jums ir šīs ziemas sākumā, un ar kādām jaunām ziņām palutināsiet potenciālos pircējus? – vaicājam Bonava Latvija pārdošanas un mārketinga daļas vadītājam Kasparam Ekšam.
 
– Runājot par jaunumiem, svarīgākais no visiem ir tas, ka Rīgā, Andrejsalas-Pētersalas rajonā, Ganību dambī 11, esam uzsākuši jauna projekta Fjordi būvniecību. Projekta ietvaros plānota trīs māju būvniecība, kurās būs 150 divistabu, trīsistabu un četristabu dzīvokļi. Mēs paredzam, ka projekts nodrošinās mājokļus vismaz 300 iedzīvotājiem, savukārt mūsu investīcijas tajā sasniegs 13,5 milj. eiro. Būvniecība norisināsies vairākos posmos. Spāru svētkus pirmajai mājai plānojam svinēt 2020.gada vasarā, bet ekspluatācijā to plānojam nodot tā paša gada beigās. Pašlaik pirmajā mājā pārdodam dzīvokļus pirmajā kāpņu telpā. Tie tiek piedāvāti par 87 000 − 169 000 eiro. Dzīvokļu cenas šajā projektā ir nedaudz augstākas kā citos Bonava Latvija attīstītajos projektos, jo saskaņā ar mūsu produktu klasifikāciju šis projekts atbilst biznesa klasei.
Šajā pašā kategorijā ietilpst arī mūsu projekts Hausmaņa terases (Rīga, Stirnu iela 20), kas ekspluatācijā tika nodots pagājušajā vasarā. Rudens beigās no šī projekta 84 dzīvokļiem bija palikuši brīvi tikai astoņi – trīs trīsistabu un pieci divistabu dzīvokļi. Visi dzīvokļi, izņemot divus, atrodas pirmajā stāvā. Tomēr nešaubos, ka drīz izdosies realizēt arī šos atlikušos dzīvokļus.
Vēl jāmin mūsu jaunums - nesen nodevām ekspluatācijā projektu Pūces ielā 19, Purvciemā. Projektā kopumā ir 65 dzīvokļi, un jau decembra sākumā pirmie dzīvokļu pircēji saņems atslēgas un varēs pārcelties uz saviem jaunajiem mājokļiem. Šajā mājā ir palicis mazāk kā piecpadsmit brīvo dzīvokļu.
Kopš rudens veicam nulles cikla darbus modernajā pilsētas projektā Pagalms 2.0. Projektā būs trīs daudzdzīvokļu mājas ar 189 dzīvokļiem. Šobrīd būvējam pirmo māju, bet dzīvokļi pircējiem ir pieejami divās mājās – Turaidas ielā 4 un Turaidas ielā 8, kopumā 126. Pirmajā mājā jau ir rezervēti 75 % no visa piedāvājuma. Dzīvokļu zemākā un augstākā cenas robeža ir attiecīgi 56 000 un 115 000 eiro.
Plānojam, ka janvārī nodosim ekspluatācijā pirmo deviņstāvu ēku projektā Krasta kvartāls, kas atrodas Maskavas ielā 192. No 94 šajā ēkā esošajiem dzīvokļiem potenciālajiem pircējiem ir pieejami mazliet vairāk par desmit. Tomēr tiem, kuri vēlas dzīvot tieši šajā vietā, nav jāuztraucas, jo pavisam drīz uzsāksim arī otrās mājas būvniecību Maskavas ielā 190, bet 2020. gada sākumā sāksim piedāvāt dzīvokļus arī trešajā deviņstāvu mājā. Trešā māja atšķirībā no pirmajām divām būs atbilstoša mūsu biznesa klases mājokļu standartiem. Tajā būs mazāk dzīvokļu — 80.
Runājot par Krasta kvartāla otro māju, no 96 tajā esošajiem dzīvokļiem ir pārdoti divdesmit. Dzīvokļu cenu piedāvājums Maskavas ielā 190 un 192 svārstās no 54 000 līdz 121 000 eiro.
Tuvāko gadu vērienīgākais Bonava Latvija projekts — Dreilinga mājas – atrodas pie Rīgas robežas: Dreiliņos, Robežu ielā. Plānots, ka šeit tiks uzbūvētas 16 daudzdzīvokļu mājas. Pašlaik ir uzbūvētas un nodotas ekspluatācijā pirmās divas – Robežu ielā 1 un Robežu ielā 3, kopā tie ir 116 dzīvokļi. Pārdošanā nu jau vairs atlikuši vien pēdējie dzīvokļi, jo pircējus uzrunāja mūsu piedāvātā pievilcīgā cena – vidēji 1600 eiro par m². Atbilstoši šim projektam būvējam jau trešo māju (Robežu ielā 9) un ceturto (Robežu ielā 5). Robežu ielā 9 piedāvājam Trend produktu, un no 57 šajā mājā esošajiem dzīvokļiem ir pārdoti jau vairāk nekā 20. To cenas ir no 65 000 līdz 99 000 eiro. Mājā, kas atrodas Robežu ielā 5, ir 50 dzīvokļu. Tie ir Comfort klases, un cenas ir no 93 000 līdz 142 000 eiro. Ziemas sākumā šajā piecstāvu ēkā, kas tiks pabeigta pēc nepilna gada, bija rezervēti jau 20 dzīvokļi.
Tātad (rēķina, noliecot pirkstus — m²) esmu izstāstījis par sešiem aktīviem Bonava Latvija projektiem. Novembra beigās pārdošanā vēl bija atlicis arī viens četristabu dzīvoklis projektā Zasulauka ielā 13.
Turklāt mūsu mājas lapā ir pieejama informācija par to, ka 2020. gadā tiks uzsākta dzīvokļu pārdošana Bonava Latvija jaunajā projektā, kas tiks attīstīts Imantā, Dumbrāja ielā 29. Šeit esam ieplānojuši uzbūvēt divas mājas – vienu septiņstāvu, otru - trīspadsmit stāvu ēku. Šobrīd projekts ir izstrādes procesā.
Paralēli tiek strādāts arī pie vēl viena jauna projekta. Šī projekta īstenošanai esam nopirkuši zemes gabalu Ziepniekkalnā, Tumes ielā 25. Pēdējos mēnešos esam vairākkārt minējuši, ka 2019.gadā būvniecības stadijā mums kopumā bija 705 dzīvokļi. No tiem šogad nodoti ekspluatācijā 475.
– Ņemot vērā minēto daudzumu, pārdošanas apjomam vajadzētu būt ievērojami lielākam nekā iepriekšējā gadā.
– Protams. Mēs varam runāt par aptuveni 300 darījumiem 2019.gada beigās. Mūsu nākotnes plāni vēl joprojām ir ambiciozi, lai arī situācija tirgū mainās: dažos no mikrorajoniem, kuros mēs attīstām mājokļus, parādās arī citu attīstītāju projekti. Turklāt būvniecības izmaksu kāpuma dēļ, lai nezaudētu peļņu, pamazām palielinām arī mūsu produkta cenu. Šobrīd viszemākā vidējā cena mūsu projektos ir atrodama Dreiliņos – apmēram 1600 eiro par m².
 
