KĀ ĀTRI UN VIENKĀRŠI PIELĪMĒT REĢIPSI Aktuālie padomi

KĀ ĀTRI UN VIENKĀRŠI PIELĪMĒT REĢIPSI

Ceturtdiena, 17 oktobrī, 2019

Vecu sienu iespējams iztaisnot ar dažādos veidos, taču ja siena ir pārāk nevienāda atkrīt sienas špaktelēšana, savukārt ja nepieciešams pēc iespējas mazāk samazināt telpu, tad  – sienas apšūšana ar reģipsi, kas uzstādīts uz metāla profiliem. Vienkāršākais un ātrākais risinājums ir pie šīs sienas pielīmēt reģipsi ar ģipša līmi. Lai uzzinātu kā to ērtāk iespējams paveikt, tev būs nepieciešams izlasīt šo rakstu.

Pielīmē reģipsi
Pielīmē reģipsi

Pirms ķeramies pie reģipša līmēšanas, sienu nepieciešams atbrīvot no visa liekā, kas uz tās atrodas (tapetes, naglas). Kad esam to paveikuši, sienu gruntējam ar grunti (1.att), kuru uzklājam ar rullīša vai otas palīdzību. Stipri uzūcošas sienas gruntējam divreiz. Grunts palīdz sienai samazināt mitruma uzsūkšanas spējas, tādā veidā neļaujot līmei pārāk ātri sacietēt, bet galvenais grunts uzdevums ir sienu padarīt saistošāku, ļaujot līmei labāk sasaistīties ar sienu.

 

Kad sienas ir nogruntētas un sagatavotas reģipša līmēšanai, nepieciešams noteikt, cik tālu no vecās sienas reģipsi līmēsim. To nosakām ar nelielu reģipša loksnīti un līmeņrādi, atrodot vietu kur siena ir vistālāk izvirzīta uz ārpusi (2.att). Šajā vietā tad arī līmēsim reģipša loksni vistuvāk sienai un pēc šīs vietas ar auklas palīdzību nosakam atālumu, kādā atradīsies reģipsis sienas sānos (3.att).

Pirms sākam līmeņot sienu, atzīmējam uz tās atzīmes, kurās vietās atradīsies reģipša lokšņu savienojumi un tā vidusdaļa, tas palīdzēs uz sienas izvietot atdures, pareizajās vietās (4.att).

Lai reģipša loksnes pielīmētu taisni, izveidosim uz sienas atdures, līdz kurām tad arī līmēsīm reģipsi. Atdures veidojam no skrūvēm, savukārt ja sienā nav iespējams ieskrūvēt skrūves, tad izmantojam dībeļus ar skrūvēm. Pirmos līmeņojam sienas sānu daļas, ar līmeņrāža un skrūvgrieža palīdzību (5.att), izveidojam taisnu vertikālo atduru plakni abos sienas sānos (atdures vertikāli veidojam ar 25-45cm attālumu).

Kad abus sienas sānus esam nolīmeņojuši, starp izveidotajām atdurēm nostiepjam auklu (6.att), pēc kuras sakrūvējam atdures sienas vidusdaļā iezīmētajās vietās (7.att). Reģipša lokšņu sadures vietās, atdures skrūvējam 5-10 cm no atzīmes, savukārt vietā kur atradīsies reģipša loksnes vidusdaļa, tieši atzīmē (8.att).

Kad atdures saskrūvētas visā sienas plaknē, laiks līmēt reģipsi. Ģipša līmi iejaucam tādā daudzumā lai to varētu izstrādāt 30 minūšu laikā. Pēc paredzētā laika līme sāks sacietēt un to vairs nebūs iespējams izmantot. Līmi uz sienas uzliekam ar špakteles lāpstiņu vai mūrnieka ķelli (9.att). Līmi uzklājam pikās tieši uz atdurēm, lai tā pilnībā nosegtu skrūvi un veidotu uzkalniņu (10.att).

Kad līme uzklāta pieliekam reģipša loksni un to piespiežam līdz atdurēm (11.att). Reģipsi pie sienas līmējam ar rezervi, tā lai reģipša loksnes augšdaļā un apakšdaļā, paliktu 1-2,5 cm liela sprauga. Kad loksni esam piestiprinājuši, šīs spraugas piepildam ar līmi, tāpat pilnībā ar līmi nosedzam loksnes sānu daļu.

 

Nākošo loksni līmējam ar 1-2cm atstarpi no iepriekšējās (12.att), kuru pēc reģipša loksnes nostiprināšanas piepildam ar līmi (13.att).

Vietās kur attālums no sienas ir parāk liels, varam izmantot reģipša gabaliņus (14.att), tā palielinot līmes piku augstumu, patērējot mazāk līmes (15.att). Šādi pielīmējam reģipsi visā sienas plaknē, kad reģipša līme sacietējusi, loksni papildus drošībai varam pie sienas nostiprināt ar dībeļiem vai skrūvēm.

Ja negribas ķēpāties ir līmi tad ir viens cits risinājums šādos gadījumos, varbūt ne vienkāršāks bet ņemšanās ar līmi noteikti atkritīs, 

Ziņas un publikācijas topas sadarbība ar būvniecības namu "Kurši"! Īstie būvmateriāli: www.kursi.lv .

 

Vladimirs Klujevs @rubric
Руководитель проекта
5 gadu 3 mēneši portālā
Bija online 19 jūlijā 09:50
Meklētājs būvniecības nozarē