Knauf akadēmija: Ģipškartona plāksnes – laika pierādīta kvalitāte Aktuālie padomi

Knauf akadēmija: Ģipškartona plāksnes – laika pierādīta kvalitāte

Ceturtdiena, 9 februārī, 2017

Ģipšakmens ir viens no Latvijas vērtīgākajiem derīgajiem izrakteņiem. To, sekojot rietumu pasaules paraugam, 1939. gadā sāka izmantot ģipškartona plākšņu ražošanā Latvijā kā alternatīvu ierastajam apmetumam, tā paverot jaunas un plašas iespējas būvniecībā.

Šodien Knauf rūpnīca Sauriešos ir pirmā un joprojām vienīgā ģipškartona plākšņu ražotne Baltijā ar pasaules būvniecības standartiem atbilstošām modernākajām tehnoloģijām, kurā top gan universāli lietojamas, gan specializētas ģipškartona plāksnes visdažādākajiem būvniecības uzdevumiem. Ja daudzviet Eiropā (īpaši Polijā) ģipškartona plākšņu ražotāji izmanto sintētisko ģipsi jeb reaģipsi, tad Knauf Latvijā lieto tikai un vienīgi dabīgo ģipsi, tā radot mehāniski izturīgākas, ērtāk lietojamas, videi un cilvēkiem draudzīgākas plāksnes.

Ģipškartons ir klasiska vērtība būvniecībā. Ar tā palīdzību iegūstam izcili gludas virsmas, vienlaicīgi nodrošinot arī kvalitatīvam objektam nepieciešamās būvfizikālās īpašības: gan augstas pakāpes ugunsaizsardzību un skaņas izolāciju, gan, pateicoties attiecīgām specifiskām plāksnēm, arī mitrumizturību un konstrukciju mehānisko izturību. Knauf ģipškartona plāksnes ir arī daļa no tā dēvētā sistēmpiedāvājuma, kas ļauj materiālus komplektēt, vienlaikus garantējot augstas būvfizikālās īpašības: skaņas, siltuma, mitruma izolāciju un paaugstinātu ugunsdrošību.

Knauf plākšņu biezuma, izmē­ru un pielietojuma daudzvei­dībai konkurences faktiski nav. Lai atvieglotu darbu būvmateriālu veikalos un būvlaukumos, pirms vairākiem gadiem Knauf Latvijā ieviesa krāsu standartu, proti, ģipškartona plākšņu pārklāšanai sāka izmantot dažādu krāsu kartonu, radot Knauf White (A tips, GKB), Knauf Green (H2 tips, GKBI), Knauf Red (DF tips, GKF), Knauf Blue (DFH2IR tips, GKFI) un Knauf Brown (DFIR tips, GKF).  Bez krāsainajām plāksnēm tirgū pieejamas arī Formplatte, KTS, Cleaneo, Aquapanel u.c. specifiskas plāksnes.

Milzīga priekšrocība ir iespēja pasūtīt plāksnes tieši klientam nepieciešamajā garumā un ar četrām dažādām malu formām: pilno, slīpo, pusapaļo un slīpo pusapaļo.

Būvmateriālu (tostarp ģipškartona) apriti ES nosaka Eiropas parlamenta un padomes regula 305/2011. Knauf ģipškartona plāksnes ir ražotas atbilstoši Eiropas harmonizētajai normai LVS EN 520 un Vācijas standarta DIN 18180 prasībām. To ugunsreakcijas klase: A2-s1,d0 (pēc LVS EN 13501-1).

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 16 dienu portālā
Bija online 21 stundas pirms
Meklētājs būvniecības nozarē