– Runājot par cenu paaugstināšanu... Jūsu jauno projektu monitorings rāda, ka pēdējos gados ieguvēji ir tie pircēji, kuri iegādājas dzīvokļus agrīnā būvniecības stadijā. Vai savu tirdzniecības stratēģiju jūsu kompānija turpina veidot, ievērojot principu, saskaņā ar kuru cenas tiek pakāpeniski paaugstinātas atbilstoši pārdotajam dzīvokļu apjomam?
 
– Mūsu pārdošanas stratēģija ir nemainīga. Pircēji, kuri dzīvokļus rezervē brīdī, kamēr mēs vēl neesam sākuši rakt būvbedri, vienmēr būs ieguvēji salīdzinājumā ar tiem, kuri tos pērk, kad projekts ir gatavs. Cenas noteikti būs dažādas. Gribu teikt, ka projekta Hausmaņa terases pirmā nopirktā trīsistabu dzīvokļa un analoģiskā, vēl nepārdotā, dzīvokļa cenu starpība ir gandrīz 30 000 eiro. Tiesa, tas nav tikai mūsu cenu stratēģijas dēļ. Ja 2017.gadā un daļēji 2018.gadā mēs paaugstinājām cenas aprēķinātajās robežās, tad pēdējā laikā tas jādara nedaudz ātrāk, nekā plānots. Iemesls – iepriekš minēto būvniecības izmaksu pieaugums .
Ja rēķina vidējo aritmētisko, cena mūsu projektos no to uzsākšanas līdz nodošanai ekspluatācijā pieaug aptuveni par 5-10 %. Tas ir, ja neņem vērā būvniecības pašizmaksu kāpumu.
 
