Lēmumu par vēja elektrostaciju parku Tukuma novadā dome pieņems trīs mēnešu laikā Ziņas

Lēmumu par vēja elektrostaciju parku Tukuma novadā dome pieņems trīs mēnešu laikā

Pirmdiena, 9 decembrī, 2019

Tukuma novada dome trīs mēnešu laikā pieņems lēmumu, vai atļaut SIA "Pienava Wind" novadā veidot vēja elektrostaciju parku, noskaidroja aģentūra LETA.

Tukuma novada domē šonedēļ saņemts iesniegums no "Pienava Wind" par paredzētās darbības "Vēja elektrostaciju parka "Pienava" būvniecību Tukuma novadā" akceptu. Uzņēmuma plānā ir 22 elektrostaciju izbūve.

Domes priekšsēdētājs Ēriks Lukmans aģentūrai LETA klāstīja, ka, ņemot vērā plānoto sabiedrisko apspriešanu par projektu un visas citas likumā paredzētās procedūras, lēmums ir jāpieņem trīs mēnešu laikā, kas ir maksimālais administratīvajā procesā paredzētais termiņš.

"Pienava Wind" īpašniece ir SIA "Eolus", un abu uzņēmuma valdes loceklis Gatis Galviņš aģentūrai LETA skaidroja, ka "Eolus" turpina aktīvu darbu pie vēja parku attīstīšanas gan Tukuma, gan Dobeles novadā.

"Tukuma gadījumā vienkārši esam pāris soļus priekšā ar nepieciešamās dokumentācijas izstrādi, kamēr Dobelē turpinām darbu un esam saziņā ar pašvaldību par projekta saskaņošanas gaitu. Projekta attīstībā šī mums ir ierasta situācija, jo jau sākotnēji nebijām gaidījuši, ka abu parku attīstība notiks pilnīgi vienlaicīgi," apgalvoja Galviņš.

Lai gan iepriekš, tiekoties ar iedzīvotājiem, Galviņš pauda, ka vēja elektrostaciju parka "Pienava" Tukuma novadā ideja ir atzīta par realizējamu, bet vēja parka "Dobele" iecere vēl ir izvērtējama, tagad viņš apgalvoja, ka abu parku ekonomiskais pamatojums ir pārliecinošs un par abiem parkiem ir saņemts pozitīvs Vides pārraudzības valsts biroja (VPVB) atzinums, kas Pienavā ļauj būvēt 22 vēja turbīnas, bet Dobeles novada vēja parkā - 13 vēja elektrostacijas.

Jau vēstīts, ka no pašvaldības puses "Eolus" izvirzīti desmit nosacījumi, bez kuru apspriešanas un abu pušu savstarpējiem kompromisiem nebūs iespējams runāt par elektrostaciju parka "Pienava" projekta tālāku virzību, skaidroja pašvaldībā. Nosacījumi esot veidoti, ņemot vērā izskanējušās iedzīvotāju bažas, apskatot labās prakses piemērus citviet pasaulē, kā arī pamatojoties uz līdz šim iegūto informāciju par projektu.

Aizvadīto diskusiju laikā apskatīti punkti par administratīvā līguma slēgšanu ar pušu saistību nostiprināšanu, projekta realizācijas sabiedriskās pārraudzības komisijas izveidi, Džūkstes-Pienavas kopienas fonda izveidi, vietējo uzņēmēju un speciālistu iesaisti būvniecības procesā un apsaimniekošanā, rekultivācijas apdrošināšanu, riska fonda izveidi. Tāpat pārrunāta situācija ap parka ietekmes zonā esošo pašvaldības ceļu uzturēšanu, kā arī par visu Vides pārraudzības valsts biroja nosacījumu izpildi projektēšanas un būvniecības posmā.

Vietvara sola, ka nosacījumi, par kuriem panākta mutiska vienošanās, tiks formulēti rakstiski un iekļauti attiecīgajos dokumentos, par kuru apstiprināšanu, tāpat kā par atļauju projektu īstenot, lems Tukuma novada domes deputāti, kad būs saņemts iesniegums no ierosinātāja.

Ziņots arī, ka VPVB "Eolus" ir izdevis atzinumu par vēja elektrostaciju parku "Dobele" un "Pienava" būvniecības ieceres ietekmes uz vidi novērtējuma ziņojumu, kurā atļauj izbūvēt 35 no sākotnēji plānotās 51 vēja turbīnas.

Paredzams, ka Tukuma novadā varētu tikt izbūvētas 22 vēja turbīnas, bet Dobeles novadā - 13. Divas no atļautajām vēja turbīnām iespējams izbūvēt tad, ja "Eolus" izdosies vienoties ar pieguļošo zemju īpašniekiem un pārvietot tās ārpus nacionālas nozīmes lauksaimniecības teritorijām. Proti, VPVB atzinumā norādīts, ka turbīnu un tām nepieciešamo būvju izveide nacionālās nozīmes lauksaimniecības teritorijās nav pieļaujama.

Birojs neatļauj būvēt virkni no iecerētajām vēja turbīnām dažādu iemeslu dēļ - gan dēļ pārāk tuvu esošām dzīvojamām mājām, gan, lai samazinātu ietekmi uz putniem un sikspārņiem, gan arī atsevišķu citu normatīvu prasību dēļ.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 16 dienu portālā
Bija online 19 stundas pirms
Meklētājs būvniecības nozarē