Kas ir jāzina, mainot jumta segumu? Aktuālie padomi

Kas ir jāzina, mainot jumta segumu?

Piektdiena, 1 februārī, 2019

Mājas jumts ir kā nama seja, tāpēc bieži vien daudzi no mums mājas renovēšanu sāk tieši ar jumta seguma maiņu. Kad ir vērts mainīt jumtu, kādi darbi būs jāveic, ja darīsiet to paši, kādi materiāli būs nepieciešami un, visbeidzot, kuru jumta segumu labāk izvēlēties?


Kad ir vērts mainīt jumtu?

Jumta maiņas vai renovēšanas iemesli var būt visdažādākie. Lūk, biežākie no tiem:

1.   Jumts ir novecojis vai izbalējis. Nepavisam nav būtiski, vai jūs vēlaties atjaunot sava nama jumtu tādēļ, ka tas vairs nerotā māju, vai paaugstināt mājokļa vērtību plānotās pārdošanas dēļ – vecā jumta maiņa būtiski uzlabos gan mājas izskatu, gan tās kvalitatīvos parametrus.
2.    Jumts tek. Diezgan bieži sastopama problēma vecākos namos –jumtā veidojas mitrums vai arī jumts tek. Vai jūs dzīvojat privātajā mājā vai daudzdzīvokļu namā, šī problēma var nodarīt daudz kaitējuma, kura dēļ cieš gan jūsu, gan citu personu īpašums. 
3.    Slikta jumta skaņas vai siltumizolācija. Gan skaņas, gan siltumizolācija ir viens no būtiskākajiem jebkura nama parametriem, kas nodrošina ērtu un komfortablu dzīvi, kā arī to, ka nerodas papildu izdevumi siltuma uzturēšanai mājās. Vai apmierina mājas skaņas izolācija, viegli noteiksiet arī paši, turpretī, vai ir pietiekama siltumizolācija, ieteicams noteikt ziemā, veicot ēkas termovīzijas analīzi.
4.    Jumts nav drošs, konstrukcija nav uzticama. Drošība mājās ir tas, par ko parūpējamies vispirms, lai neciestu ne paši, ne pārējie mājinieki. Tāpēc ir ļoti būtiski pievērst uzmanību esošā jumta drošības stāvoklim un noteikt, vai tas ir pietiekams, piemēram, lai kāptu uz jumta, kā arī konstrukciju izturības ziņā. 
5.    Jumts ir ražots no kaitīgiem materiāliem. Agrāk tik ļoti iecienītais azbesta šīfera jumta segums mūsdienās var kļūt par nopietnu risku veselībai. Tiesa, šāda tipa nebojāts segums pēc būtības nav kaitīgs, taču uzmanība īpaši jāpievērš nolietotam, sairstošam un citā veidā bojātam azbesta šīfera segumam. Šāds segums gan būtu jāmaina pēc iespējas ātrāk.

Esat nolēmuši mainīt jumtu. Vai izdosies to izdarīt pašiem?

Ja izlemsiet mainīt mājas jumtu, ir vairāki iespējamie veidi, kā to izdarīt, – nolīgt profesionāļus, kuri veiks šo darbu jūsu vietā, vai ierīkot jaunu jumta segumu pašiem. Vienkāršas formas jumtus var nomainīt pašu spēkiem, bet ja jumtam ir daudz plaķņu ieteicams noalgot profesionāļus.

Bieži cilvēki ir diezgan nadzīgi ķerties pie lietas uzreiz, un, kaut arī nekad iepriekš nav mēģinājuši mainīt jumta segumu, noklausoties īsu instruktāžu, nolemj mainīt jumtu paši. Ja plānojat jumtu mainīt paši, vispirms ieteicams atrast palīgu. Nav svarīgi, kādu jumta segumu nolemsiet ierīkot, vienam šis uzdevums var izrādīties par grūtu, jo būs jāpadara patiešām daudz.

Bez citu palīdzības tiksiet galā, tikai ierīkojot jumta skārda detaļas vai veicot jumta apdari, tāpēc pirmais nozīmīgais uzdevums, izlemjot mainīt jumtu, ir atrast cilvēku, kurš jums palīdzēs šajos darbos.

Kādi darbi būs jāveic un kādi materiāli būs nepieciešami, lai tos paveiktu?

Lai nomainītu jumtu, darbu saraksts var izrādīties diezgan garš. Jumta maiņas darbus ieteicams sākt, novērtējot esošo situāciju un izvēloties vēlamo jumta segumu. Jums ir jāizlemj, vai jūs apmierina esošā jumta izolācija, siltumcaurlaidība un citi būtiski elementi, kā arī jau iepriekš jāizvēlas vēlamā apdare.

