Par konferenci 2016 Ziņas

Par konferenci 2016 "Nacionālās politikas loma būvniecības kvalitātes nodrošināšanā Latvijā un Eiropā" norisi

Pirmdiena, 12 decembrī, 2016

2016.gada 25.novembrī Rīgā norisinājās Būvniecības valsts kontroles biroja un Ekonomikas ministrijas sadarbībā ar Rīgas Tehnisko universitāti un Ilgtspējīgas būvniecības padomi organizētā ikgadējā starptautiskā konference “Būvniecības kvalitātes nodrošināšana 2016”.

[media=]

Šī gada konferences tēma bija “Nacionālās politikas loma būvniecības kvalitātes nodrošināšanā Latvijā un Eiropā”.

Atklāšanas runā Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Juris Stinka informēja, ka saskaņā ar Latvijas valdības un būvniecības nozares sadarbības memorandu ēnu ekonomikas mazināšanai līdz šī gada beigām plānots pabeigt nozares stratēģijas projektu, kas noteiks mērķus un galvenos darbības virzienus būvniecības nozares attīstībai turpmākajiem desmit gadiem.

“Nozares stratēģijas izstrāde jābalsta uz starptautisko organizāciju priekšlikumiem un citu valstu veiksmīgākajiem risinājumiem būvniecības nozares regulējumā un piemērošanā. Šobrīd esam radījuši nozares stratēģijas projektu – ministrijas piedāvājumu, nākamajā gadā uzsāksim diskusijas ar nozari, lai kopā vienotos par galvenajiem uzdevumiem izvirzīto mērķu sasniegšanā,” uzsvēra J.Stinka.

Konferencē pirmajā paneļdiskusijā “Kāds ir valdības un būvniecības nozares parakstītā memoranda īstenošanas progress?” atbildīgie pārstāvji diskutēja par šādiem memorandā noteiktajiem prioritārajiem uzdevumiem 2016.-2018. gadam un sniedza vērtējumu to izpildei:

būvnormatīvu pārskatīšana atbilstoši ES tendencēm ≥ 20%

publisko iepirkumu regulējuma pilnveidošana ≥ 24%

vidējā termiņa būvniecības politikas izstrāde ≥ 23%

minimālo atalgojumu līmeņu noteikšana ≥ 28%

būvniecības pakalpojumu standartlīgumu izstrāde ≥ 35%

 ID karšu sistēmas ieviešana būvlaukumos strādājošiem ≥ 23%

 būvniecības procesa digitalizācija ≥ 40%

Atskatoties uz memoranda izpildes progresu un nosakot nākamos soļus būvniecības kvalitātes celšanai, saņemta ārvalstu ekspertu atzinība paveiktajiem darbiem. Biroja direktors Pēteris Druķis uzsver: “Ārvalstu eksperti, iepazīstoties ar valdības un nozares noslēgto memorandu, apliecināja, ka esam uz pareizā ceļa būvniecības kvalitātes celšanai.

Vēl priekšā ir smags darbs, lai īstenotu memorandā noteikto, tomēr svarīgi, ka ir skaidri noteikti mērķi un uzdevumi, un par darāmo būtu informēti gan būvniecības procesā iesaistīte, gan sabiedrība”. Pasaules Bankas pārstāvis Thomas Moullier: “Būvniecības konference Rīgā ir ievērojams notikums, jo tā demonstrē iedvesmojošu caurskatāmības un valdības atbildīgas rīcības paraugu, kura mērķis ir risku mazināšana būvniecībā.

Sadarbības memorands starp publisko un privāto sektoru, nosakot specifiskus uzdevumus un mērķus, kalpo par lielisku paraugu arī citām valstīm.” Konferences otrā daļa bija veltīta nozares stratēģiskās attīstības tendencēm Baltijas un Eiropas valstīs. Tās ievadā Igaunijas Tehniskās inspekcijas pārstāvis Kaur Kajak iepazīstināja ar aktualitātēm Igaunijā, savukārt Lietuvas Valsts Būvinspekcijas pārstāve Lina Staškevičienė izklāstīja Lietuvas pieredzi. Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra vietnieks, Būvniecības un mājokļu politikas departamenta direktors Edmunds Valantis klātesošos iepazīstināja ar būvniecības politiku un nozares izaicinājumiem Latvijā.

