Intervija: Merks plāno kļūt par dzīvojamo māju tirgus līderi Ziņas

Intervija: Merks plāno kļūt par dzīvojamo māju tirgus līderi

Piektdiena, 17 janvārī, 2020
Merks, viena no trīs lielākajām būvniecības biznesa kompānijām Latvijā, tuvākajos piecos līdz septiņos gados Lucavsalā un Zaķusalā plāno nodot ekspluatācijā apmēram 2 500 jaunu dzīvokļu. Pateicoties tam, uzņēmumam būs vēl nozīmīgāka loma Latvijas nekustamā īpašuma tirgū. Kamēr minētie projekti atrodas izstrādes stadijā, kompānija koncentrē savu darbību uz diviem citiem saviem dzīvojamo platību kompleksiem. Uz kādiem? Par tiem un to, kā kompānijai veicas ar pārdošanu un kopējo attīstības stratēģiju, žurnāls M2 un portāls varianti.lv sarunājās ar Miku Freimani, jauno Merks nekustamo īpašumu attīstības direktoru.
 
– Šodien Rīgas centrs nav izlutināts ar jauniem projektiem. Tiek uzskatīts, ka šis segments necieš no piedāvājumu trūkuma. Tomēr Merks būvē Merks Viesturdārzs dzīvojamā kompleksa Rūpniecības ielā 25 jauno kārtu. Kas ļauj jums ar šādu pārliecību raudzīties nākotnē?
– Bagāta profesionālā pieredze un reālais pieprasījums. Sākot no 2016.gada, Rīgas centra Skanstes rajonā esam uzbūvējuši un nodevuši ekspluatācijā trīs biznesa klases daudzdzīvokļu ēkas. Tas viss Skanstes Parka pirmās un otrās kārtas ietvaros. Informācija šī gada septembrī: Skanstes Parkā esam pārdevuši 120 dzīvokļu. Tirgus šo piedāvājumu ir labi pieņēmis, turklāt ir slēgti daudzi darījumi, kuru vērtība ir virs 250 000 eiro. Šobrīd piedāvājam pēdējos atlikušos dzīvokļus šajā kompleksā. Brīvi palikuši vien astoņi dzīvokļi.
Būvēšanas stadijā esošajam projektam Merks Viesturdārzs ir lielākās jaunās dzīvojamās platības Rīgas klusajā centrā. Mēs uzņēmumā spriežam, ka līdzīga mēroga dzīvojamie kvartāli vairāk neparādīsies, jo apkārtnē vairs nav brīvu apbūves platību. Kad tiks pabeigta būvniecība, kompleksā būs trīs piecu un sešu stāvu jaunceltnes ar 460 dzīvokļiem un komercplatībām šo ēku pirmajos stāvos. Projekta Merks Viesturdārzs pirmo kārtu ar 96 dzīvokļiem plānojam nodot 2020.gada maijā. Tajā visi dzīvokļi tiks piedāvāti ar pilno apdari. To rezervācija rit pilnā sparā – 25% dzīvokļu jau ir rezervēti. Ir pircēji, kas meklē dzīvokli sev, ir arī investori, kas rezervē vairākus dzīvokļus vienlaikus.
 
