VAIRĀK PAR GRIESTU APDARES VEIDIEM Aktuālie padomi

VAIRĀK PAR GRIESTU APDARES VEIDIEM

Ceturtdiena, 3 oktobrī, 2019

Uzsākot remontu bieži vēlamies ko interesantu un neierastu, it īpaši tas attiecas uz griestiem kas vienmēr ir bijuši tik ierasti balti. Bet tad rodas jautājums, kādu apdares materiālu lai izvēlamies un kādi ir iespējamie varianti? Šajā rakstā tiek apskatīti populārākie griestu apdares materiāli.

Franču iestieptie griesti
Šādi veida griesti ir veidoti no nostieptas PVC plēves vai speciālu auduma, kas piestiprināta pie sienām, pa telpas perimetru. Plēves iestiepj uzkarsējot telpu līdz 50-60 grādiem, izmantojot gāzes sildītāju, plēvi nostiprina telpas sānos un telpai atdziestot plēve nostiepjas, veidojot gludu un līdzenu pamatni. Plēves pieejamas dažādās krāsās un ar rakstiem. Plēves kalpošanas laiks ir vairāk kā 20 gadi un kvalitatīvi uzstādīta, tā iztur 100 litru ūdens spiedienu uz kvadrātmeru.

Fibrolīta griesti
Fibrolīta plāksnes ir izgatavotas no garām koka ēveļskaidām par saistvielu izmantojot cementu. Plāksnes nostiprina pie griestu karkasa ar naglu vai skrūvju palīdzību. Fibrolīta plāksnes lieliski absorbē skaņu, kā arī tās kalpo kā siltumizolācija. Pateicoties ēveļsakaidām, fibrolīta plāksnēm ir izteikta struktūra un tādēļ tās bieži pielieto kā interjera elementu.

Vairāklīmeņu griesti
Vairāklīmeņu griestus un formas parasti veido no ģipškartona, ar koka vai metāla karkasu. Ģipškartons ir ļoti pateicīgs materiāls, tādēļ no tā ir iespējams veidot vissdažādākās liektas formas detaļas, kas padarīs jūsu griestus orģinālus un interesantus, it īpaši tos papildinot ar gaismas ķermeņiem.

Auduma griesti
Nenoliedzami auduma griesti ir tie kas rada vislielāko mājīguma sajūtu.Tos parasti uzstāda guļamistabā, kur šādi griesti vislabāk iederas, radot intīmu gaisotni, kā arī audums pie griestiem lieliski absorbē skaņu. Šādi griesti pārsvarā tiek veidoti no viegla auduma, tādiem kā tills un zīds. Audumu piestiprina ar auklu vai stiepli. Zem tā iespējams veidot ornamentus un, spēlējoties ar gaismas ķermeņiem,veidot dažādas noskaņas istabā atkarībā no garastāvokļa.

Griesti ar brusām
Šādi griesti pārsvarā redzami vecās mājās, kur vecās koka sijas tiek notīrītas un atstātas redzamas,tā tiekot īpaši izceltas, taču bieži šādas brusas tiek veidotas mākslīgi, no dēļiem vai putopolistiriola. Griesti kas veidoti šādā stilā izskatās masīvi un izturīgi, kas galvenokārt piemēroti lauku stila interjeram.

Iekārtie griesti
Griesti ir veidoti no metāla rāmja, kura laukumi aizpildīti ar minerāla paneļiem, šādi griesti pārsvarā sastopami biroja telpās, jo tie ir viegli uzstādāmi un atvieglo sakaru un elektrības kabeļu ievilkšanu. Taču tos iespējams arī veiksmīgi lietot dzīvojamo telpu griestu apdarē, jo apdares paneļi tiek piedāvāti ļoti plašā klāstā, no grezniem baroka stila paneļiem līdz spoguļstikla paneļiem.

Koka apdares dēlīšu griesti
No apdares dēlīšiem veidoti griesti, piedod telpai raksturīgo koka siltumu un dabiskumu. Šādus dēlīšus stiprina pie koka karkasa vai griestu sijām, ar skrūvju vai naglu palīdzību. Tos pārsvarā izmanto koka ēku griestu apdarei, taču ne vienmēr tie iederas kopējā interjerā, tādēļ no tiem veido nelielus laukumus kas kontrastē ar citiem apdares materiāliem. Viens no dēlīšu plusiem ir to ilgais kalpošanas laiks, dabiskums un plašā pēcapstrāde, no gaiši balinātiem līdz tumši beicētiem.

Putopolistiriola griesti
No putopolistiriola veidotas griestu plāknes, nenoliedzami ir viens no lētākajiem griestu apdares veidiem. Šādas plāksnes var iegādāties ar visdažādākajiem rakstiem, formas un krāsas, kā arī tās kalpo kā neliela siltumizolācija. Šādas plāknes pie griestiem piestiprina ar speciālas līmes palīdzību, tādēļ pamatnei ir jābūt labi sagatavotai un  gludai.