Eiropas Būvniecības kontroles konsorcija prezidents Laurent Peinaud, ģenerālsekretārs Martin RussellCroucher un konsorcija pārstāvis Rainer Mikulits prezentēja būvniecības nozares tendences citās Eiropas valstīs. Nākamajās prezentācijās Austrijas Būvkonstrukciju institūta direktors Rainer Mikulits dalībniekus iepazīstināja ar nacionālo būvnormatīvu un Eiropas standartu (Eirokodu) turpmākajām attīstības perspektīvām. Spānijas Zaļās būvniecības padomes pārstāvis Emilio Miguel Mitre dalījās Spānijas pieredzē ar ēku renovācijas stratēģiju 2020 un tās attīstības perspektīvām.

Savukārt otrās daļas noslēgumā Pasaules Bankas pārstāvis Thomas Moullier prezentēja Eiropas būvniecības regulējuma ekspertīzes piemērošanu negadījumu risku mazināšanai attīstības valstīs.

Būvniecības kvalitātes konferences noslēgumā ārvalstu eksperti kopīgi ar pašmāju speciālistiem analizēja nākamos soļus būvniecības kvalitātes celšanai Latvijā, piedaloties paneļdiskusijā “Kāda ir nacionālās politikas loma būvniecības kvalitātes nodrošināšanā?”. Diskusijas rezultātā eksperti un auditorija interaktīvā balsojumā vienojās, ka:

 valdības apstiprinātais rīcības plāns būvniecībā ievērojami palīdz nozares attīstībai,

 ir ārkārtīgi svarīgi nodrošināt, lai būvniecības nozarē visām iesaistītajām pusēm būtu noteikti skaidri un saprotami spēles noteikumi un valsts īstenotu to ievērošanas kontroli, 

būvniecības standartiem ir jābūt noteiktiem kā obligātiem un to ievērošanai ir jānodrošina noteikumu izpilde.

Konferences laikā tika noteikti galvenie uzdevumi un veicamie pasākumi 2017. gadā: 

turpināt nozares memoranda īstenošanu, panākot ievērojamu progresu visos izvirzītajos uzdevumos;

 apstiprināt nozarei izvirzāmos mērķus laika posmam līdz 2027. gadam;

 nākamo būvniecības kvalitātes nodrošināšanas konferenci rīkot nākamā gada oktobrī, kā vadmotīvu izvirzot “ilgtspējīga būvniecība, motivācija un pozitīvisms”.

 

Šī bija jau trešā starptautiskā konference par būvniecības kvalitāti Latvijā, kurā starptautiski eksperti dalījās ar Eiropas valstu labāko praksi nozares politikas izstrādē un kopīgi ar pašmāju speciālistiem noteica nākamos soļus būvniecības kvalitātes celšanai Latvijā. Pērn konference bija veltīta būvdarbu kvalitātes valsts kontrolei un būvniecības tirgus uzraudzībai Latvijā un Eiropā.

Konference tika translēta interneta tiešraidē gan latviešu, gan angļu valodā konferences mājaslapā www.kvalitatebuvnieciba.lv, ziņu portālos lsm.lv un TVNET. Klātienē konferencē piedalījās ap 200 dalībnieki, savukārt tiešraidē konferenci vēroja vairāk nekā 550 interesentu. Konferences atbalstītāji: Latviešu nacionālā apvienība Kanādā, Palīdzības un attīstības fonds Latvijai, VAS “Valsts nekustamie īpašumi”, SIA “BIM Solutions” un SIA “InfoEra Latvia", Latvijas Televīzijas un Latvijas Radio vienotais ziņu portāls lsm.lv

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 20 dienu portālā
Bija online 18 aprīlī 21:47
Meklētājs būvniecības nozarē