Preiļu novadā aptuveni 580 īpašumiem pilsētā un ciematos nav pieslēgta centralizētā kanalizācija sistēma Ziņas

Preiļu novadā aptuveni 580 īpašumiem pilsētā un ciematos nav pieslēgta centralizētā kanalizācija sistēma

Piektdiena, 5 aprīlī, 2019

Preiļu novadā aptuveni 580 īpašumiem pilsētā un ciematos nav pieslēgta centralizētā kanalizācija sistēma, un tajos tiek izmantotas decentralizētās kanalizācijas sistēmas, aģentūru LETA informēja novada pašvaldības pārstāve Jolanta Upeniece.

Kārtēja domes sēdē novada deputāti apstiprinājuši saistošos noteikumus, kas paredz decentralizēto kanalizācijas pakalpojumu sniegšanas, uzskaites un kontroles kārtību tiem novada iedzīvotājiem, kuri dzīvo Preiļu novadā un iekļaujas to administratīvo teritoriju pilsētas un ciemu robežās, uz kurām attieksies šie noteikumi, un kuru īpašums nav pieslēgts centralizētajai kanalizācijas sistēmai. Noteikumi izstrādāti, lai nodrošinātu normatīvajos aktos noteikto notekūdeņu attīrīšanas un savākšanas prasību ievērošanu pašvaldības administratīvajā teritorijā.

Jaunā kārtība valstī paredz sakārtot sistēmu - apzināt un kontrolēt decentralizēto kanalizācijas sistēmu stāvokli, sistēmās uzkrāto notekūdeņu un dūņu regulāru izvešanu un nodrošināt, ka centralizētās un decentralizētās kanalizācijas apsaimniekotāji visā valsts teritorijā ievēro vienlīdzīgas prasības. Tāpat ar regulējuma palīdzību iecerēts novērst arī notekūdeņu postošo ietekmi uz vidi.

Pašvaldības izstrādātie saistošie noteikumi nosaka apdzīvotas vietas Preiļu novadā, uz kuru teritorijās esošām decentralizētajām kanalizācijas sistēmām attiecas noteiktās prasības, minimālo biežumu notekūdeņu un nosēdumu izvešanai decentralizētajām kanalizācijas sistēmām, decentralizēto kanalizācijas sistēmu kontroles un uzraudzības kārtību, prasību minimumu asenizatoriem, kā arī atbildību par saistošo noteikumu neievērošanu.

Decentralizēto kanalizācijas sistēmu īpašniekiem, kuru nekustamais īpašums atrodas Preiļu pilsētas vai Līču, Aizkalnes, Prīkuļu un Pelēču ciema administratīvo teritoriju robežās, būs jāsāk reģistrēt individuālo notekūdeņu attīrīšanas iekārtas, septiķus un krājtvertnes, kas nav pievienoti centralizētai kanalizācijas sistēmai. To var izdarīt reģistra uzturētāja - SIA "Preiļu saimnieks" - izveidotā datubāzē.

Tāpat šo īpašumu saimniekiem būs jānodrošina obligātu uzkrāto notekūdeņu izvešana, izmantojot decentralizēto kanalizācijas pakalpojuma sniedzēja pakalpojumus, kā arī jānodrošina attiecīgo iekārtu apkope. Pašvaldība aplēsusi, ka aptuveni 580 īpašumi, kas atrodas Preiļu pilsētas un ciematu administratīvajās teritorijās, nav pieslēgti pie centralizētās kanalizācijas sistēmas un izmanto decentralizētās kanalizācijas sistēmas.

Attiecīgā reģistra izveide un noteiktās vienotās apsaimniekošanas prasības nodrošinās aktuālo informāciju par to, kādas decentralizētās kanalizācijas sistēmas Preiļu novadā tiek pielietotas, kādi ir tajās attīrīto vai uzkrāto notekūdeņu apjomi, kā arī dos iespēju pārliecināties, vai šādas sistēmas tiek atbilstoši ekspluatētas, skaidroja Upeniece. Neiekļaušanās pašvaldības organizētajā decentralizētās kanalizācijas sistēmas uzskaitē tiks kvalificēta kā administratīvais pārkāpums, viņa piebilda.

Saistošie noteikumi stāsies spēkā pēc to saskaņošanas Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā un publicēšanas domes informatīvajā izdevumā "Preiļu Novada Vēstis".

Avots: LETA
Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 13 dienu portālā
Bija online 07 aprīlī 18:12
Meklētājs būvniecības nozarē