PADOMI: 5 vienkārši ieklājami grīdas segumi Aktuālie padomi

PADOMI: 5 vienkārši ieklājami grīdas segumi

Trešdiena, 7 martā, 2018

Mūsdienās vienīgā ar grīdas segumiem saistītā problēma – tā ir izvēle, un, protams, naudas maka biezums. Iespējams ir vis, sākot ar linoleju un beidzot ar kāda eksotiska kokmateriāla parketu. Vienīgā atšķirība – vai pie grīdas seguma ieklāšanas ķersieties pats, vai arī aicināsiet meistarus. 

Darīsim paši.

Klasisko parketu jums diez vai izdosies pašam ieklāt. Arī ar tradicionālajiem grīdas dēļiem sanāk visai liela noņemšanās, kurai labāk pieaicināt pieredzējušu amatnieku. Savukārt linolejs, lamināta parkets, paklājs vai pat gatavās parketa plātnes, kas ir nu jau ieguvušas lielu popularitāti – ir viegli ieklāt arī paša spēkiem. Galvenais – lai ir vēlme, mazliet brīva laika un šādi tādi amatnieku instrumenti – atkarībā no izvēlētā seguma – paklāju nazis, gumijas āmurs, figūrzāģis un vēl šis tas. Pērkot izlīdzinošo masu grīdām, noteikti izlasiet kādam klāšanas biezumam tā ir paredzēta. Lejot grīdu šo biezumu nevajadzētu pārsniegt, citādi grīda var sākt plaisāt.

Virsma

Grīdas segumi tipveida projektos ir dažādi – mēdz būt gan betona grīdas, uz kurām sākotnēji bijis linolejs, gan arī saplākšņa vai dēļu grīdas segumi. Šeit ir viens vienīgs noteikums – grīdas pamatnei jābūt gludai un stabilai. Ja betona grīdā ir iestaigātas bedres un negludumi – tā ir jāizlīdzina ar īpašu izlīdzinošo masu – tādu var iegādāties jebkurā būvniecības veikalā. Pirms šī procesa grīda ir jānogruntē. Ar izlīdzinošo masu ir tā – labāk vairāk nekā mazāk – grīdas segums jālej vienā reizē un pēc sacietēšanas tur vairs nekas īpaši labojams vairs nav.Ja uz grīdas ir saplāksnis vai skaidu plātnes – jāizvērtē, cik virsma ir gluda un stabila. Ja viss ir kārtībā – variet klāt virsū jebkuru peldošo grīdas segumu – laminātu, paklāju... ja virsma nav gluda vai staigā – plātnes jāplēš nost un jāskatās, kas notiek zem tām. Uz apakšā esošajiem dēļiem vai lāgām var klāt aptuvini 20mm biezu saplāksni un pēc tam veidot grīdas segumu. 

Grīdas slīpēšana ir baigā noņemšanās. Slīpmašīnu izdevīgāk ir nomāt uz nedēļas nogali, jo par nomu svētdienā nebūs jāmaksā. Ja grīda ir krāsota, rēķinieties, ka būs nepieciešams vismaz viens rupjais smilšpapīrs uz virsmas kvadrātmetru, plus pāris smalkāki nobeiguma slīpēšanai.

Veca dēļu grīda

Ja dzīvoklī ir veca dēļu grīda – uz tās nevajadzētu pa taisno klāt laminātu vai linoleju, jo dēļi nav līdzeni un lamināts sāks ļodzīties – apdils dēlīšu gali un pēc gada jaunajam grīdas segumam pienāks gals. Šet ir divi varianti – vai nu noīrējam lielu slīpmašīnu un pāris dienu laikā noslīpējam vecās krāsas kārtas, tādējādi iegūstot jaunu un skaistu koka grīdu (bojātos dēļus aizvietojot ar jauniem) – vai arī virsū jāklāj saplāksnis vai OSB plātnes – un pēc tam jāveido grīdas segums uz šīm plātnēm. 

