Būvniecības izmaksas otrajā ceturksnī Latvijā - vidēji par 4,3% augstākas nekā pirms gada Ziņas

Būvniecības izmaksas otrajā ceturksnī Latvijā - vidēji par 4,3% augstākas nekā pirms gada

Piektdiena, 26 jūlijā, 2019

Būvniecības izmaksas šogad otrajā ceturksnī salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgo laika periodu Latvijā pieaugušas vidēji par 4,3%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Tostarp strādnieku darba samaksa salīdzinājumā ar 2018.gada otro ceturksni pieaugusi par 8,4%, būvmateriālu cenas - par 3,3%, bet mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas - par 3,1%.

2019.gada otrajā ceturksnī, salīdzinot ar gada pirmo ceturksni, kopējais būvniecības izmaksu līmenis palielinājies par 1,1%.

Tostarp strādnieku darba samaksa pieaugusi par 3,1%, būvmateriālu cenas - par 0,6%, bet mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas - par 0,4%.

Šogad jūnijā, salīdzinot ar 2018.gada jūniju, būvniecības izmaksas palielinājušās par 4,4%. Tostarp strādnieku darba samaksa augusi par 8,8%, būvmateriālu cenas - par 3,3%, bet mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas - par 3,1%.

2019.gada jūnijā, salīdzinot ar maiju, būvniecības izmaksu līmenis Latvijā palielinājies par 0,5%. Strādnieku darba samaksa mēneša laikā pieaugusi par 1,2%, savukārt būvmateriālu cenas, kā arī mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas - par 0,3%.

Jūnijā būvniecības izmaksu vidējo līmeni visvairāk ietekmēja darba samaksas pieaugums ceļa būves un mākslīgo būvju palīgstrādniekiem, kā arī montētājiem, piebilda statistikas pārvaldē.

2019.gadā datus par būvniecības resursu cenām sniedz apmēram 200 būvuzņēmumu un vairāk nekā 50 tirdzniecības uzņēmumu. Būvizmaksu indeksa aprēķinos papildus izmanto arī būvmateriālu cenas, kuras uzņēmumi sniedz ražotāju cenu indeksu rūpniecībā un importa cenu indeksa aprēķiniem.

Cenu apsekojuma izlasē iekļauti būvuzņēmumi, kuriem 2018.gadā bija lielākais pašu spēkiem veiktais būvdarbu apmērs, tostarp 87% no apsekotajiem uzņēmumiem pašu spēkiem veikto darbu apmērs pārsniedza miljonu eiro gadā, no tiem 36% uzņēmumu darbu apmērs bija virs pieciem miljoniem eiro gadā. Tirdzniecības uzņēmumu atlases kritērijs ir to apgrozījuma lielums un specializācija.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 17 dienu portālā
Bija online 18 aprīlī 21:47
Meklētājs būvniecības nozarē