Asociācija reversā PVN atjaunošanai rosina izmantot Polijas modeli Ziņas

Asociācija reversā PVN atjaunošanai rosina izmantot Polijas modeli

Pirmdiena, 27 janvārī, 2020

 Latvijas Elektromateriālu vairumtirgotāju asociācija (LEVA) iestājas par tāda reversā pievienotās vērtības nodokļa (PVN) aprēķināšanas kārtību būvizstrādājumu un metālizstrādājumu piegādēm, kāds tas šobrīd ir ieviests Polijā, aģentūru LETA informēja asociācija.

Biedrība vēlas brīdināt, ka visi citi modeļi, kas pašlaik valstī tiek oficiāli izskatīti, var radīt milzu problēmas kā uzņēmējdarbībai, tā arī valsts ekonomikai ilgtermiņā.

Asociācijas locekļi, kuru kopējais apgrozījums ik gadu sastāda ap 500 miljoniem eiro un kuri apgādā ar elektromateriāliem valstij stratēģiski svarīgos būvniecības un elektroenerģētikas tautsaimniecības sektorus, savu viedokli ir nosūtījuši oficiālā vēstulē Valsts ieņēmumu dienestam (VID), un tagad gaida ielūgumu uz dalītā PVN maksājuma modeļa apspriešanu klātienē - nodokļu konsultatīvās padomes sēdē.

Biedrība kopumā atbalsta Finanšu ministrijas (FM) un VID centienus atjaunot reversā PVN aprēķināšanas kārtību būvizstrādājumu un metālizstrādājumu piegādēm, taču šobrīd VID izskata četrus iespējamos modeļus, no kuriem trīs modeļi šķiet biedrībai nepieņemami, jo var kaitēt ne tikai elektromateriālu tirdzniecības nozarei, bet arī valsts ekonomikai kopumā.

"Lietas būtība ir tāda, ka krāpšanās ierobežošanai reversais PVN Latvijā nostrādāja labi. Problēma bija tāda, ka tā ieviešana netika saskaņota ar Eiropas Komisiju (EK), un tāpēc mums to lika atcelt. Šobrīd poļi ir saskaņojuši savu dalītā maksājuma PVN modeli, kas pēc būtības ir tas pats reversais PVN. Un līdz ar to ir radīts precedents, lai Finanšu ministrija varētu pieprasīt ieviest analoģisku kārtību arī pie mums Latvijā," skaidroja asociācijas valdes loceklis un PVN komitejas vadītājs Juris Ivanovs. 

Viņaprāt, Latvijai viennozīmīgi ir jāturpina ieviest attiecināmu PVN reverso kārtību ne tikai attiecinot to uz būvmateriālu un elektromateriālu iegādi, bet arī maksimāli plaši uz daudzām citām jomām, kur vien to pieļauj ES direktīva. 

"Protams, sadarbojoties kompetentajām iestādēm un Eiropas Komisiju, ir jāmeklē arī citi alternatīvi risinājumi PVN izkrāpšanas novēršanai, bet jau tagad ir skaidrs, ka šī sistēma strādā un ir pierādījusi sevi praksē - kā iepriekš Latvijā, tā arī šobrīd Polijā," piebilda Ivanovs. 

LEVA iestājas par to modeli, kuru izmantojot, materiālu pircējs veic maksājumu divos pārdevēja kontos vienlaikus - apmaksājot pirkuma pamatsummu vienā kontā, bet pievienotās vērtības nodokli (PVN) otrā - bloķētajā pārdevēja kontā. Tieši tāds modelis pašlaik arī ir ieviests un kādu laiku jau veiksmīgi darbojas Polijā. 

"Mums kā piegādātājiem ir svarīgi, lai PVN priekšnodoklis pircējam tiek piemērots un iekļaujams nodokļu deklarācijā tikai tajā brīdī, kad samaksa tiek veikta piegādātājam par preci. Tas ir īpaši svarīgi gadījumos, kad PVN maksāšanas termiņš atšķiras no samaksas termiņa piegādātājam. Proti, ļoti būtiski, lai pircējs ne tikai samaksā valstij PVN, bet "neaizmirst" arī norēķināties par pašu preci! Lai netiktu apkrāpta ne vien valsts, bet arī mēs - preču piegādātāji," uzsvēra LEVA valdes loceklis Valērijs Bariševs. 

Viņš arī norādīja uz faktu, ka pārējie trīs VID piedāvātie modeļi šo problēmu nerisina, jo pamatā atšķiras vien ar to, kura no darījumā iesaistītajām pusēm un kurā (bloķētajā vai Valsts kases) kontā maksā dalītā maksājuma PVN daļu. Ieskaitot arī to modeli, kuru atbalsta paši VID pārstāvji.

"Augstu vērtējam VID centienus radīt perfektu nodokļu iekasēšanas sistēmu, bet iestājamies par to, lai atbildība par valsts ekonomikas attīstību gultos ne vien uz uzņēmēju, bet arī valsts un nodokļu iekasētāju pleciem. Lai nebūtu tā, ka mēģinot izgudrot jaunu riteni, mēs iešaujam paši sev kājā, un beigās nāksies domāt jaunus nodokļus, jo esošo iekasēšanas kārtība būs novedusi pie bankrota veselas uzņēmējdarbības nozares, padarot kaimiņvalstis par konkurētspējīgākām arī tajās jomās, kurās šobrīd vēl esam priekšā," skaidroja LEVA valdes priekšsēdētājs Kristaps Bleija.

Jau ziņots, ka Latvija aicina Eiropas Komisiju (EK) piemērot pievienotās vērtības nodokļa (PVN) apgrieztās maksāšanas kārtību jeb reverso PVN būvizstrādājumu un elektronisko iekārtu piegādēm.

2019.gada 1.jūlijā stājās spēkā vairākas izmaiņas PVN likumā. Viena no tām paredz precizēt 2018.gadā ieviestās apgrieztās jeb reversās PVN maksāšanas kārtības piemērošanu darījumos ar metālizstrādājumiem, būvizstrādājumiem, sadzīves elektroniskajām iekārtām un sadzīves elektriskām aparatūrām.

Līdz tam PVN likums paredzēja, ka reversā PVN maksāšanas kārtība ir piemērojama metālizstrādājumu piegādei un ar to saistītiem pakalpojumiem. Ar grozījumiem likumā tiek paredzēts, ka metālizstrādājumu jomā tiek precizēts darījumu tvērums, kam piemēros šo īpašo PVN piemērošanas kārtību.

No 2019.gada 1.jūlija šo kārtību vairs nepiemēro ar metālizstrādājumiem saistītiem pakalpojumiem un tiek sašaurināts metālizstrādājumu saraksts, paredzot, ka Ministru kabinets noteiks melno un krāsaino metālu pusfabrikātu sarakstu, kuru piegādēm tiks piemērota šī īpašā kārtība. Izmaiņas ir veiktas atbilstoši direktīvai, kas nosaka PVN sistēmu.

Finanšu ministrijā norādīja, ka EK nav piešķīrusi atļauju Latvijai ieviest reverso PVN maksāšanas kārtību būvizstrādājumu, sadzīves elektronisko iekārtu un sadzīves elektriskās aparatūras piegādēm. Tādējādi tiek paredzēts, ka 2018.gada 1.janvārī ieviestā reversā PVN maksāšanas kārtība būvizstrādājumu un sadzīves elektronikas nozarē ir piemērojama līdz 2019.gada 31.decembrim.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 23 dienas portālā
Bija online 18 aprīlī 21:47
Meklētājs būvniecības nozarē