VNĪ restaurē un eksponē jaunus artefaktus Kultūras ministrijas kamīnzālē Ziņas

VNĪ restaurē un eksponē jaunus artefaktus Kultūras ministrijas kamīnzālē

Pirmdiena, 19 decembrī, 2016

1.decembrī Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija pieņēma VAS „Valsts nekustamie īpašumi” (VNĪ) restaurēto Kultūras ministrijas kamīnzāli, Rīgā, Kr.Valdemāra ielā 11a.

Pamatojoties uz 2015.gadā veikto arhitektoniski māksliniecisko inventarizāciju un restauratoru slēdzieniem par atsevišķu apdares elementu tehnisko stāvokli, VNĪ izstrādāja telpas apdares restaurācijas projektu.

Projekta ietvaros tika noteikts, ka restaurācijas darbi veicami saskaņā ar konservācijas principu – stabilizēt oriģinālo elementu esošā novecošanas stāvoklī un saglabāt autentiskās iezīmes.

Restaurācijas darbu laikā, demontējot iemontēto krēslu un sienas paneli, atklājās jauni artefakti – līdz šim nezināms Jūlija Madernieka (1870 – 1955) veidots sienas gleznojums un 19.gs.beigu vairogu parketa fragments

. VNĪ sadarbībā ar Kultūras ministriju pārskatīja Kamīnzāles restaurācijas koncepciju, paredzot sienu gleznojumu papildus izpēti, konservāciju, restaurāciju un daļēju eksponēšanu interjerā, kā arī 19.gs.beigu parketa atsegšanu un restaurāciju.

Lai uzlabotu telpas funkcionalitāti, kamīnzālē izveidota papildus ieeja no Kultūras ministrijas vestibila puses. Padomju perioda vitrāža, kas atradās jaunizveidotās ieejas vietā, tika demontēta un nodota glabāšanai Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 16 dienu portālā
Bija online 4 stundas pirms
Meklētājs būvniecības nozarē