Ķemeros sākti teju trīs miljonus vērtie Ķemeru ūdenstorņa un piegulošās teritorijas atjaunošanas darbi Ziņas

Ķemeros sākti teju trīs miljonus vērtie Ķemeru ūdenstorņa un piegulošās teritorijas atjaunošanas darbi

Piektdiena, 9 augustā, 2019

Ķemeros būvnieki sākuši 2,88 miljonus eiro vērtos Ķemeru ūdenstorņa un piegulošās teritorijas atjaunošanas darbus, aģentūru LETA informēja Jūrmalas domes pārstāve Zane Leite.

Viņa norādīja, ka Ķemeros sākti pirmie atjaunošanas darbi Ķemeru ūdenstorņa pārbūvei un tam piegulošo ielu infrastruktūras pilnveidei. Tāpat uzsākta skvēra labiekārtošana, kurā atrodas vēsturiskā skulptūra - cilnis "Tautu deja", kas tiks veidots kā publiski pieejama ūdens dzeršanas vieta. Restaurējot Ķemeru ūdenstorni, tajā ierīkos tūrisma informācijas punktu un skatu torni.

42 metrus augstā ūdenstorņa ēkas pirmajā stāvā būs tūrisma informācijas punkts, bet otrajā stāvā - izstāžu zāle, kurā veidos ekspozīciju par Ķemeru kūrorta vēsturi. Savukārt ēkas trešajā stāvā un uz ēkas jumta tiks izbūvētas skatu platformas ar norādēm par apkārtnē esošajiem apskates objektiem.

Ūdenstornim tiks saglabāta arī tā pamatfunkcija - ūdenssaimniecība pakalpojumu nodrošināšana. Ķemeru ūdenstornis ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis, kas celts pirms 90 gadiem, 1929.gadā.

Pie ūdenstorņa sākti arī būvdarbi autostāvvietas izbūvei un apkārt esošo ielu - Emīla Dārziņa, Tūristu un Tukuma ielas posmu - atjaunošanai. Tūristu ielas posmā tiks izbūvētas jaunas stāvvietas tūristu autobusiem, atjaunotas ielu brauktuves un gājēju ietves.

Ūdenstorņa atjaunošanai, apkārtnes teritorijas labiekārtošanai un ielu sakārtošanai Jūrmalas pilsētas pašvaldība piesaistījusi līdzekļus divos Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) projektos.

Ielu sakārtošanai un teritorijas labiekārtošanas darbu kopējās izmaksas ir 1,82 miljoni eiro, no kuriem ERAF finansējums ir 1,22 miljoni, valsts budžeta dotācija - 41 365 eiro, bet Jūrmalas domes līdzfinansējums - 568 043 eiro.

Autostāvvietas un ielu izbūves darbi tiek veikti atbilstoši SIA "Tomus" 2017.gadā izstrādātajam būvprojektam, un tos īsteno pilnsabiedrība "RERE BMV", bet būvuzraudzību nodrošina apvienība "SIA "Isliena V" un "Jurēvičs un partneri"".

Ūdenstorņa rekonstrukcijas izmaksas plānotas 1,06 miljonu eiro apmērā, taču tie tiek veikti ERAF līdzfinansētā projektā "Jaunu dabas un kultūras tūrisma pakalpojumu radīšana Rīgas jūras līča rietumu piekrastē" ietvaros.

Proti, šis projekts paredz arī tādu objektu atjaunošanu kā Mellužu estrāde, Ķemeru ūdenstornis, Mērsraga brīvdabas estrāde "Jēgerlejas", Rojas brīvdabas estrāde un divi objekti Engures novadā. Līdz ar to projekts tiek īstenots sadarbībā ar Engures, Mērsraga un Rojas novada pašvaldībām.

Visa projekta kopējās izmaksas ir 7,39 miljoni eiro, no kurām ERAF finansējums ir 2,94 miljoni, valsts budžeta dotācija - 836 454,54 eiro, projekta sadarbības partneru līdzfinansējums - 1,99 miljoni eiro, bet Jūrmalas domes līdzfinansējums - 1,35 miljoni eiro.

Būvdarbi tiek veikti atbilstoši SIA "Livland Group" 2017.gadā izstrādātajam būvprojektam un arī tos īsteno pilnsabiedrība "RERE BMV", bet būvuzraudzību nodrošina apvienība "SIA "Isliena V" un "Jurēvičs un partneri"".

Būvdarbus paredzēts pabeigt nākamgad.

Leite atzīmē, ka kā nākamie apjomīgākie darbi Ķemeru revitalizācijai plānoti 20 hektārus plašā Ķemeru kultūrvēsturiskā parka pārbūve un restaurācija.

Arī šo darbu veikšanai Jūrmalas dome ir piesaistījusi ERAF līdzfinansējumu. Projekta kopējās izmaksas plānotas 7,57 miljonu eiro eiro apmērā, no kurām ERAF finansējums ir 5,78 miljoni, valsts budžeta dotācija ir 269 033 eiro, bet Jūrmalas pilsētas pašvaldības līdzfinansējums ir 3,57 miljoni eiro.

Būvdarbus Ķemeru kultūrvēsturiskā parka pārbūvei un restaurācijai tiek plānots uzsākt pēc tam, kad Pašvaldību aizņēmumu un galvojumu kontroles un pārraudzības padome būs pieņēmusi lēmumu atbalstīt Jūrmalas ieceri ņemt aizņēmumu Valsts kasē vai kredītiestādē projekta īstenošanai nepieciešamā līdzfinansējuma nodrošināšanai.

 

Ziņas un publikācijas topas sadarbība ar būvniecības namu "Kurši"! Īstie būvmateriāli: www.kursi.lv .

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 1 mēnesis 25 dienu portālā
Bija online 24 martā 19:56
Meklētājs būvniecības nozarē