Atklāts atjaunotais Daugavas stadions Ziņas

Atklāts atjaunotais Daugavas stadions

Otrdiena, 29 maijā, 2018

Svinīgā ceremonijā tika atklāta rekonstruētā Rietumu tribīne un jaunās Dienvidu un Ziemeļu tribīnes, tādējādi noslēdzot pirmo vērienīgās Daugavas stadiona pārbūves projekta posmu. Daugavas stadiona attīstības projekts ir viens no lielākajiem būvniecības projektiem Latvijā un līdz 2022.gadam paredz izveidot multifunkcionālu kultūras un sporta kvartālu.

Svinīgā atklāšanas ceremonija sākās ar īpašo viesu Ministru prezidenta Māra Kučinska, Izglītības un zinātnes ministra Kārļa Šadurska, Kultūras ministres Daces Melbārdes, būvnieka "LNK Group" valdes locekļa Davids Lipkins, Latvijas Vieglatlētikas savienības prezidentes Inetas Radēvičas un Latvijas Futbola Federācijas prezidenta Kaspara Gorkša uzrunām un vēlējumiem Daugavas stadionam.

"Daugavas stadions kopš 1927.gadā ir bijis aculiecinieks daudziem vēsturiskiem panākumiem, leģendāru sportistu triumfiem un rekordiem, veidojot ap sevi īpašu atmosfēru. Vienlaikus tas kļuvis par mājvietu plašajai Latvijas dejotāju saimei, kas ar krāšņiem koncertiem priecē un sniedz saviļņojošas emocijas. Tāpēc ir liels gandarījums, ka Daugavas stadiona pirmo rekonstrukcijas kārtu izdevies paveikt plānotajos termiņos, iekļaujoties šim mērķim paredzētajā finansējumā,"teica Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis.

"Esmu gandarīts, ka Daugavas stadionā, neraugoties uz saspringto darba grafiku, esam izpildījuši visus darbus atbilstoši plānotajam. Izglītības, kultūras un sporta objektu celtniecības un renovācijas projektu īpatsvars mūsu valstī norāda uz veselīgu ekonomikas attīstību un pareiziem ieguldījumu akcentiem nākotnes attīstībā. Es tiešām ceru, ka šis un daudzi citi kultūras un sporta objekti turpinās piesaistīt jauniešus, lai stiprinātu mūsu sabiedrību,“ savu gandarījumu par paveikto pauda būvnieku PS "LNK Industries" pārstāvis, holdinga "LNK Group" valdes loceklis Davids Lipkins.

Latvijas Vieglatlētikas savienības prezidente Ineta Radēviča, kura savulaik pati trenējās Daugavas stadionā, emocionālā uzrunā teica: "Stadions - tā ir iespēja. Bērnam - atklāt un attīstīt savu talantu, trenerim - profesionāli pilnveidoties, savukārt augstas klases sportistiem - spert vēl vienu soli pretī savu mērķu sasniegšanai. Man personīgi Daugavas stadions vienmēr bijis sirdij tuvs. Galu galā es kā sportiste izaugu uz šiem skrejceliņiem. Stadions ir pārvērties par cienījamu sporta objektu, kurā mūsu sportisti varēs ne tikai uzrādīt labus rezultātus, bet arī izbaudīt sportošanas prieku."

Nesen ievēlētais Latvijas Futbola federācijas prezidents Kaspars Gorkšs teica, ka "mirkli, kad Latvijas futbols atkal varēs spert kāju Daugavas stadiona zālienā, gaidījām ar lielu nepacietību. Šai vietai piemīt unikāla aura, kuru spēcina stadiona vēsturiskā un kulturālā nozīme, tāpēc varu mūsu futbolistiem tikai novēlēt izmantot šo vienreizējo iespēju, lai spertu jaunus un stabilus soļus gan pašu, gan visas komandas izaugsmē. Īpaši zīmīgi, ka Daugavas stadionā atgriežamies ar turnīru, kas mums ir tik svarīgs, jo Baltijas kausā pašlaik esam titula īpašnieki gan nacionālo, gan U-21 izlašu konkurencē. Es ticu, ka atgriešanās šeit ir sākums kam jaunam un elpu aizraujošam! Novēlu visiem, kas ir pielikuši roku tik skaista stadiona tapšanā un strādās šeit ikdienā, lai pietiek spēks un enerģija. Domāju, sportiskā enerģija, kas te ikdienā valdīs, to noteikti dos!"

