DROŠS BĒRNU ROTAĻU LAUKUMA SEGUMS. Aktuālie padomi

DROŠS BĒRNU ROTAĻU LAUKUMA SEGUMS.

Otrdiena, 2 aprīlī, 2019

Bērnu rotaļu laukumiem būtu jābūt vietai, kur bērni rod laimi un prieku, nevis nobrāzumus un asaras. Protams, no negadījumiem nav iespējams izvairīties, taču nopietnu traumu risku ir iespējams būtiski samazināt. Izvēloties uzstādīt bērnu laukumu, viens no būtiskākajiem faktoriem attiecībā uz drošību ir seguma izvēle. Prakse rāda, ka to diemžēl  nereti liek otrajā plānā un bieži vien ekonomē tieši uz laukuma segumu. Mūsdienās rotaļu laukumi kļūst arvien sarežģītāki un rotaļu aprīkojums - augstāks. Līdz ar to maksimāli liela uzmanība jāpievērš, cik šis segums ir spējīgs amortizēt kritienu.  

Katru gadu simtiem bērnu gūst nopietnas traumas spēļu laukumu negadījumos visā Latvijā. Virsmai zem rotaļu laukuma aprīkojuma jābūt pietiekami mīkstai un pietiekami biezai, lai mīkstinātu kritienu. Betons, asfalts un koks ir nedroši un nepieņemami. Arī zāle un zemes virsmas ir nedrošas, jo laikapstākļi un nodilums var segumu padarīt slidenu, nelīdzenu vai cietu.  Pastāv Eiropas standarti, kas regulē to, cik biezam jābūt pārklājumam pie konkrētas atrakcijas augstuma. Ir tāds jēdziens kā drošs brīvās krišanas augstums un tas ir jāievēro!! Laukumi.lv paši izvēlas un arī citiem rekomendē drošu seguma pārklājumu bērnu laukumos, kur mūsu bērni ir visaktīvākie un pārdrošākie. Iepazīstināsim arī Jūs, kāds tad ir drošs segums bērnu laukumam. 
Gumijas plāksnesLaukumi.lv ir lieliska sadarbība ar gumijas plākšņu ražotāju SIA “Rubrig”. Uzņēmums ražo gumijas drošības segumus ar prettrieciena īpašībām. To galvenais produkts ir gumijas drošības plāksnes sportam, bērnu rotaļlaukumiem un citiem iekštelpu un ārā infrastruktūras objektiem ar augstu traumu rašanās riska faktoru. “Rubrig” ir viena no progresīvākajām ražotnēm Eiropā. Visiem produktiem izsniegti drošības sertifikāti, tie ir videi draudzīgs āra un iekštelpu grīdas seguma risinājums. “Rubrig” plākšņu inovatīvais dizains ietver amortizētu pamatni, kas nodrošina augstu trieciena absorbcijas līmeni, ļaujot sasniegt augstas HIC (Galvas traumu kritērija) vērtības.

Uzņēmuma ražotās plāksnes  ir ūdens un sala izturīgas. “Rubrig” produktu klāstā pieejami gan melni gumijas segumi, gan 24 krāsu varianti, turklāt pēc klienta pieprasījuma, krāsas var kombinēt, vienai krāsai pievienojot citas krāsas granulas. Klienti var izvēlēties no četriem zīmējumu variantiem: "Viļņi", "Austras koks" (nacionālais simbols), "Zeme" un "Strīpas". Iepriekš minējām, ka segumam ir jānodrošina laba amortizācija arī no droša brīvā krišanas augstuma. “Rubrig” produkcijai ir sertifikāts krišanai līdz pat 3 metru augstumam – flīzes tiek ražotas dažādos biezumos atkarībā no to izmantošanas mērķa.  Kas attiecas uz kopšanu, tad īpaša kopšana šim segumam nav nepieciešama. Ja viena no flīzēm ir sabojāta, to viegli iespējams nomainīt pret jaunu. 
Laukumi.lv paši  izvēlas un arī citiem iesaka “Rubrig” produkciju.
Koku šķelda jeb mulčaKoka šķelda ir speciāli sagatavots organisks vai neorganisks materiāls, ko izmanto augsnes virskārtas nosegšanai bērnu laukumu un celņu iesegumiem. Šis segums parasti ir dārgāks par smilti vai granti, taču tas nodrošina arī izcilu vizuālo pievilcību, kas papildinās jebkura veida ainavu. Daudzveidīgā krāsu izvēle rotaļu laukumu padarīs košu, pamanāmu un bērniem saistošu. Koka šķelda ir videi draudzīgs materiāls, viegli pieejams un uzstādāms. Jāpiemin gan, ka tam ir nepieciešama apkope, lai tas saglabātu drošību un labu amortizāciju vietās, kur atrakcijām ir liels brīvās krišanas augstums. 
Vienlaidus lietais gumijas segumsŠo gumijas segumu izmanto un ieklāj bērnu laukumos kā bezšuvju segumu. Rotaļu laukumiem virsmu parasti ieklāj, atstājot segumu porainu, lai ūdens tiktu cauri un neuzkrātos peļķes. Šī populārā rotaļlaukuma virsmas opcija tiek uzskatīta par vienu no drošākajām un ilgmūžīgākajām. Ielietas gumijas segums ir neslīdošs, viegli saglabājas un pieejams dažādos biezumos, lai apmierinātu klientu vajadzības. Svarīgi, ka tas labi noklājas, nodrošinot vienmērīgu rotaļu virsmu, un ir pieejams arī bērniem ratiņkrēslos. Arī krāsu daudzveidība ir liela un to var pieskaņot rotaļu iekārtām vai apkārt esošajai arhitektūrai. 
Ieliets gumijas segums ir līdzens, nepieciešamajā biezumā, elastīgs, nedeformējas un pieejams dažādās krāsās.
 Mēs, laukumi.lv, iesakām!

Janis Ērglis @erglis21
Projektu vadītājs
6 gadu 1 mēnesis 11 dienu portālā
Bija online 24 novembrī 15:22
Meklētājs būvniecības nozarē