– Kādus dzīvokļus pircēji izvēlas visvairāk?
– Nepārprotami lielos – tas ir, trīsistabu dzīvokļus. Protams, interesējas arī par divistabu un četristabu dzīvokļiem, bet favorīti ir tieši trīsistabu dzīvokļi. Runājot par vidējo cenu, var teikt, ka saskaņā ar rezervāciju statistiku, tā ir 2 600 eiro/m2. Ir svarīgi saprast, ka šī brīža Rīgas centra tirgū ir gandrīz neiespējami pārdot vienkārši dzīvokli. Faktiski var pārdot tikai mājokli – produktu, kas sevī iekļauj visu, kas saistīts ar cilvēka dzīvi konkrētā projektā. Projekta Merks Viesturdārzs gadījumā tas nozīmē, ka projekts atrodas blakus Viesturdārzam, klusā un mierīgā vietā, ka tuvumā atrodas populāri restorāni, Rīgas klusais centrs, Andrejsala, kultūras un darījumu centrs Hanzas perons, Jaunās Skanstes kvartāls. Šajā projektā būs pazemes autostāvvietas personīgajiem automobiļiem, un mēs nodrošināsim arī elektromobiļu uzlādes iespēju. Būvniecības procesā izmantojam vismodernākās tehnoloģijas, dzīvokļos būs augsti griesti – 2,85 m. Iedzīvotāji izjutīs telpas plašumu – pa lielajiem logiem būs redzami skaisti panorāmas skati, un tie dzīvoklī nodrošinās daudz dabiskās gaismas, un tā ir tikai daļa no niansēm, ko vēlos uzsvērt Mēs pārdodam nevis vienkārši dzīvokļus, bet gan dzīvesvietu kā produktu, tāpēc kompānijā Merks mēs domājam arī par atbilstošu projekta pirmo stāvu komerctelpu nomātāju izvēli – tiem ir jārada projektam papildu vērtība. Tas ir svarīgi pircējiem. Projekta Merks Viesturdārzs kvartālā ieprojektētie 460 dzīvokļi jau tiek aktīvi pārdoti, un, īstenojot nākamos būvniecības posmus, pārdošanas temps palielināsies. Kad cilvēki redzēs pirmo uzbūvēto māju, kad sāks iezīmēties visa kvartāla kontūras, palielināsies arī pircēju uzticība.
Pieprasījums Rīgas centrā ir ļoti veselīgs, ir iespēja pārdot kvalitatīvu produktu par atbilstošu cenu. Saprotams, ka Rīgas centra jauno dzīvokļu tirgū dominē maksimālas funkcionalitātes nodrošināšanas tendence, kā arī tas, ka pārāk plaši dzīvokļi šodien nav pieprasīti. Ir jāsaprot – ja projekts atrodas Rīgas centrā un tiek pozicionēts augstāk par ekonomisko klasi, ir jāmeklē zelta vidusceļš. Precīzi jāzina, kādu nekustamo īpašumu vēlas iegūt cilvēks, kurš grib dzīvot Rīgas centrā, un vai viņš ir gatavs maksāt par trīsistabu dzīvokli tuvu 200 000 eiro. Kas ir patiesi svarīgi, īpaši apstākļos, kad daudzi attīstītāji cenšas minimizēt dzīvokļu platības? Ir neiespējams visu minimizēt, jo nebūs iespējas sniegt piedāvājumu cilvēkiem, kas vēlas nopirkt biznesa klases dzīvokli. Nepieciešams atrast un darīt to, kas konkrētā dzīvojamo platību segmenta pircējiem nodrošina maksimālu pievienoto vērtību. Ja attīstītājs var izveidot šādu produktu, uzsveru – tieši produktu, nevis vienkārši projektu, – viņam viss būs kārtībā gan ar pārdošanu, gan iznomāšanu.
 
– Otrs šobrīd aktuālais Merks produkts, atrodas Rīgas Mežciema mikrorajonā, projektā Merks Gaiļezera nami. Šis produkts ir iekļaujams ekonomiskajā klasē.
– Šoruden esam pabeiguši projekta būvniecības posmu – jau gatavajām trim deviņstāvu ēkām esam pievienojuši vēl trīs mājas. Kopumā kompleksā ir 192 dzīvokļi ar pilno apdari, no tiem puse jau ir pārdoti vai rezervēti. Jāatzīmē, ka Gaiļezera namu dzīvokļi ir krietni plašāki par šī segmenta konkurentu piedāvājumiem. Mūsu pieredze rāda, ka šāds produkts pircējiem patīk, taču ne visiem ir pietiekami daudz līdzekļu pirmajai iemaksai, kas nepieciešama bankas hipotekārā kredīta saņemšanai. Tāpēc mēs nolēmām spert soli pretī tādiem klientiem un sākām piedāvāt viņiem īri ar izpirkuma tiesībām. Līdz ar to cilvēkiem ir iespēja dzīvot Gaiļezera namos, un daļa no samaksātās īres naudas tiks ieskaitīta uzkrājumu fondā. Tiklīdz uzkrājums sasniedz pirmās iemaksas apmēru, klients var noformēt kredītu īrētās dzīvojamās platības iegādei. Šobrīd situācija tirgū ir tāda, ka divistabu dzīvokļa īre ir dārgāka nekā hipotekārā kredīta izmaksas, tāpēc arī mēs cenšamies palīdzēt cilvēkiem sakrāt summu, kas ļaus viņiem noformēt nepieciešamo aizņēmumu.
 
–Kāds ir cenu līmenis šajā projektā?
– Divistabu dzīvoklis ar platību 60 m2 izmaksā 92 000 eiro. Pats mazākais trīsistabu dzīvoklis ar platību 60 m2 – 104 000 eiro. Plašāks trīsistabu dzīvoklis ar platību 87 m2 maksā 128 000 m2. Āra autostāvvietas tiek pārdotas par 4 000 eiro, pazemes garāžas par 11 000 eiro. Mantu glabāšanas telpas izmaksā 3 000 eiro.
 
