VNĪ: Jaunais būvniecības līguma standarts sekmēs ārvalstu kompāniju dalību būvniecības procesos Ziņas

VNĪ: Jaunais būvniecības līguma standarts sekmēs ārvalstu kompāniju dalību būvniecības procesos

Otrdiena, 17 jūlijā, 2018

 Standarta būvniecības līgumi Finanšu ministrijas (FM) kapitālsabiedrībām, kuri no 2019. gada būs piemērojami, ja līgumcena pārsniegs vienu miljonu eiro, sekmēs ārvalstu kompāniju dalību būvniecības procesos, aģentūrai LETA pauda VAS "Valsts nekustamo īpašumu" (VNĪ) pārstāvji.

VNĪ norādīja, ka standarta būvniecības līgums sagatavots, par pamatu ņemot Starptautiskās inženierkonsultantu federācijas (FIDIC) izstrādātos Būvniecības darbu līguma noteikumus, kuri ir pasaulē atzīti un plaši izmantoti. Tie pielāgoti Latvijas situācijai un būvniecības un publisko iepirkumu jomu regulējošajiem normatīvajiem aktiem.

"Izveidotais līguma standarts būs viegli piemērojams un saprotams arī ārvalstu būvniecības kompānijām. Tas atvieglos būvniecības projektu un iepirkuma procesa vadību un veicinās ārvalstu kompāniju dalību būvniecības procesos Latvijā. Mēs drīzumā lemsim par pirmo pilotprojektu, kurā izmantosim šo praksi," teica VNĪ valdes priekšsēdētājs Ronalds Neimanis.

VNĪ norādīja, ka standarta līgums nodrošinās, ka katrā iepirkumā līguma projekts nebūs jāizstrādā no jauna, tādējādi mazinot kļūdu un dažādi interpretējamu noteikumu iespēju. To izmantos VNĪ, kā arī AS "Augstsprieguma tīkls".

Šogad par mērķi ir izvirzīts vismaz vienā no būvniecības iepirkumiem izmantot standarta būvniecības līgumu, bet ar nākamo gadu tas piemērojams visiem būvniecības iepirkumiem, kuru paredzamā līgumcena ir vismaz viens miljons eiro bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN).

Jau ziņots, ka FM darba grupa ir izstrādājusi, par pamatu ņemot Starptautiskās inženierkonsultantu federācijas (FIDIC) izstrādātos Būvniecības darbu līguma noteikumus, izstrādājusi standarta būvniecības līgumus kapitālsabiedrībām, kurās FM ir kapitāla daļu turētāja. Standarta būvniecības līguma sagatavošanā nodrošināta FIDIC izstrādāto Būvniecības darbu līguma noteikumu saskaņošana ar Latvijas normatīvajiem aktiem, tai skaitā būvniecības un publisko iepirkumu jomu regulējošajiem normatīvajiem aktiem.

Standarta būvniecības līgumu izmantos divas FM kapitālsabiedrības - VNĪ un AS "Augstsprieguma tīkls". Tās ir vienas no lielākajiem būvdarbu pasūtītājiem valstī. Šogad par mērķi ir izvirzīts vismaz vienā no būvniecības iepirkumiem izmantot standarta būvniecības līgumu, bet ar nākamo gadu tas piemērojams visiem būvniecības iepirkumiem, kuru paredzamā līgumcena ir vismaz viens miljons eiro bez pievienotās vērtības nodokļa.

FM iepriekš norādīja, ka FIDIC izstrādātie Būvniecības darbu līguma noteikumi ir pasaulē atzīti un plaši izmantoti. Vienlaikus arī Latvijā ir veidojusies pieredze FIDIC līgumu izmantošanā gan ūdenssaimniecības, gan transporta infrastruktūras būvdarbu projektos, it īpaši Eiropas Savienības līdzfinansēto projektu ietvaros.

Līguma noteikumi būs saprotami gan vietējiem, gan ārvalstu pretendentiem iepirkumos, kā arī nodrošinās pienākumu un atbildības līdzsvaru starp līguma pusēm atbilstoši pasaulē aprobētai praksei. Pasūtītājiem būs pieejama gan Latvijā, gan ārvalstīs uzkrātā zināšanu bāze līgumu sagatavošanā, izpildes vadībā un strīdu risināšanā. Savukārt inženierkonsultanta iesaiste līguma izpildē nodrošinās atbalstu pasūtītājiem līgumu vadībā un izpildes kontrolē, kā arī pušu interešu sabalansēšanu nolūkā nodrošināt sekmīgu līguma izpildi un rezultātu.

Programmas "100 adreses Latvijas valsts simtgadei" ietvaros VNĪ šobrīd īsteno 32 nozīmīgus attīstības projektus vairāk nekā 135 miljonu eiro apmērā. VNĪ pārziņā ir vairāk nekā 500 ēku īpašumu 1,8 miljonu kvadrātmetru platībā un vairāk nekā 4100 zemes īpašumu vairāk nekā 10 miljonu kvadrātmetru platībā. Uzņēmums dibināts 1996.gadā, tā 100% akcionārs ir Finanšu ministrija. VNĪ strādā 580 darbinieki.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 1 mēnesis 25 dienu portālā
Bija online 24 martā 19:56
Meklētājs būvniecības nozarē