Caurspīdīgās loksnes izturīgiem dzīvojamo un lauksaimniecības ēku jumtu risinājumiem Aktuālie padomi

Caurspīdīgās loksnes izturīgiem dzīvojamo un lauksaimniecības ēku jumtu risinājumiem

Ceturtdiena, 11 aprīlī, 2019

Dzīvojamo un lauksaimniecības ēku, kurās nepieciešams vairāk dienas gaismas, jumtu segumus aizvien biežāk papildina ar caurspīdīgajām viļņotajām loksnēm. Latvijā šīs loksnes tiek kombinētas kopā ar šķiedrcementa jumta loksnēm, meklējot piemērotākos risinājumus industriālajiem objektiem, lopu fermām, sporta vai komerciālajiem kompleksiem, kā arī būvējot namus ar terasēm vai lapenēm. Caurspīdīgās loksnes nodrošina telpās vairāk gaismas, tās ir izturīgas un noturīgas pret ultravioletajiem stariem.

Lauksaimnieki izvēlas gaismas dēļ
Tieši lopkopības sektora pārstāvji vēlas iemontēt jumta segumā loksnes, kuru caurspīdīgums ir 80 %. Caurspīdīgās loksnes ir viegli montējamas kopā ar citām viļņotajām loksnēm. Tās bieži tiek izmantotas, ierīkojot atvērtā tipa, paceltas kores, jo nodrošina gaisa cirkulāciju un vienlaikus aizsargā pret nokrišņiem.
Viens no būtiskākajiem kritērijiem, rūpējoties par lopu labklājību, – nodrošināt tiem pietiekami daudz dabiskās gaismas. Montējot jumtā caurspīdīgās loksnes, lauksaimniecības ēkā gaisma iekļūst arī mākoņainās dienās.
„Caurspīdīgās loksnes un „Eternit” viļņotās šķiedrcementa loksnes viļņu augstums ir vienāds. Virsgaismas logus var montēt, kur vien vēlas. Mūsu govju fermās caurspīdīgās loksnes montējām jumta centrā un slīpnēs”, – par savu izvēli stāsta lauksaimniecības uzņēmuma „Kepaliai” inženieris Svajūns Pilipuitis (Svajūnas Pilipuitis).
Lauksaimniecības ēkā, kurā tiek turēti vairāki simti slaucamu govju, gaismas pietiek arī ziemā. Līdzīgu efektu ir novērojis arī Vaids Krasausks (Vaidas Krasauskas), kurš Šauļu rajona Bertužu ciemā lauksaimniecības ēkā audzē strausus, dekoratīvos putnus, trušus, kazas. Viņš jumta segumam izmantoja „Eternit AGRO XL” loksnes, kuras papildināja ar caurspīdīgajām loksnēm. Tas ļoti uzlaboja strausu, kuriem ir nepieciešama īpaša kopšana, dzīves apstākļus.
Lauksaimnieki, kuri ir izvēlējušies caurspīdīgās loksnes, apgalvo, ka tās montēt ir pavisam vienkārši, tāpat kā jebkuras citas lauksaimniecības sektoram paredzētās loksnes.
Viegli savienot ar citām loksnēm
„Lokšņu svars ir 1,5 kg uz vienu kvadrātmetru. Tās ir tieši tāda paša izmēra kā mūsu „Eternit AGRO XL” loksnes, tas ir, 1,13 m x 2,5 m. Tādēļ tās ir ērti izmantojamas – nav nepieciešama nekāda papildu konstrukcija”, – apgalvo „Eternit Baltic” Latvijas pārdošanas nodaļas vadītājs Elviss Siliņš.
„Ir divu veidu caurspīdīgās loksnes: vienas ir paredzētas lauksaimniecības, industriālajām ēkām, otras – dzīvojamo namu sektoram, kur tiek ierīkotas terases vai lapenes, un ir nepieciešams segums, kas laiž cauri gaismu, taču aizsargā pret lietu, krusu, negatīvo saules ietekmi”, – jau gadu desmitiem mūsu valsts iedzīvotāju ēku jumtos montētās caurspīdīgās loksnes raksturo Andris Gikevičs (Andrius Gikevičius), UAB „Eternit Baltic” Agro projektu vadītājs.
Ja esat izvēlējies dzīvojamā nama jumtu klāt ar iecienītajām „Eternit Villa”, arī tās varat kombinēt ar caurspīdīgajām loksnēm.
Caurspīdīgās viļņotās loksnes ir tikpat izturīgas kā šķiedrcementa loksnes. „Mūsu caurspīdīgajām loksnēm ir 5 un 8 viļņi, to izmērs un platums atbilst citu iecienītu lokšņu izmēram”, – stāsta A. Gikevičs.
Atsevišķas caurspīdīgās loksnes jumtā ir lielisks risinājums gan dzīvojamām, gan industriālajām un lauksaimniecības ēkām. Ja nepieciešams, tās var piegādāt pēc individuāliem izmēriem.
„Lietuvā caurspīdīgo lokšņu piedāvājums aug, varam piedāvāt aizvien vairāk dažādus to veidus. Populārs kļūst produkts, kas ir izgatavots no viengabala caurspīdīgas loksnes un kurš gluži kā cepure tiek uzlikts uz kores. Risinājumus pastāvīgi pilnveidojam”, – apgalvo A. Gikevičs.

Siltuma un sala necaurlaidīgas
Caurspīdīgās loksnes tajās esošo gaisa kameru dēļ ir vieglas, ar labām siltumizolācijas īpašībām. To siltuma caurlaidības koeficients ir labs.
„Ražojot loksnes, tajās tiek atstātas spraugas, veidojas mazas gaisa kameras. Tādēļ loksnes ir siltuma un sala necaurlaidīgas, mazinās kondensāta veidošanās iespējas”, – jumta seguma īpašības uzskaita „Eternit Baltic” pārstāvis.
Veicot UV staru caurlaidības testus, tika konstatēts, ka RELON poliesteri saturošās loksnes, tūkstoš stundas testējot paātrinātas vecināšanas apstākļos, nenodzeltēja un gandrīz pilnībā saglabāja sākotnējo krāsu.
No caurspīdīga poliestera ražotās, ar stikla šķiedru stiprinātās 4 milimetrus biezās caurspīdīgās loksnes izceļas ar labu biezuma un izturības attiecību. Tās ir izturīgas pret mehānisko un ķīmisko iedarbību – krusu, skābēm, sārmiem, tās nerūsē, nedeformējas, ja ir lielas temperatūras svārstības. Arī pēc ilgāka laika loksnes neplaisā.
Eksperti iesaka fermās un līdzīgās ēkās vismaz 10 % no jumta virsmas noklāt ar caurspīdīgajām loksnēm, lai tiktu izmantota saules enerģija un taupīta elektrība, kā arī tiktu radīti lopu labklājības prasībām atbilstoši apstākļi.

Elviss Siliņš @elvis_silins
Tirdzniecības vadītājs
5 gadu 6 mēnešu 13 dienu portālā
Bija online 19 janvārī 15:34
Meklētājs būvniecības nozarē