Ventas gultnē atrod simtgadīgus milzu betona masīvus Ziņas

Ventas gultnē atrod simtgadīgus milzu betona masīvus

Sestdiena, 27 aprīlī, 2019

Ventspilī, veicot ostas hidrobūvju atjaunošanu, Ventas gultnē atrasti simtgadīgi milzu betona masīvi, aģentūru LETA Ventspils brīvostas pārvaldes sabiedrisko attiecību vadītāja Inga Ieviņa.

Krasta nostiprinājumu atjaunotājiem pie zemesgabala Dienvidu mols 5 nācās no upes gultnes izcelt simtgadīgus līdz pat 60 tonnām lielus betona masīvus, kas reiz stiprinājuši Dienvidu molu.

Vēsturiski Ventspils ostas Dienvidu mols sācies no vietas, kur patlaban atrodas Ventspils ostas Kapteiņa dienesta ēka. Tāpēc fakts, ka upes gultnē salīdzinoši tālu no pašreizējā mola varētu būt senas mola stiprinājumu daļas, nav pārsteigums. Tomēr to, ko tieši sevī glabā Ventas gultne, iespējams noskaidrot vien sākot rakšanas darbus.

Patlaban norit savu laiku nokalpojušo krasta nostiprinājumu pārbūve pie zemesgabala Dienvidu mols 5. Darbu veicēji AS "BMGS", attīrot gultni un rokot grunti pie nostiprinājumiem, konstatēja, ka gultnē ir lieli betona masīvi. Tos vajadzēja no ūdens izcelt, jo citādi nebūtu iespējams iegremdēt rievpāļus, kas nepieciešami krasta stiprināšanai.

Smagākais betona masīvs, kas izcelts no upes gultnes šajā vietā, svēris vismaz 60 tonnas. Tas tika izvilkts no septiņu metru dziļuma un gabarītos sasniedza 3x3x2,5 metrus. Salīdzinājumam, lielākie betona masīvi, ko izmanto Ventspils molu stiprināšanai mūsdienās ir 45 tonnu smagi.

Vecākie betona masīvi, ko būvniekiem nācās izvilkt no gultnes, tur nogulējuši vismaz 100 gadus. Uz tiem vēl saglabājušās koka veidņu pēdas - tās bija nepieciešamas betona masīvu izgatavošanai un iegremdēšanai, jo pirms 100 gadiem, protams, nebija tādu transportēšanas iespēju kā šodien - mola masīvi tika gatavoti pie mola.

Izceltie betona masīvi saskaldīti sīkāk un nogādāti "BMGS" teritorijā. Neskatoties uz cienījamo vecumu, savu misiju tie turpinās pildīt, jo daļu no masīviem plānots izmantot Ziemeļu mola stiprināšanai.

Avots: LETA
Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 1 mēnesis 26 dienu portālā
Bija online 24 martā 19:56
Meklētājs būvniecības nozarē