Flīzes

Flīžu lielākais trūkums ir tāds, ka jebkurš stikla, keramikas vai porcelāna trauks, kas uz tām nokritīs, saplīsīs sīkās lauskās.  Krītot uz dēļiem krūzei ir krietni lielākas cerības izdzīvot. Turklāt, ja grīda nav apsildāma, flīzes būs nelāgi aukstas. Vislabāk flīzes būtu klāt uz betona virsmas, tomēr to var darīt arī uz saplākšņa pamatnes, iepriekš pārliecinoties, vai tā ir stabila, un apstrādājot virsmu ar hidroizolāciju – lai mitrums no flīžu līmes nenokļūst saplāksnī. Jāatceras, ka šuvju aizdari veic tikai tad, kad flīžu līme ir pilnīgi nožuvusi – žūšanas ilgums ir aprakstīts uz flīžu līmes iepakojuma. Uz saplākšņa un citu teorētiski nestabilu virsmu flīzēšanā izmantojiet elastīgo flīžu līmi. 

Lamināts

Lamināts ir kļuvis par sinonīmu jēdzienam «lēts grīdas segums.» Tai pat laikā lamināta grīdas ir ļoti praktiskas un īstenībā labs lamināts nemaz tik ļoti lēti arī nemaksās. Ir viens no populārākajiem grīdas segumiem – to ir viegli uzstādīt un arī kopt. Pērkot laminātu jāatceras viens zelta likums – tas kalpos tik gadus, cik maksā viens tā kvadrātmetrs. Protams – viss ir atkarīgs no virsmas un no tā, cik bieži un daudz pa to staigā. Lai ieklātu laminātu ir nepieciešams lineāls, zīmulis, elektriskais figūrzāģis, gumijas āmurs, koka klucītis un naglu viļķis, ko tautā dēvē vienkārši par lauzni. Pēdējo var aizvietot ar īpašu lamināta klāšanai paredzētu āķi, kas palīdz dēlīšus savienot rindas galā pie sienas. Parasti ieklāšanas instrukcijas komikss ir uz katras lamināta pakas, tomēr īsumā – laminātu klāj pēc šādas shēmas:

Lamināta ieklāšana- Dēlīšus savieno ar šaurajiem galiem, katru piedzenot iepriekšējam ar klucīti un āmuru. Izveidojas gara rinda no viena istabas gala līdz otram. No visām sienām jāatstāj ~1cm atstarpeParasti istabas galā lamināta plāksnīte ir par garu. Lieko gabalu nozāģē un aizslidina uz rindas sākumu. Atlikušo gabalu uzsprauž rindas galā. Gropē to iespiež ar lauznīti, atbalstam izmantojot sienu. Lai nesabojātu laminātu, kaut kas jāieliek starp grīdas seguma gabalu un lauzni. Ja sienas ir no riģipša – nāksies iegādāties lamināta klāšanai paredzēto āķi, kas ļauj gala dēlīšu piespraust ar gumijas āmura palīdzību.Atkal sāk no rindas sākumu un piesprauž pārzāģētā dēlīša otru pusi rindas galā, dēlīša sānā. Jāatskan necilam klikšķītim. Ieklāt lamināta grīdu patiesībā ir ļoti vienkārši.

Lamināta savienojuma vietas pirms ieklāšanas ieteicams noimpregnēt ar īpašu līdzekli – bet derēs arī parastais silikona aerosols, kas paredzēts auto durvju gumiju aizsardzībai pret sasalšanu - tāds nopērkams autopreču veikalosPaklājs un linolejsLai klātu šādu segumu, grīdas pamatnei jābūt pilnīgi līdzenai. Linoleju pie pamatnes pielīmē – var izmantot īpašu līmi, bet iespējams to darīt arī ar abpusējo līmlenti. Tas pats attiecas uz paklājiem, kas mēdz būt dažādi – gan ar gumijotu pamatni, gan bez tās. Arī šeit iespējams izmantot gan abpusējo līmlenti, gan arī paklāju līmi – par to, kā vislabāk nostiprināt tieši to paklāju, kuru vēlaties iegādāties, konsultējaties veikalā ar pārdevēju. Šobrīd pēdējais modes kliedziens ir linoleja grīdas segums, kas klājas kā lamināta parkets – gatavie dēlīši sastāv no korķa pamatnes, līmētas kokšķiedras vidus slāņa un dabiskā linoleja virsmas. 

Avots: uzbuve
Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 29 dienu portālā
Bija online 28 aprīlī 22:15
Meklētājs būvniecības nozarē

Pakalpojumu atlase pēc tēmas