ŽOGA STABU VEIDI UN TO IESTRĀDE Aktuālie padomi

ŽOGA STABU VEIDI UN TO IESTRĀDE

Otrdiena, 15 oktobrī, 2019

Žogs veido un papildina mūsu mājas fasādi, kā arī aizsargā no skatieniem un nelūgtiem viesiem. Taču lai izveidotu skaistu žogu, jāsāk ar stabiem un to nostiprināšanu. Tāpat ir jāizvēlas kādus stabus žogam izmantosim (koka,metāla, betona vai mūrētos). Šajā rakstā jūs varat iepazīties ar populārāko stabu veidiem un to nostiprināšanu.

 

ŽOGA STABU VEIDI (APTUVENĀS ŽOGA STABU CENAS, PAR 2,5 GARU STABU)

KOKA STABI. CENA: 3-7EUR

Ir pieejami divu veida koka stabi, virpotie (apaļi) un apzāģētie(kantaini). Tie nopērkami jau mehāniski apstrādāti ar antiseptiķiem, kas nodrošina to ilgāku kalpošanas laiku. Koka stabi ir salīdzinoši lēti un pie tiem ir vienkārša nožogojuma piestiprināša, kuru paveic ar skrūvēm vai naglām. Lai stabi ilgāk saglabātos, to augšējos galus ieteicams veidot nedaudz slīpus vai uz tiem piestiprināt metāla cepurītes, lai nepieļautu ūdens iesūkšanos kokā caur to galiem. Lai arī koka stabi ir neizturīgāki par metālu un betonu, tie tomēr vislabāk iekļaujas kopējā ainavā.
Trūkumi – Stabus nepieciešams ik pa pāris gadiem pārkrāsot, lai tie ilgāk saglabātu savu izskatu. Stabu apakšējā daļa (kas atrodas zemē), vairāku gadu laikā satrup, taču lai no tā izvairītos, stabu iespējams piestiprināt pie iebetonētiem metāla kāpšļiem.

divu veida koka stabi
METĀLA STABI. CENA: 6-30EUR

Metāla stabi ir vieni no populārākajiem stabu veidiem, tiem ir ātra montāža un tie izturīgāki  par koka stabiem. Stabi pieejami daudzveidīgās formās un ar dažādu stabu sienu biezumu, tādēļ arī to cena var krasi atšķirties. Labi metāla stabi tiek speciāli apstrādāti (cinkoti un pārklāti ar pvc), kas tos pasargā no rūsas, tādā veidā paildzinot to kalpošanas laiku.
Trūkumi – Lētākie metāla stabi ir neizturīgi, jo tie ir veidoti no plāna metāla. Iegādājoties metāla stabus, bieži nākas krietni piemaksāt par to papildus aprīkojumu (savienojumi, atsaites, stabu cepurītes un stiprinājumi)

Metāla stabi
BETONA STABI. CENA: 20-60EUR

Betona stabi ir pieejami dažāda izmēra un formas, to stabi ir masīvi, tādēļ tie ir izturīgi pret ārēju spēku iedarbību. Betona stabi ir ātrāk uzstādāmi kā murētie, tāpat tos iespējams pasūtīt pēc indviduāla dizaina un krāsas. Betona stabi labi sader ar koka vai metāla vairogu (žogu), tā izveidojot stingru un pamatīgu sētu.
Trūkumi – Slikta veidojuma betona stabu porās ar laiku iekļūst ūdens, kas sala laikā var atšķelt daļu betona, kuru ir sarežģīti labot, taču lai izvairītos no tā,derīgi stabus ik pa laikam apstrādāt ar ūdeni atgrūdošu šķidrumu. Stabi ir smagi, tādēļ to montāža ir sarežģīta.

Betona stabi
MŪRĒTI STABI. CENA: 14-? EUR

Mūrētus stabus veido no ķieģeļiem vai plēstiem laukakmeņiem, šādus stabus vismazāk iespaido klimatiskie apstākļi (sals, ūdens). Šos stabus var veidot dažādās formās, tā padarot tos unikālus un neierastus. Tāpat kā betona stabi, arī mūrētie stabi ir masīvi un labi sader ar koka vai metāla vairogu (žogu). Mūrētu stabu veidošanas procesā tiem iespējams izbūvēt dažādas komunikācijas (zvans, apgaismojums, domofons) skatoties pēc saviem ieskatiem un vajadzībām.
Trūkumi – Šādu stabu izveidošana ir darbietilpīga, tādēļ to izmaksas arī ir salīdzinoši augstas. Mūrētiem stabiem nepieciešams apm.1m dziļš pamats, lai sals ziemas periodā, stabu neizkustinātu.