Pabeidzot šīs darbības, var būt jāveic, piemēram, šādi darbi: vecā seguma demontāža, difūzijas plēves ierīkošana, paša seguma maiņa, lietus sistēmas montāža, drošības elementu montāža, skursteņu skārda apdare, jumta dzegas ierīkošana, norobežojumu pret putniem montāža un ventilācijas lentu, kuras nodrošina ventilāciju, ierīkošana.

Lai paveiktu visus šos darbus, protams, būs nepieciešami materiāli, – sākot ar pašu jumta segumu un beidzot ar visiem palīglīdzekļiem. Svarīgākais, kam vajadzētu pievērst uzmanību, izvēloties materiālus, ir iegādāties jumta segumu un visas komplektējošās oriģinālās detaļas no viena ražotāja, neizmantot kopā vairāku ražotāju detaļas, īpaši neskaidras izcelsmes.

Bieži vien cilvēki vēlas ierīkot jumta segumu lēti un kvalitatīvi, taču arī šādā gadījumā ieteicams izvēlēties pārbaudītus piegādātājus, kuri var gan pārdot visas komplektējošās detaļas, gan arī profesionāli konsultēt un sniegt garantiju. Īpaši būtiski ir netaupīt, izvēloties jumta plēvi, – no tās lielā mērā ir atkarīga visa jumta konstrukcijas ierīkošanas kvalitāte.

Vai visus jumta segumus var ierīkot pats?

Tā kā jumta segumu izvēle ir patiešām liela, var rasties vienkāršs jautājums – vai tos visus var ierīkot pats? Varbūt atsevišķi jumta segumi ir ierīkojami vienkāršāk un ātrāk? Viens no vienkāršākajiem jumta ierīkošanas veidiem būtu izvēlēties viļņotās loksnes.

Viļņotās loksnes, tautā sauktas par „šīferi”, cilvēki izvēlas visbiežāk, jo to ierīkošanai nav nepieciešamas īpašas zināšanas vai darba rīki. „Eternit Baltic” savām viļņotajām loksnēm piešķir pat 30 gadu garantiju, tāpēc nepārprotami šī produkta īpašību kombinācija pircējiem šķiet vispievilcīgākā. Ja izlemsiet uz jumta klāt viļņotās loksnes, būs jāveic vismazāk aprēķinu, tādējādi ietaupīsiet laiku.



Ja izvēlēsieties uz jumta klāt plāksnītes, būs nepieciešams vairāk tehnisko zināšanu. Šajā gadījumā jumtam ir jābūt ideāli gludam, ir jāsagatavo pamats un jānodrošina, lai patiešām nekur nesūktos cauri ūdens. Taču, arī jumta plāksnītes „Dacora” ir iecienīta izvēle. Cilvēkiem patīk to krāsu dažādība, dažādie izmēri un klāšanas veidu izvēle. Plāksnītes „Dacora” ir vieglas, tāpēc ir lieliski piemērotas patstāvīgai jumta klāšanai.




Runājot par jumta klāšanu ar dakstiņiem, svarīgi atcerēties, ka tie ir ļoti precīzi jāsarēķina, taču tiem, kuriem patīk matemātika un kuri atceras slaveno Pitagora teorēmu, tas nebūs grūts darbs. Tiesa, arī šie aprēķini nav obligāti jāveic pašiem, jo vēršoties uzņēmumā, kurš tirgo jumta segumus, visbiežāk pietiek pateikt esošā jumta izmērus, bet pārējais jau būs profesionāla konsultanta darbs.
Bieži nākas kliedēt mītu par to, ka dakstiņu ierīkošana ir ļoti sarežģīta. Var teikt, ka būs nepieciešamas vienādas zināšanas vai prasmes, ja vēlēsieties ierīkot dakstiņus vai montēt jumta plāksnītes, tāpēc, jumta segumam izvēloties šo variantu, baidīties nevajadzētu. Dakstiņi ir īpaši grezns un ilgmūžīgs jumta segums, kuru izvēlas tie cilvēki, kuri novērtē kvalitāti un nepavisam nevēlas meklēt kompromisu.

Tātad, ja izlemsiet mainīt jumtu paši, tas patiešām nebūs sarežģīts darbs, īpaši, ja jums būs vismaz viens uzticams palīgs. Jumta seguma maiņa ir samērā vienkāršs darbs, savukārt profesionāli pārdevēji, kuri tirgo jumta segumus, vienmēr ir gatavi palīdzēt, konsultējot par izvēlētā seguma maiņas niansēm, – tāpēc nebaidieties izmantot šos padomus un ierīkot tādu jumtu, kādu vēlaties.


Elviss Siliņš @elvis_silins
Tirdzniecības vadītājs
5 gadu 6 mēnešu 24 dienas portālā
Bija online 19 janvārī 15:34
Meklētājs būvniecības nozarē