Kāpēc šobrīd pirkt ir izdevīgāk nekā īrēt? Aktuālie padomi

Kāpēc šobrīd pirkt ir izdevīgāk nekā īrēt?

Trešdiena, 4 jūlijā, 2018

Ikmēneša kredīta maksājums var izmaksāt mazāk nekā identiskas dzīvesvietas īre. Pateicoties valsts atbalsta programmai ALTUM, ģimenēm ar bērniem un jaunajiem profesionāļiem savs mājoklis kļuvis daudz sasniedzamāks.

Ja dodaties prom uz ilgāku laiku, sev piederošu īpašumu iespējams izīrēt, tā nodrošinot papildu ienākumus.

Nu jau kādu laiku, raugoties no finansiālā viedokļa, iegādāties mājokli šķiet izdevīgāk, nekā to īrēt, jo īres cenas daudzos gadījumos ir augstākas nekā ikmēneša kredīta maksājums par savu mājokli.

Kā piemēru varam ņemt 50-60 m2 lielu divistabu dzīvokli ar remontu Rīgas centrā. Papētot sludinājumus, redzam, ka šādus dzīvokļus var īrēt sākot no 350-400 eiro mēnesī. Turpretī iegādāties šādu dzīvokli iespējams par 60 000-70 000 eiro. Tas nozīmē, ka ņemot hipotekāro kredītu uz 30 gadiem, ikmēneša maksājums būtu apmēram 260 eiro. Tātad, būtiski mazāks par īres cenu. 

Ja šaubāties, vai šobrīd ir īstais laiks iegādāties savu īpašumu, vērts tuvāk papētīt vairākus aspektus.

Īrējot nauda aiziet kā caurā maisā

Ja jau tagad zināt, ka vēlaties iegādāties savu mājokli, kāpēc vēl vairākus gadus maksāt par īri cita dzīvokļa īpašniekam (būtībā – tiek bērta kā caurā maisā), ja tādu pašu vai pat mazāku summu varat novirzīt sava mājokļa ikmēneša maksājumam? Protams, pirkums ir nopietni pārdomājama lieta, tomēr, ja reiz esat izšķīries par šādu soli, to atlikt var nebūt finansiāli gudrākais lēmums.

Dzīvokļu cenas aug

Lai gan neviens nākotni nevar paredzēt, skaidrs ir viens - pēdējos gadus dzīvokļu cenas Rīgā un arī citviet lēni, bet stabili aug. To veicina dažādi faktori, piemēram, labu piedāvājumu trūkums vidējā cenu sektorā, kas pavelk līdzi arī pārējo tirgu, kā arī šobrīd daudz lielākai potenciālo pircēju daļai parādījusies iespēja segt pirmo iemaksu, pateicoties valsts garantiju programmai ALTUM ģimenēm ar bērniem un jaunajiem speciālistiem.

Ja nogaidāt cerībā, ka īpašumu cenas samazināsies, var nākties gaidīt vēl ilgi.

Vai savs īpašums nozīmē mazāku brīvību?

Bieži kā mīnuss savas dzīves vietas iegādei tiek minēts mobilitātes trūkums. Proti, ja vēlēsieties pēkšņi pārcelties uz citu pilsētu vai valsti, vai vienkārši ilgāku laiku paceļot pa pasauli, iegādātais īpašums var kļūt par apgrūtinājumu.

Tai pat laikā iespējams paskatīties uz šo situāciju no citas puses. Dzīvoklis ir paliekoša vērtība, ko nepieciešamības gadījumā iespējams gan izīrēt, gan arī pārdot. Protams, tas prasīs zināmu laiku un pūles. Taču tādā veidā iespējams gūt arī peļņu.

Vēl plašāk par mājokļa iegādes un īres plusiem un mīnusiem varat lasīt rakstā Dzīvesvietas maiņa. Pirkt vai īrēt?

Kad labāk tomēr īrēt?

Ja pagaidām nevēlaties uzņemties ilgtermiņa finansiālas saistības, neesat drošs par savu ienākumu stabilitāti vai gluži vienkārši neesat izlēmis, cik lielu īpašumu un kurā vietā vēlaties, noteikti nevajag lietas sasteigt. Īre var būt labs veids, kā izmēģināt dažāda rakstura dzīvesvietas, lai saprastu, ko īsti gribās. Tāpat īre ir lieliska iespēja studentiem, kuri var apvienoties un izīrēt vienu dzīvokli uz visiem, tā ievērojami ietaupot līdzekļus. Jāuzmanās gan no situācijām, kad dzīvoklis tiek piedāvāts īrei par neatbilstoši zemu cenu, jo var gadīties saskarties ar zemūdens akmeņiem, piemēram, nesamērīgi augstiem maksājumiem par komunālajiem pakalpojumiem un apsaimniekošanu.

Protams, jārēķinās, ka īrējot nekad nevari būt drošs, vai kādā brīdī saimnieks nepalūgs izvākties, vai nepaaugstinās īres maksu. Tāpēc, pirms parakstīt īres līgumu, būtiski ir līdz sīkākajai detaļai izpētīt tā nosacījumus.

Uzzināt provizorisko kredītmaksājumu noskatītajam īpašumam jūs varat, izmantojot SEB mājokļa kredīta kalkulatoru.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 1 mēnesis 26 dienu portālā
Bija online 24 martā 19:56
Meklētājs būvniecības nozarē