Salaspilī pabeigta daudzdzīvokļu mājas renovācija par 1,7 miljoniem eiro Ziņas

Salaspilī pabeigta daudzdzīvokļu mājas renovācija par 1,7 miljoniem eiro

Ceturtdiena, 25 aprīlī, 2019

Salaspilī pabeigts daudzdzīvokļu ēkas renovācijas projekts Daugavas ielā 2, aģentūru LETA informēja Salaspils novada domē.

Renovācijā kopumā ieguldīti vairāk nekā 1,7 miljoni eiro, tostarp 722 000 eiro ir "Attīstības finanšu institūcijas "Altum"" ("Altum") grants jeb dāvinājums no Eiropas Savienības (ES) fondu līdzekļiem, bet vairāk nekā miljons eiro ir "Swedbank" aizdevums.

Vienlaikus Salaspils novada pašvaldība apmaksāja projekta izstrādi, bet uzņēmuma "Salaspils siltums" speciālisti palīdzēja sagatavot nepieciešamo tehnisko un juridisko dokumentāciju.

Attiecīgais 120 dzīvokļu nams Daugavas ielā 2 ir būvēts padomju laikā. Ēkai bija nopietni bojājumi - nodrupuši ķieģeļi un apmetums, mājas fasādē radušās plaisas, bojāti kāpņutelpu stikla bloki, nolietojušies logi, tāpēc tika veikts pamatīgs tehniskā stāvokļa audits un grunts ģeodēziskā izpēte, uz plaisām fasādē tika uzlikti marķieri. Tie uzrādīja, ka plaisas turpina paplašināties - māja burtiski veras vaļā, un tā steidzami jāglābj.

Renovācija gaitā ir veikta mājas pilastru un to pamatu labošana un stiprināšana, ēkas karkasa "savilkšana" ar metāla stieņiem, drenāžas sistēmas izbūve un radīts jauns siltummezgls, kas ļauj regulēt atšķirīgu siltuma padevi fasādes ziemeļu un dienvidu pusēm, tā būtiski ietaupot siltumenerģiju. Ir nosiltinātas ēkas ārsienas, jumta un pagraba pārsegums, nomainīti logi, kāpņu telpu stikla bloki un ieejas durvis.

Renovācijas gaitā visā mājā veikta apkures sistēmas regulāciju un balansēšana, atjaunota novecojušo maģistrālo apkures cauruļvadu siltumizolācija, uzlabota ventilācijas sistēma un katrā dzīvoklī uzstādītas rekuperācijas iekārtas.

"Mēs gandrīz 50 gadus caur pirkstiem skatījāmies, kā lēnām drūp māja, un neko nedarījām, paļaujoties uz to, ka kāds no malas atnāks un kaut ko sāks darīt. Bet tas nenotika. Ja mēs tāpat arī turpmāk rūpēsimies par savu māju, tad varēsim te dzīvot vēl ilgus gadus," atzīst mājas vecākā Olga Brūvere.

Piektdien, 25.aprīlī, plkst.11 notiks daudzdzīvokļu ēkas renovācijas projekta Daugavas ielā 2 svinīgais noslēguma pasākums. Ceremonijā piedalīsies Salaspils novada domes priekšsēdētājs, uzņēmuma "Salaspils siltums" vadība un speciālisti, "Swedbank" un "Altum" pārstāvji, būvnieki un arī atjaunotās mājas iedzīvotāji.

Avots: LETA
Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 1 mēnesis 26 dienu portālā
Bija online 24 martā 19:56
Meklētājs būvniecības nozarē