– Gaiļezera namu būvniecība ir pabeigta, Projekts Merks Viesturdārzs – turpinās. Vai tuvākajā nākotnē var gaidīt vēl kādus jūsu kompānijas projektus?
– Merks pozitīvi raugās uz tirgu, un to apliecina fakts, ka esam izstrādājuši jaunu attīstības stratēģiju. Tās galvenais aspekts ir palielināt to biznesa daļu, kas saistīta ar mūsu pašu dzīvojamo projektu attīstīšanu. Šādu projektu īpatsvars mūsu kompānijas apgrozījumā pieaugs. Mērķa sasniegšanai pildām mājasdarbus: stiprinām komandu, kas strādā ar jaunajiem projektiem, izstrādājam jaunus produktus, daudz skaļāk pozicionējam sevi tirgū. Merks portfelī ir diezgan daudz apbūves gabalu gan Rīgā, gan tās apkaimē, tos sāksim apbūvēt tuvākajā laikā. Ne par visiem projektiem runājam publiski – daļai no tiem vēl nav pienācis īstais laiks. Par tiem, par kuriem jau ir izskanējusi informācija, varu pateikt, ka projektam Zaķusalā ir pabeigta infrastruktūras projektēšana, tagad ķeramies klāt pie ēkām. Projektā varētu būt apmēram 2 000 jaunu dzīvokļu. Lucavsalā nodarbojamies ar projektēšanu, projektā būs vēl 500 dzīvokļu.
Kompāniju Merks kā pasūtītāju priecē būvniecības izdevumu stabilizēšanās, kas nozīmē būvniecības izmaksu stabilizāciju un arī jauno dzīvokļu cenas – ne tikai mūsu projektos, bet arī pārējiem tirgus dalībniekiem.
Būvniecībā arvien aktuālākas kļūst BIM tehnoloģijas, kas gan pasūtītājiem, gan būvniekiem ļauj iegūt precīzu informāciju par nepieciešamo būvniecības materiālu daudzumu. Savukārt dzīvokļu īpašniekiem tas nozīmē augstu gatavā produkta kvalitāti - ēka tiks uzbūvēta atbilstoši projektam ar minimāliem defektu riskiem nākotnē, ekspluatācijas laikā. Paši savus daudzdzīvokļu projektus jau projektējam un būvējam, izmantojot tikai BIM vidi. Domāju, ka esam vieni no pirmajiem un retajiem Latvijā, kas izmanto šo tehnoloģiju. Uzskatu arī, ka tuvākajā nākotnē bez šīs tehnoloģijas izmantošanas nevarēs strādāt neviens pasūtītājs un būvnieks.
Runājot par kompānijas attīstību, mūsu galvenais mērķis ir saprast, ko cilvēki vēlas un cik viņi var atļauties maksāt par gatavu produktu. Tas ir mūsu galvenais mērķis. To analizējot, centīsimies atrast labāko iespējamo līdzsvaru starp klientu, pilsētas un mūsu akcionāru interesēm. Šie ir trīs vissvarīgākie komponenti, kas ņemami vērā jebkuru jauno dzīvojamo projektu attīstīšanā. Turpinām tiem pievērst uzmanību, lai kļūtu aizvien pamanāmāki un aktīvāki Latvijas galvaspilsētas tirgū, jo vairāk tāpēc, ka, kā norādīju iepriekš, kompānijas rīcībā ir pietiekami daudz apbūves platību.
 
– Vai tie pircēji, kuri izvēlas mikrorajonus, stipri atšķiras no tiem, kurus interesē centrs?
– Pircēji atšķiras kopējā budžeta apmēra un prasību līmeņa ziņā. Rīgas centrā klienti daudz vairāk pievērš uzmanību sīkumiem, tajā pat laikā hipotekārā kreditēšana vajadzīga visiem. Galvaspilsētas centra pircēju interese par hipotēku ir skaidrojama galvenokārt ar zemajām hipotēkas likmēm. Viņiem ir līdzekļi, bet priekšroka tiek dota kredītam ar gada likmi 2,5%, nevis savu ietaupījumu izlietošanai. Viņiem tā ir drošāk un izdevīgāk.
 
Runājot par klientu prasībām, kompānija Merks ir gandarīta un priecīga, ka var būt elastīga un spējīga apmierināt gan biznesa, gan ekonomiskās klases dzīvokļu pircēju vajadzības. Ņemot vērā pieprasījuma konjunktūru, vienmēr reaģējam uz klientu vēlmēm. Pērkot nekustamo īpašumu, cilvēkiem ir svarīgi ieguldīt naudu īpašumā, par ko ir skaidrs, kurš to ir attīstījis, kāda ir tā kvalitāte, kāds uzņēmums to ir būvējis un kāda ir šī uzņēmuma reputācija. Es visiem vēlos atgādināt, ka Merks bija no tiem retajiem uzņēmumiem, kurš pirms 12 gadiem, krīzes laikā, pabeidza vienu no saviem lielajiem projektiem! Tas norāda uz mūsu stabilitāti un visaugstāko pēcpārdošanas pakalpojumu līmeni. Mums pat ir garantijas uzkrājumi, kurus iekļaujam katra projekta budžetā. Nepieļaujam iespēju, ka mēs kaut ko nenodrošināsim saviem klientiem, jo tas cilvēkiem ir svarīgi!
Romans Golubevs @user_9210717
https://www.buvbaze.lv/user_9210717/
4 gadi 5 mēnešu 12 dienu portālā
Bija online 13 jūlijā 09:58
Meklētājs būvniecības nozarē