KANALIZĀCIJAS IZVEIDE VIETĀS AR AUGSTU GRUNTSŪDENI Aktuālie padomi

KANALIZĀCIJAS IZVEIDE VIETĀS AR AUGSTU GRUNTSŪDENI

Piektdiena, 30 augustā, 2019

Izbūvējot kanalizācijas sistēmu privātmājai ļoti bieži nākas saskarties ar augstu gruntsūdens līmeni it īpaši pavasarī kad pati zeme ir mitra un nevar pietiekoši ātri uzsūkt kūstošo sniegu, ja vasaras periodā infiltrācijas sistēma notekūdeņu iesūcināšanai gruntī strādāja lieliski, tad pavasarī pie augstiem gruntsūdeņiem tā darbojas tieši pretēji, caur grunti viss mitrums nonāk infiltrācijas sistemā un plūst atpakaļ uz septiķi piepildot to.

Risinājums kanalizācijas sistēmas izveidei vietās kur gruntsūdens līmenis ir augsts ir gaužām vienkāršs, no septiķa izplūstošie notekūdeņi nonāk papildus slēgtā konteinerī (tvertnē) kurā atrodas sūknis ar svārstu, jeb iegremdējamais sūknis, kad tvertnē no septiķa plūdtošais notekūdens ir sasniedzis attiecīgo līmeni nostrādā sūkņa svārsts (pludiņš) un sūknis ieslēdzas aizpumpējot notekūdeņus uz augstāk uzstādītu infitrācijas sistēmu kur tas nu jau augsto grunstūdens līmeņa netraucēts iesūcas gruntī.

Vietās kur gruntsūdens līmenis ir augsts iebūvējot kanalizācijas sistēmas tvertni ir jābūt īpaši uzmanīgiem jo pretējā gadījumā tas var tikt būtiski deformēts salaužot pievadcaurules vai arī paša sistēma var tikt uzpiesta virs zemes līmeņa, arī nelielas konteinera svārstības var ietekmēt kanalizācijas pievadcaurules līmeni vai deformēt tās kā rezultātā visa sistēma vairs nefunkcionēs.
Lai šādi nenotiktu kanalizācijas tvertni noteikti ir papildus jānostiprina, vispopulārākais veids kā to paveikt ir izmantojot betona pārsedzes vai betona pamatu blokus, tā sauktos enkurus kurus pie kanailzācijas tvertnes nostiprina ar auto kravas savilcēm (štropēm). Pirms pieberam tvertnes sānus to noteikti nepieciešams pieliet ar ūdeni un tikai tad uzsākt sānu daļu piebēršanu. Veicot tvertnes sānu daļu piebēršanu ar zemi tā noteikti jānostiprina izmantojot blieti (<strong>izņemot uz pašas tvertnes un kanalizācijas caurulēm</strong>) ar intervālu 200 – 500mm šādi vēl papildus nodrošinoties pret kanalizācijas konteineru svārstībām mainoties gruntsūdens līmenim.

Ja kanalizācijas sistēmas izbūve notiek laikā kad gruntsūdeņu līmenis ir sasniedzis augstāko punktu tad protams sagatavotajā montāžas vietā (bedrē) nepārtraukti veidojas ūdens un tas tvernes montāžu padara ļoti apgrūtinošu vai ļoti bieži neiespējamu. Šādiem gadījumiem lielisks risinājums ir gruntsūdeņu līmeņa pazemināšanas iekārta, to iespējams izīrēt kādā no nomas punktiem – īres cenas protams ir atkarīgas no nomas punkta un iekārtas jaudas taču standarta izmaksas sastāda aptuveni <strong>100 eiro 24h</strong>, jo netiek tikai īrēta pati iekārta bet arī adatfiltri kuri tiek ievadīti zemē ar ieskalošanas sūkni, kā arī darba šļūtenes un līkumi gruntsūdens pazemināšanas iekārtai, plus vēl būtu jāreiķina piegādes un savākšanas izmaksas jo ar standarta auto to nebūs iespējams paveikt.

Kā alternatīva būtu iespējama dubļu sūkņa īre, taču šādā gadījumā būtu jāizrok papildus bedre kas protams būtu zemāka par kanalizācijas sistēmas montāžas lauku un jāizveido savienojoša tranšeja, papildus izraktajā bedrē tiek ievietots dubļu sūknis kas jau tālāk aizvada bedrē sakrājušos ūdeņus. Protams pati dubļu sūkņa noma būtu krietni lētāka kā nomāt gruntsūdens pazemināšanas iekārtu, tās izmaksas sastādītu vien <strong>25</strong> eiro, taču papildus tranšejas bedres izveide un aizrakšanas izmaksas iespējams izveidotu ļoti līdzīgu izmaksu kopsummu.

Ļoti mitrās vietās kur ir liela iespēja kad kanalizācijas sistēma var tik traumēta mainoties gruntsūdens līmenim pateicīgāka būs kanalizācijas sitēmas tvertnes kas veidotas no betona, tās būs daudz izturīgākas pret spiedi kā arī to pašmassa, lielais svars neļaus gruntsūdens līmeņa svarstībām ietekmēt tvertnes novietojumu. Vēlamāk būtu iegādāties betona tvertnes jau ar kopīgu tās apakšdaļu ( dibenu ), kā arī vēlams visus savienojums hermetizēt un pašu betona kanalizācijas tvertnes ārpusi pārklāt ar ūdens necaurlaidīgu materiālu, piemēram šķidro bitumenu.

Ja tomēr jūtat kad ar kanalizācijas sistēmas izbūvi būs mazliet jānogaida, tad ļoti iespējams kā pagaidu risinājums būtu jaukas āra sirsniņmājas izveide, kā to paveikt pareizi, lai nebūtu jāievelk elpa lai nokārtotu darīšanas

Ziņas un publikācijas topas sadarbība ar būvniecības namu "Kurši"! Īstie būvmateriāli: www.kursi.lv .

 

Vladimirs Klujevs @rubric
Руководитель проекта
5 gadu 3 mēneši 20 dienu portālā
Bija online 19 jūlijā 09:50
Meklētājs būvniecības nozarē