Dārza kamīna Būvniecība Aktuālie padomi

Dārza kamīna Būvniecība

Piektdiena, 16 jūnijā, 2017

Dzīvas uguns valdzinājums nepalika nepamanīts dizaineriem, jo dārzs ir ideāla vieta, kur izveidot skaistu un drošu kamīnu, kas varēs pārsverst vēsu vakaru un drūmu rītu mājīgā. Kamīns darzā -tas ir jauns un ģeniāls risinājums dārza atpūtas zonā. Izveidot jūsu pagalmu ar atpūtas zonu, kur atrodas kamīns, nav pārāk grūti - to var iegādāties vai algot speciālistus, kuri izveidos krāsni jūsu dārzā, vai vēl to var izveidot pats ar savām rokām.

Kamīnu veidi

Darza plītis un kamīni var būt atšķirīgi pēc konstrukcījas, kas atkarīgs no viņu izmantošanas mērķa. Līdz kamīna būvniecības sākumam nepieciešams noteikt, kads tieši kamīnu Jūs vēlētos.

Ja Jūs vēlaties kamīnu kā dārza dekoru, sildīties un vērot uguni vēsā laika- labāk izvēlēties mājas kamīna konstrukciju. Šādas konstrukcijas veids var arī būt popularie kamīni-grilla, tikai svarīgi pareizi novietot uz tiem grillam paredzētās restes.

Vēl viens veids – kamīns ar plīti – sastāvošais alternatīvs vasaras virtuvē. Būs arī nepieciešama nojume, bet kamīna konstrukcīja līdzinās plītij.

Kur būvēt dārza kamīnu

Pati labākā vieta priekš dārza kamīna – kluss stūrīts blakus atpūtas vai grilla zonai. Uzstādīt kamīnu nepiecdiešams tā, lai vējš dūmus nepūstu durvīs vai uz loga pusi. Nav verts arī pieļaut, ka tiek sadūmots bērnu vai sporta laukums. Pie tam svarīgi kamīnu ierīkot tā, lai tas iekļautos dārza dizainā. Stādīt jebkādus augus vai puķes blakus kamīnam nerekomendējam. Kamīnam labāk atvēlēt plašu vietu.

Kas būs nepieciešams kamīna būvniecībai.

Lai uzbūvētu kamīnu savām rokām, neiztikt bez skices vai shēmas. Ja jūs pirmo reiz veidojat kamīnu un nevēlaties prasīt palīgaspeciālistus, tad turieties pie parasta plāna. Pierakstiet arī nepieciešamos instrumentus un materiālus. Parastam dekoratīvajam kamīnam būs nepieciešams: 

cements un smiltis; veidne; smiltis; konteiners maisīšanai, klāšanas lāpstiņa; ugunsnoturīgie ķieģeļi, metāla  režģi; metala profili; armatūra; līmeņrādis āmurītis, materiāls ara apdarei.

Kārtība kā liek kamīnu. Sagatavošanās posms. Kamīna būvniecība sākas ar teritorijas izvēli. Pēc tam izrociet trenšeju, kur liksiet pamatu. Nepieciešamais dziļums ir ne mazak par 40 cm  un platums par 10cm vairāk. 

Pamataliešana. Tranšeju pieberam ar sķembām, un pa peremetru liekam veidņus un uzstādam armatūru. Kad viss ir gatavs, tad taisam betona maisījumu no škembām, smiltīm, cementa- proporcijās 4x3x1. Kārtīgi samaisiet un pielejiet tranšeju un izlīdziniet, tad atstajiet uz 2-3 dienām,lai sacietē. Kad ir sacietejis, neaizmirstiet noņemt veidni.

Ķieģeļu likšana. Uz sagatavota pamata liekam ķiegeļus pa kontūrām, atzīmējot uguns vietu, ķiegeļus liek sausus un rūpīgi izlīdzinat stūrus ar līmeņrāža palīdzību. Tad liek ķieģeļu pirmo rindu ar maisījumu jau, bet pēdejo ķieģelu rindu liek ar uguns noturīgajiem ķieģeļiem. Lai uzlabotu siltuma pretestību  uz  aprēķina uz katru spaini šķīduma tika pievienota 1,5 kg sāls, vai arī izmantot iepriekš sajauktu maisijumu no veikala. Zem kurtuves uzstādiet metāla režģi. 

Apdare. Kamīnu virspusi noslīpē un apliek ar karstumizturīgu materiālu. Āra kamīna apdarei labi derēs dolomīta vai bazalta flīzes. Izvairieties no jutīgiem materiāliem, kas reaģē uz temperatūras izmaiņam un materialus, kas ietekmē vidi. Nu luk, kamīns gandrīz gatavs. Paliek tikai aizsargāt skursteni no lietus un gaidīt pilnīgi līdz izžūst. Lai veicas!

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 21 diena portālā
Bija online 18 aprīlī 21:47
Meklētājs būvniecības nozarē