Daži padomi un risinājumi, kā izvietot standarta izmēra gultu studio tipa dzīvoklī Aktuālie padomi

Daži padomi un risinājumi, kā izvietot standarta izmēra gultu studio tipa dzīvoklī

Sestdiena, 24 novembrī, 2018

Prasme gudri sadalīt telpu pa zonām, izmantojot visu dzīvojamo platību, šķiet, ir noderīga teju vai visiem, neatkarīgi no mājokļa lieluma. Ja tavam dzīvoklim ir vairākas istabas, iespējams, šī tēma neliksies tik aktuāla. Bet ko iesākt, ja tavā īpašumā ir nonācis dzīvoklis ar vienu lielu dzīvojamo telpu vai divām nesamērīgi mazām? Šādā gadījumā tev ir iespēja to padarīt par mūsdienīgu un funkcionālu studio tipa dzīvokli, apvienojot guļamzonu, virtuvi un atpūtas zonu vienā telpā.

Kaut arī mūsu platuma grādos izvietot dīvānu un gultu vienā istabā ir visai neierasti, tomēr darot to gudri un radoši var panākt gana labu rezultātu, kur mājokļa iemītniekam nav jānakšņo uz dīvāna, bet to var darīt ērtā gultā dīvānu atstājot ciemiņiem. Šim nolūkam pastāv dažādi praktiski veidi, kā vizuāli norobežot zonas izmantojot mēbeles, aizkarus, zonēto apgaismojumu, dažādus priekšmetus vai bīdāmo starpsienu. Zemāk aplūkosim piemērus, kā funkcionāli plānot un sadalīt telpu, lai rastu vietu normālai standarta izmēra gultai.

Guļamzona atdalīta ar aizkaru

Kā zināms, aizkari interjerā pilda divas galvenās funkcijas- piešķir mājīguma un intimitātes sajūtu, pasargā no dienas gaismas un saules. Vienlaikus tie var lieliski kalpot, lai vizuāli norobežotu kādu zonu telpā. Pie nepieciešamības tos var turēt atvērtus vai aizvērtus. Izmantojot šādu risinājumu ir svarīgi padomāt par aizkaru stiprinājumiem, lai tos var viegli bīdīt ņemot vērā to biežo lietošanu. Ieteicams izvēlēties aizkara audumu tuvu sienas vai grīdas tonim bez izteikta raksta. Ja guļamzona ir loga pusē, praktiskāk būs izvēlēties audumu tuvu dienas aizkariem, kas telpā radīs viegluma sajūtu, vienlaikus vizuāli norobežos guļamzonu no atpūtas zonas.

Guļamzona atdalīta ar starpsienu

Tiem, kam nepatīk aizkari, var padomāt par risinājumu ar bīdāmo starpsienu, šādā veidā izveidojot atsevišķu istabu. Ja platība atļauj, var izbūvēt veselu sienu vai nišu, tādējādi vizuāli norobežojot guļamzonu no visām pārējām zonām. Vienkāršāk šādu sienu ir izveidot no reģipša, kur vienu pusi var akcentēt ar interesantu tapeti, ķieģeļflīzēm vai krāsu salikumiem. Ja gribās radīt ko izsmalcinātāku un interesantāku, kā starpsienas materiālu var izmantot arī stiklu.

Guļamzona atdalīta ar mēbelēm

Mēbeles var tikt izmantotas ne tikai mantu glabāšanai, tās var kalpot arī kā vizuāla robeža, piemēram, plaukts starp guļamzonu un atpūtas zonu. Ja platība ļauj, tas būs praktisks un funkcionāls risinājums. Mazākā telpā augsts plaukts var aizkavēt dienas gaismu un likties pārlieku masīvs. Tā vietā var izvēlēties ietilpīgu kumodi vai zemu plauktu, bet guļamzonu akcentēt ar kādu sienas krāsu, tapeti vai dažāda izmēra gleznām pie sienas.

Izmanto zonēto apgaismojumu

Mazā telpā gaismas nekad nav par daudz. Lai telpa tiktu vienmērīgāk izgaismota, izveido zonēto apgaismojumu gan griestos, gan pie sienas vai uz grīdas. Lai radītu intīmāku noskaņu, guļamzonai var izmantot regulējamu apgaismojumu griestos vai pie sienas.

Nestandarta risinājumi

Kā vienu no populārākajiem nestandarta risinājumiem var pieminēt no skapja izvelkamu un no griestiem lejā nolaižamu gultu. Šie ir funkcionāli un izcili risinājumi piemēroti tieši mazām telpām. Kā vienīgo mīnusu var minēt to cenu, lai gan ilgtermiņā šāds risinājums varētu būt tikai ieguvums.

Savukārt, ja telpai ir augsti griesti, kas ir zināma ekstra mūsdienu dzīvokļos, var padomāt par daļēju otrā stāva izbūvi, kas ikdienas dzīvošanu padarīs ērtāku un interesantāku, novietojot gultu virs dzīvojamās zonas.

 

 

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 1 mēnesis 4 dienas portālā
Bija online 18 aprīlī 21:47
Meklētājs būvniecības nozarē