Atklāšanas ceremonija turpinājās ar valsts karoga pacelšanu himnas pavadībā, ko izpildīja Dārta Stepanova, kam sekoja vieglatlētu un Daugavas stadiona mājas komandas FK METTA/Latvijas Universitāte paraugdemonstrējumi. Pasākuma noslēgumā uzstājās tautas deju ansamblis "Zelta sietiņš" vairāk kā 100 bērnu sastāvā.

Daugavas stadiona rekonstrukcijas pirmais posms tika uzsākts 2017.gada aprīlī, kura ietvaros pilnībā atjaunota Rietumu tribīne un tās iekštelpas vairāk kā 5000 m2 platībā. Jaunais telpu plānojums iekļauj sportistu ģērbtuves, vairākas sporta un deju zāles, trenažieru zāli, fizioterapijas un medicīnas kabinetus, dopinga kontroles telpas, konferenču un izstāžu zāles, rekreācijas zonu, VIP telpas un mediju centru. Pārdomātā iekštelpu funkcionalitāte ļauj nodrošināt ne vien augstas kvalitātes treniņprocesu un rīkot starptautiska līmeņa sacensības vieglatlētikā un futbolā, bet vienlaikus izmantot telpas dažāda veida sporta un kultūras norišu vajadzībām ikdienā.

Piebūvējot jaunās Dienvidu un Ziemeļu tribīnes, skatītāju sēdvietu skaits palielināts līdz 10 461 iepriekšējo 5560 vietā, tādējādi nodrošinot iespēju divreiz vairāk skatītājiem klātienē vērot Vispārējos latviešu dziesmu un deju svētkus, kas notiks jau šī gada jūlijā. Jauno tribīņu virs zemes paceltā konstrukcija ļauj apmeklētājiem brīvi pārvietoties zem tribīnēm, būtiski atvieglojot kultūras un sporta pasākumu norisi. Pirmo reizi Daugavas stadiona vēsturē ir izbūvēts lifts, kas atvieglo pārvietošanās iespējas cilvēkiem ar kustību traucējumiem un māmiņām ar bērnu ratiņiem. Būvprojekta izstrādi, autoruzraudzību un būvniecību veica PS "LNK Industries Partnership" par kopējo līguma summu 10 697 085,25 eiro, būvuzraudzību nodrošināja SIA "P.M.G." būvuzraugi.

2019.gada sākumā tiks uzsākts otrais būvniecības posms, kura ietvaros tiks izbūvēts apsildāms dabīgā zālāja futbola laukums, atjaunoti vieglatlētikas skrejceliņi un vieglatlētikas sektori. Pēc šī posma pabeigšanas Daugavas stadions būs izpildījis visas prasības, lai tiktu sertificēts atbilstoši UEFA 4.kategorijai un IAAF II kategorijai.

Līdz 2022.gadam Daugavas stadiona teritorijā būs jauna ledus halle, vieglatlētikas manēža un multifunkcionālā halle. Teritorijas labiekārtošanas ietvaros tiks izveidota aktīvā atpūtas zona ar mini-pitch laukumiem, āra trenažieriem, vingrošanas laukumu un bērnu rotaļu laukumu, kā arī "Park&Ride" stāvparku.

Projektu "Kultūras un sporta kvartāla izveide Grīziņkalna apkārtnē" īsteno Daugavas stadions sadarbībā ar Rīgas pilsētas pašvaldību un VAS "Valsts nekustamie īpašumi". Kopējais projekta finansējums ir 61 965 627,85 eiro, t.sk., ERAF finansējums 37 550 530,46 eiro, valsts budžeta finansējums 5 559 179,02 eiro, pašvaldības finansējums 1 500 000,00 eiro, privātais finansējums 1 729 004,81 eiro un cits finansējums.

Avots: LETA
Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 23 dienas portālā
Bija online 18 aprīlī 21:47
Meklētājs būvniecības nozarē