Griestu tapetes
Lai griestus ātri un lēti padarītu pievilcīgākus un interesantākus, tos iespējams aplīmēt ar tapeti. Kā jau zināms, tapetes pieejamas ar dažāda veida rakstiem un krāsas, taču iesakām izvēlēties vinila vai stiklašķiedras tapetes, jo tās uzlīmēt būs vienkāršāku un to kopšana būs vieglāka.

Venēcijas apmetums
Venēcijas apmetums ir speciāla uzklāta špakteļmasa kas beigās tiek nopulēta un imitē marmoru vai akmeni, šādi griestus padarot senatnīgus. Apmetumu uzklāj uz ģipškartona vai betona griestiem. Šāds materiāls ir samērā dārgs un tā ieklāšana prasa zināmu pieredzi, tādēļ labāk šo darbu uzticēt speciālistiem.

PVC griestu paneļi
PVC griestu paneļi ir piejami dažādas krāsas un rakstiem, tie ir viegli montējami un izgatavoti no izturīgas plastmasas, tādēļ tie paredzēti ieklāšanai arī mitrās telpās (dušās, virtuvēs, kā arī ārpus dzīvojamām telpām). PVC tipa paneļus stiprina pie griestu karkasa vai sijām, ar tam paredzētām skaviņām.

Krāsoti griesti
Krāsoti griesti ir visizplatītākais griestu apdares veids, par griestu krāsu tiek izmantotas ūdens emulsija, alkīda emalja vai ūdens dispersijas krāsa. Tāpat krāsas var tonēt, tādā veidā atkāpjoties no ierasti baltā vai piejaukt krāsai struktūru (speciālus graudiņus), kas piešķirs griestiem reljefu.

Līmētas koksnes plātņu griesti
Dekoratīvās līmētās koksnes plātnes ir  tādas kā, kokskaidu plātnes (osb) un saplāksnis (finieris), kurām ir izteikta redzama koka struktūra. Šādas plātnes ir izturīgas, viegli montējamas un tām ir piemērojama dauzveidīga apstrāde (lakot, krāsot un tonēt). Plāksnes tiek stiprinātas pie karkasa vai griestu sijām.

Krīta griesti
Kādreiz tik ļoti populārais griestu apdares veids, bet nu to aizstājuši daudzi kvalitatīvaki materiāli un griestu balsināšana ir tik pat kā izzudusi. Griestu balsināšanai tika izmantoti krīta, miltu un ūdens sajaukums, kas tika ar pulverizatora palīdzību uzsmidzināts uz griestiem. Taču balsināšana ir bieži jāatkārto, griesti smērējas, dzeltē un nav paredzēti mazgāšanai.

Koka pildiņu griesti
Pildiņu griesti ir veidoti no grezna koka rāmja kurā tiek iesēdināti dekoratīvi pildiņi. Šos pildiņus izgatavo no saplākšņa vai līmēta koka. Šādu griestu izgatavošana un uzstādīšana prasa lielu precizitāti un darbu, tādēļ šo griestu izmaksas ir salīdzinoši augstas un tie nav izplatīti.

Betona griesti
Daudzi cenšas noslēpt betona griestus zem špakteļmasas slāņa un krāsas kārtas, taču aizvien biežāk mordenajā interjerā, parādās betona elementi. Betona griesti tiek rūpīgi noslīpēti un nogruntēti, vai tieši otrādi atstāta to raupjā struktūra, kas kontrastē ar pārējiem apdares materiāliem, tā panākot savdabīgu un modernu interjeru.

Stikla griesti
Ir iedalāmi divu veidu stikla griesti, stikla griesti kas vienlaicīgi kalpo arī kā jumts vai koka rāmī iebūvēti stikla bloki, kas pārsvarā tiek apgleznoti un zem kuriem novietoti gaismas ķermeņi. Izplatītāks ir pirmais griestu paveids, jo tas telpu nodrošina ar dienasgaismu un skaistu debesszilu ainavu, taču, protams, tas nav lēts prieks un ne vienmēr šādu ideju iespējams realizēt.

Apgleznoti griesti
Griestu gleznojums prasa īpaša stila interjeru, speciālista darbu un lielu  rūpību, tādēļ tā darba un materiālu izmaksas ir augstas. Apgleznoti griesti pārsvarā tiek kombinēti ar ģipša masas dekoratīviem veidojumiem, kas interjeram piedod senatnīgumu

Ziņas un publikācijas topas sadarbība ar būvniecības namu "Kurši"! Īstie būvmateriāli: www.kursi.lv .

 

Vladimirs Klujevs @rubric
Руководитель проекта
5 gadu 3 mēneši portālā
Bija online 19 jūlijā 09:50
Meklētājs būvniecības nozarē