Equitone - arhitektu radītas fasādes plāksnes priekš arhitektiem Aktuālie padomi

Equitone - arhitektu radītas fasādes plāksnes priekš arhitektiem

Trešdiena, 19 jūnijā, 2019

Pilsētvidei – ekskluzīvas fasādes plāksnes


Lieli dzīvojamo ēku kompleksi, darījumu centri, arēnas, modernas sabiedriskās ēkas, ekskluzīvas viesnīcas – būves, kurās saplūst prasības pēc ilgtspējības un drošības un arhitektu radošums. To fasāžu risinājumos jābūt saskaņotām labākajām ekspluatācijas īpašībām un estētikai.


Vairāk radošu iespēju arhitektiem


Sabiedriskās ēkas, kas rodas pilsētvidē, aizvien biežāk piesaista skatienu ar ekskluzīviem risinājumiem. Arhitekti un projektu attīstītāji meklē arī fasādes sistēmu akcentus, kas rada pozitīvu iespaidu par visu projektu un kuros nav daudz jāinvestē. Modernus eksterjerus un interjerus radošu slavenu ārvalstu arhitektu būvēm ekskluzivitāti aizvien biežāk piešķir dažādu krāsu un faktūru šķiedrcementa plāksnes EQUITONE. Kā apgalvo Liene Siliņā, šīs plāksnes ir populārs fasāžu risinājums arī Latvijā.
„Plāksnes ir ļoti piemērotas pilsētvidei un lieliem dzīvojamajiem, biroju kompleksiem. Tām ir visas īpašības, kas nepieciešamas šādām ēkām. Blīvi apdzīvotās vietās, kur attīstītāji var investēt fasādēs, arhitektiem tiek dots vairāk ražoju iespēju,” – savā pieredzē dalās arhitekte.
Masā krāsotās apdares plāksnes EQUITONE arhitekti ir radījuši saviem kolēģiem, domājot par tradicionālo vienkrāsaino fasāžu dažādošanu. Arhitektūras noteikumi kļūst brīvāki, apdarē vairs netiek izmantotas tikai horizontālās vai vertikālās līnijas, tiek kombinētas dažādas tekstūras, formas, tiek izmantotas košas izgrieztas detaļas, zīmējumi, frēzēti uzraksti. Tiek izmantotas spīdīgu un matētu virsmu rotaļas, ekskluzīvs dizains tiek kombinēts ar ilgtspējību, laikmetīgumu.

 