– Cik liels ir to pircēju īpatsvars, kas dzīvokļa iegādei piesaista bankas hipotekāro aizdevumu?
– Aptuveni trešdaļa klientu Bonava Latvija projektos dzīvokļus pērk par saviem uzkrājumiem, pārējie izmanto hipotekāros kredītus. Aptuveni piektā daļa izmanto arī Valsts finanšu institūcijas Altum īstenoto valsts atbalsta programmu dzīvokļu iegādei ģimenēm ar bērniem un jaunajiem speciālistiem. Lielākā mūsu klientu daļa dzīvokļus iegādājas savām vajadzībām. Tādu darījumu, lai iegādāto dzīvokli vēlāk izīrētu, manuprāt, ir bijis ne vairāk kā desmit. Arī ārvalstu pircēji pie mums ir reti sastopami, lai arī pavisam nesen pie mums dzīvokļus iegādājās pat pāris klienti no Ķīnas.
Komunicējot ar mūsu klientiem, bieži dzirdam, ka saņemt hipotekāro kredītu ir kļuvis nedaudz sarežģītāk nekā tas bija agrāk, kaut arī bankas cenšas uzturēt pozitīvu tendenci. Lai arī jaunās prasības saistībā ar nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas apkarošanu galvenokārt skar nerezidentus, tomēr jāsaka, ka procesuālās darbības ietekmē arī vietējos iedzīvotājus. Pat mūsu klientiem, kuri vēlas iegādāties dzīvokli par 100 000 eiro vai nedaudz dārgāku, bieži vien jātērē laiks un enerģija, lai pierādītu naudas izcelsmes likumību.
 
– Pašlaik Bonava Latvija ir pirmajā vietā starp attīstītājiem pēc pārdoto dzīvokļu skaita. Kas notiks tālāk?
 
– Tas pats. Mūsu plāni nav mainījušies – turpināsim strādāt pie jauniem attīstības projektiem. Pašlaik, piemēram, strādājam pie projekta Rīgā, Ropažu ielā: esam nopirkuši zemes gabalu, uz kura atrodas izbijusi rūpnīcas ēka. Ņemot vērā mūsu izvirzīto mērķi - piedāvāt vietējiem iedzīvotājiem pieejamu jaunu mājokļi, mēs atsakāmies no dārgu zemes gabalu iegādes, lai arī lēto zemes gabalu atrašanās vieta bieži vien nav tā labākā. Tieši šī izvēlētā pieeja ļauj mums nodrošināt pircējiem pieņemamu cenu. Ieguvums ir arī tas, ka gandrīz visi mūsu projekti pilda noteiktu sociālo funkciju: pateicoties tiem, tiek labiekārtota apkārtējā vide, kas pirms tam nevarēja lepoties ar savu pievilcīgumu.
Mēs nebaidāmies no konkurences. Sekosim līdzi arī, kā attīstīsies situācija ar būvniecības izmaksu pieaugumu. Fakts, ka jaunās ģimenes aizvien mazāk interesējas par sērijveida mājokļiem, ļauj cerēt, ka jauno projektu attīstība noritēs veiksmīgi. Ja bankas būs pretimnākošas hipotekāro aizdevumu pretendentiem, pieaugs arī pieprasījums pēc aizdevumiem. Apzināti veicu aprēķinus, ka, iegādājoties mūsu projektā trīsistabu dzīvokli par 100 000 eiro, 30 gadu kredīta ikmēneša maksājums būs aptuveni 350 eiro mēnesī, savukārt tāda paša dzīvokļa īre izmaksātu ap 500 eiro mēnesī.
Romans Golubevs @user_9210717
https://www.buvbaze.lv/user_9210717/
4 gadi 5 mēnešu 4 dienas portālā
Bija online 13 jūlijā 09:58
Meklētājs būvniecības nozarē