Nekādā gadījumā žāvētājā! Padomi, kā mazgāt un kopt lina aizkarus Aktuālie padomi

Nekādā gadījumā žāvētājā! Padomi, kā mazgāt un kopt lina aizkarus

Svētdiena, 24 martā, 2019

Lins ir latviešiem iemīļots audums, no kura tiek šūti ne tikai tautastērpi, bet arī kleitas, dvielīši, aizkari un citas lietas. Piekritīsiet, ka lins ir visai cimperlīgs audums, tāpēc tā kopšana un mazgāšana prasa īpašas rūpes.

 

Lina aizkarus var kopt vienu reizi gadā, atkarībā no krāsas un nolietojuma pakāpes. Balti aizkari notiekti būs jākopj biežāk, taču tas ir atkarīgs no daudziem faktoriem, piemēram, vai ir bērni, dzīvnieki, vai aizkari krietnu gabalu karājas uz grīdas.

 

Lina aizkaru mazgāšana


Lina aizkaru mazgāšanai ir trīs varianti, proti, veļas mazgājamā mašīna, mazgāšana ar rokām vai arī aizkaru nodošana ķīmiskajā tīrītavā.

Ja lemj par labu mazgāšanai veļas mazgājamā mašīnā, tad jāievēro saudzīgais mazgāšanas režīms. Temperatūrai jābūt 30 līdz 40 grādi, bet centrifūgā nedrīkst likt vairāk nekā 600 apgriezienus (labāk - ar ļoti zemu apgriezienu skaitu). Lins ļoti ātri burzās, tāpēc to nav ieteicams griezt centrifūgā. Tāpat vēlams izmantot šķidros mazgāšanas līdzekļus vai arī lietot līdzekļus, kas paredzēti vilnas mazgāšanai.

Lina aizkaru mazgāšana ar rokām ir grūts process. Linu ar rokām nemazgāt, jo mazgājot tas kļūst smags un apgrūtina procesu. Tomēr, ja ir vēlme lemt par labu roku darbam, tad jāņem vērā, ka, mazgājot ar rokām, ūdens nevar būt pārāk karsts, bet tam jānodrošina tāda pati temperatūra kā veļasmašīnā, proti, 30 līdz 40 grādi. Pēc tam ir viegli jāizgriež, jāizpurina un jāliek žāvēties.

 

Vēl ir iespēja nenoņemties pašam ar lina aizkaru mazgāšanu, bet tā vietā tos nodot ķīmiskajā tīrītavā, kur par tiem parūpēsies speciālisti. Vēlams, lai aizkariem būtu izvēlēta sausa ķīmiskā tīrīšana. To var atļauties vienu reizi gadā, jo lina audums ir antistatisks, uz viņa krājas krietni mazāk putekļu.

 

Aizkaru žāvēšana un gludināšana


Lina aizkarus nav ieteicams likt žāvētājā. Iemesls ir pavisam vienkāršs – tas veicinās neizgludināmu kroku veidošanos. Tāpat lina audumu vēlams labāk likt žāvēties uz auklas, bet pirms kāršanas ieteicams piekārtot un pielabot audumu.

Ja lina aizkari ir tikko izņemti no veļas mašīnas vai izmazgāti ar rokām, tie ir jāizpurina, jāizklāj un jāliek žāvēties. Savukārt gludināt vēlams gandrīz izžuvušu izstrādājumu, kurš nedaudz ir mitrs, jo tad audums vieglāk pakļausies gludināšanai.

Iesakam gludināt maksimālajā temperatūrā. Vēlams – līdz 220 grādu temperatūrai, kā arī gludināšanas režīmā izmantot tvaiku (ja ir speciāls lina vai kokvilnas režīms, tad var izmantot to). Ja uz aizkariem ir kādi izšuvumi, tad vēlams tos gludināt no otras puses.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 7 dienu portālā
Bija online 24 martā 19:56
Meklētājs būvniecības nozarē