Dvieļu žāvētāji – to iedalījums, priekšrocības un atšķirības Aktuālie padomi

Dvieļu žāvētāji – to iedalījums, priekšrocības un atšķirības

Trešdiena, 19 septembrī, 2018

Dvieļu žāvētājs ir īpaši noderīgs ne tikai situācijā, kad vannas istabā tas ir vienīgais apsildes elements, bet pat tad, kad ir ierīkota grīdas apsilde. Tas pilda divas funkcijas – apsilda vannas istabu un ātri izžāvē mitro dvieli pēc vannas vai dušas apmeklējuma. Pamatā tie atšķiras pēc dizaina, paredzētā pielietojuma, izmantotā materiāla un pieslēguma veida (atklātā vai slēgtā sistēma). Izgatavoti no tērauda, nerūsējošā tērauda, misiņa vai alumīnija.

Lai spētu orientēties plašajā dvieļu žāvētāju piedāvājumā, zemāk apskatīsim to veidus un priekšrocības, kas palīdzēs izvēlēties piemērotāko risinājumu savai vannas istabai.

Apkures dvieļu zāvētājs, jeb dvieļu žāvētājs, ko pieslēdz pie apkures sistēmas (slēgtā sistēma)

Šāda tipa dvieļu žāvētājus, galvenokārt, izvēlās privātmājās vai dzīvokļos ar autonomo apkuri, kur tos ir viegli pievienot kopējai sistēmai. Atšķirībā no dvieļu žāvētājiem, ko pieslēdz karstajam ūdenim, apkurei paredzētie dvieļu žāvētāji daudz mazāk saskarās ar skābekli, tādēļ tos izgatavo no lētākas kategorijas tērauda, kas vienlīdz samazina arī ražošanas gala izmaksas. Ieguvumi – zemākas izmaksas, daudzveidīgāks dizains.

!! Der atcerēties, ka apkures dvieļu žāvētāji nav paredzēti un tos pat nedrīkst pieslēgt karstajam ūdenim. Karstā ūdens sistēma veicinās ātru koroziju, kā ietekmē dvieļu žāvētājs ātri sarūsēs.
Šādam pieslēguma veidam ir arī savs mīnuss – vasaras laikā dvieļu žāvētājs nav izmantojams, ja vien tam nav izveidota atsevišķa padeve no apkures katla.

 

Karstā ūdens dvieļu žāvētājs, jeb dvieļu žāvētājs, ko pieslēdz pie karstā ūdens (atklātā sistēma)

Šāds pieslēguma veids ir plaši izplatīts sērijveida dzīvokļos. Pirmajā mirklī var šķist, ka tas ir vienkāršāks risinājums, tomēr šī sistēma ir daudz sarežģītāka, kā pieslēdzot pie apkures sistēmas. Lai sistēma darbotos pareizi, tai ir nepieciešams atbilstošs ūdens spiediens. Gadījumā, ja tas mēdz būt mainīgs vai nepietiekošs, būs jāuzstāda papildus regulatoru. Svarīgi zināt, ka pieslēdzot dvieļu žāvētāju pie karstā ūdens, tas nedrīkst būt no parasta tērauda. Dvieļu žāvētājam ir jābūt izgatavotam no nerūsējošā tērauda vai misiņa, kas paredzēts atklātām sistēmām. Pretējā gadījumā tas ātri sāks rūsēt, jo ar ūdens padevi tiek nodrošināta skābekļa pievade veicinot metāla rūsēšanu. Tāpat jāatceras, ka ar laiku dvieļa žāvētāja caurules var aizsērēt dēļ kaļķaina vai dzelzi saturoša ūdens.

 

Elektriskie dvieļu žāvētāji

Visbiežāk šāda veida dvieļu žāvētājus izvēlas sērijveida dzīvokļos, jo to uzstādīšana un lietošana ir gana vienkārša, ērta un praktiska. Patērētā elektroenerģija ir atkarīga no dvieļu žāvētāja jaudas. Piemēram, 100W dvieļu žāvētājs patērēs tikpat daudz elektroenerģijas, cik līdzvērtīga spuldzīte. To nav nepieciešams turēt ieslēgtu pastāvīgi. Pilnīgi pietiek, ja to ieslēdz no rīta un vakarā. Lai nebūtu jāatceras par tā laicīgu izslēgšanu, izvēlies dvieļu žāvētāju ar termostatu. Ar termostatu aprīkotu dvieļu žāvētāju var ieprogrammēt, lai tas sasniedzot attiecīgu temperatūru izslēdzas automātiski, kā arī laiku, cik ilgi tam darboties. Elektriskie dvieļu žāvētāji darbojas vairākos režīmos, sākot no remdena līdz izteikti siltam.

 

Izmaksas

Dvieļu žāvētāju cenas svārstās no aptuveni septiņdesmit eiro līdz pat diviem tūkstošiem eiro. Cena, galvenokārt, atkarīga no izgatavotāja, dizaina un materiāla. Dvieļu žāvētāji izgatavoti no nerūsējošā tērauda maksās vairāk, bet nodrošinās arī ilgāku kalpošanas laiku.

 

 

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 1 mēnesis 6 dienu portālā
Bija online 18 aprīlī 21:47
Meklētājs būvniecības nozarē