Risinājumi – uzticami, rezultāts – ekskluzīvs 


Plānojot jaunus projektus, ēku izstrādātāji bieži pavada daudz laika, iedziļinoties jauno materiālu īpašībās, mēģinot noskaidrot, kā sader dažādas apdares sistēmas. 
„Arhitektam savos meklējumos ne vienmēr projektā ir jāievieš novatoriskas fasādes sistēmas, var pielāgot arī tradicionālās,” – piezīmē L.Siliņa, kura ir  izpētījusi cementa plākšņu iemantošanas iespējas.
Standarta fasādes plāksnes, kuru risinājumi jau ne reizi vien ir pārbaudīti, labo īpašību dēļ var izmantot augstceltnēs, vienlaikus tās ļauj mazāk domāt, skicēt, meklējot oriģinālus risinājumus – arhitektūrā rodas vairāk izteiksmes iespēju. Vienām ēkām piemērota ir neapstrādātas šķiedrcementa tekstūras atklāšana, citām tiek izvēlēti īpaši krāsaini akcenti.
„Parasti projekta izstrādātāji vēlas izveidot vismaz vienu īpašu akcentu, kas radītu pozitīvu iespaidu par visu projektu,” – pašreizējās arhitektūras risinājumu tendences nosauc L.Siliņa.
Par šādu akcentu kļūst ēku ieejas, savienojumi, raksturīgi punkti, koši ietvērumi mierīgu krāsu fasādēs. „Populārāka kļūst perforēšana, fasāžu plāksnes izgriešana, tiek frēzētas to virsmas. Ir gadījies redzēt, ka no teksturētajām „Linea” plāksnēm ir izgrieztas baseina ēkas fasādi greznojošas zivtiņas un tās ir ievietotas ar gludajām „Tectiva” plāksnēm pārklātā fasādē,” – saka EQUITONE projektu vadītājs Gintaras Šlepikas.
Ekskluzīvu izskatu piešķir arī dalītu plākšņu ģeometrija. Reljefas virsmas, zīmējumi uz fasādēm, košu krāsu plāksnes palīdz labāk atklāt ēkas lietošanas mērķi. Piemēram, šķiedrcementa plāksnes aizvien biežāk tiek izvēlētas, renovējot bērnudārzus – plašā krāsu gamma ļauj sasniegt vēlamo rezultātu, pārāk nepārkāpjot budžeta robežas. 
Viļņas attīstīšanas uzņēmums pirms vienpadsmit gadiem EQUITONE plāksnes sāka izmantot skolu renovēšanā. Vienas no interesantākajām ēkām, kuru fasādēs ir izmantots šis materiāls, ir Viļņā esošie darījumu centri „Highway” un „Ozo trikampis”, galvaspilsētas daudzdzīvokļu māja „Pušų terasos”.

 

Plāksnes ir izturīgas pret uguni un grafiti


Estētisks risinājums ir izvēlēts Klaipēdas arēnas „Švyturys” interjerā: tās iekšpuse ir ierīkota, izmantojot „Natura pro” plāksnes. Kā stāsta arhitekte L. Siliņa, sabiedriskās ēkās tās aizvien biežāk tiek izmantotas, lai apvienotu ugunsizturību un estētisku izskatu. Ierīkojot ugunsmūrus, projektējot evakuācijas koridorus, tiek izvēlēti materiāli, kas ne vien atbilst visām nepieciešamajām drošības un ekspluatācijas prasībām, bet arī ļauj saglabāt pievilcību telpām, ko apmeklē daudz cilvēku. 
„Šāda pilsētvidei pielāgota plāksne var nodrošināt labu ugunsizturību, tāpēc var samazināties attālumi starp ēkām, vai to var traktēt kā noteiktu ugunsdrošības kompensācijas mehānismu gan ugunsmūros, gan evakuācijas koridoros. Visbiežāk nepieciešams, lai reprezentācijas telpas, caur kurām iziet daudz cilvēku, gan būtu drošas, gan pievilcīgi izskatītos,” – saka arhitekte, kas bieži akcentē materiālu uzliesmojamības svarīgumu.
Ugunsizturības un eksterjera un interjera integritāte, estētikas jautājums aizvien aktuālāks kļūst arī pašvaldībām, kas renovē sabiedriskās ēkas, privātmāju īpašniekiem. „Runājot par ēkas ekspluatāciju, svarīga ir gan ugunsizturība, gan ilgmūžība, aizsardzība pret grafiti. Plāksnes ir apstrādātas ar speciālu pārklājumu, to virsma kļūst kā stikls: uz tās uzzīmēts zīmējums neiesūcas un ir viegli notīrāms ar acetonu vai citu šķīdinātāju. „Antigrafiti” īpašības saglabājas visu plāksnes kalpošanas laiku,” – vienu no naudu taupošo fasāžu plākšņu īpašībām nosauc G. Šlepiks.
Matētas vai puscaurspīdīgas, teksturētas vai gludas, košas vai dabisku krāsu virsmas – EQUITONE dod daudz radošas brīvības un drošumu, ilgtspējību. 

Elviss Siliņš @elvis_silins
Tirdzniecības vadītājs
5 gadu 6 mēnešu 23 dienas portālā
Bija online 19 janvārī 15:34
Meklētājs būvniecības nozarē