Mūrēti stabi
STABU NOSTIPRINĀŠANA

Kad esam izvēlējušies sev tīkamākos stabu veidu, nepieciešams to nostiprināt zemē, lai tas ilgi kalpotu un rotātu vēl ilgi mūsu mājas apkārtni. Šeit būs daži piemēri kā iespējams nostiprināt žogam paredzētos stabus.

KOKA STABA BETONĒŠANA

Viens no veidiem kā nostiprināt koka stabu ir izrokot 80-100cm dziļu bedri un stabu tajā iebetonējot. Taču šāda veida staba nostiprināšanai ir arī savi mīnusi, jo koka stabs tiek pakļauts betona mitruma ietekmei un tas salīdzinoši ātri betonā satrup. Lai izvairītos no šādām sekām, iejaucot betonu varam tam pievienot līdzekli, kas neļaus betonam uzsūkt zemes mitrumu, tāpat iespējams staba lejas galu apstrādāt ar bitumu, lai tas neuzņem mitrumu, taču šādi rīkojoties, stabam nepieciešams būt sausam (izžāvētam).

Koka staba betonēšana
KOKA STABS AR KĀPSLI

Domājot jau soli uz priekšu un ilgtermiņā, koka stabu iespējams nostiprināt ar iebetonētu metāla kāpsli. Šādu kāpsli iespējams iegādāties veikalā, kā arī varam to izgatavot paši. Šādā veidā koka stabs netiek pakļauts zemes mitruma ietekmei, kā arī iespējams bojātu stabu viegli nomainīt pret jaunu.

Koka stabs ar kāpsli
METĀLA STABS AR LENTVEIDA PAMATU

Izmantojot metāla stabus, bieži izvēlamies tos nostiprināt lentveida betonētā pamatā, tā nodrošinot žoga apakšu pret nelūgtu zvēru iebrukumiem. Šādu pamatu nepieciešams izveidot metra dziļumā, lai zemei sasalstot, tā neizkustinātu lentveida pamatu. Lielākai stingrībai ieteicams pamatam lietot armatūru un metāla stabu apakšējā daļā piemetināt papildus plāksni.

Metāla stabs ar lentveida pamatu
BETONA STABS

Betona stabu pamatu nepieciešams izveidot metra dziļumā vai vairāk, lai tas būtu dziļāks par zemes sasalšanas zonu un sala laikā stabs neizkustētos. Betona stabu pluss ir veidojot apakšējo daļu (apmali), tā netiek iebetonēta, bet ievietota betona stabu gropēs, šādā veidā ietaupot līdzekļus, jo nav nepieciešams veidot lentveida pamatu.

Betona stabs
MŪRA STABS

Mūra staba pamatu veidojam metra dziļumā, taču šeit vidū uzstādam metāla armatūru. Šo armatūru varam veidot no caurules, leņķdzelža utt. , kas padarīs stabu izveidi vieglāku un stabu izsturīgāku.

Mūra stabs
KOKA STABA IESKALOŠANA

Visparastākais veids kā nostirprināt koka stabu ir ar lāpstu izrokot 60-80 cm dziļu bedri, tajā ievietojot stabu kam sānos piestiprināti koka spraišļi (spraišļi neļauj stabam izskustēties, tā nostiprināšanas laikā). Kad stabs ievietots, bedri pieberam ar raupju granti vai oļiem, pēc kuriem ieskalojam smilti, tā aizpildot visas spraugas un stingri nostiprinot stabu.

Koka staba ieskalošana

Koka staba ieskalošana

KOKA STABU IEDZĪŠANA

Ja ar žogu apjožamā teritorija ir liela un koka stabu ir daudz, tad iespējams to paveikt ātrāk ar zemes urbja palīdzību. Ar zemes urbi izurbjam caurumu zemē (caurumu veidojam mazāku par staba diametru), pēc tam stabu iedzenot tajā, ar vesera un koka latas palīdzību. Šādus zemes urbjus iespējams nomāt celtniecības nomas punktos un tā īre jums izmaksās 20-35 Ls/24h

Koka stabu iedzīšana
METĀLA STABU IEDZĪŠANA

Tāpat kā koka stabus, arī metāla stabus zemē varam iedzīt ar vesera palīdzību, taču metāla caurulei vidus ir tukšs, tādēļ iespējams to iedzīt zemē pat bez iepiekšēja cauruma izveidošanas.

Metāla stabu iedzīšana

Ziņas un publikācijas topas sadarbība ar būvniecības namu "Kurši"! Īstie būvmateriāli: www.kursi.lv .

 

Vladimirs Klujevs @rubric
Руководитель проекта
5 gadu 3 mēneši 22 dienas portālā
Bija online 19 jūlijā 09:50
Meklētājs būvniecības nozarē