Būvniecības izmaksas pirmajā ceturksnī - vidēji par 3,6% augstākas nekā pirms gada Ziņas

Būvniecības izmaksas pirmajā ceturksnī - vidēji par 3,6% augstākas nekā pirms gada

Sestdiena, 28 aprīlī, 2018

Būvniecības izmaksas šogad pirmajā ceturksnī salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgo periodu Latvijā pieaugušas vidēji par 3,6%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Tostarp strādnieku darba samaksa 2018.gada pirmajā ceturksnī salīdzinājumā ar 2017.gada pirmo ceturksni pieaugusi par 7,9%, būvmateriālu cenas palielinājušās par 2,7%, bet mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas kāpušas par 2,4%.

2018.gada pirmajā ceturksnī, salīdzinot ar 2017.gada ceturto ceturksni, kopējais būvniecības izmaksu līmenis palielinājies par 1%. Tostarp strādnieku darba samaksa pieaugusi par 1,5%, būvmateriālu cenas - par 1,3%, bet mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas - par 0,3%.

Savukārt šogad martā salīdzinājumā ar 2017.gada martu būvniecības izmaksas kāpušas par 3,9%. Strādnieku darba samaksa minētajā laika periodā pieaugušas par 8,7%, būvmateriālu cenas - par 3%, bet mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas - par 2,4%.

Vienlaikus mēneša laikā - 2018.gada martā salīdzinājumā ar februāri - būvniecības izmaksu līmenis Latvijā palielinājies par 0,5%. Strādnieku darba samaksa salīdzinājumā ar februāri pieaugusi par 1,1%, būvmateriālu cenas - par 0,5%, bet mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas - par 0,2%.

Martā būvniecības izmaksu vidējo līmeni visvairāk ietekmēja darba samaksas pieaugums apdares būvdarbu strādniekiem (jumiķi, apmetēji, sanitārtehniķi un citi), kā arī cenu pieaugums dolomīta šķembām.

https://infogram.com/buvniecibas-izmaksu-indeksu-izmainas-1gyj725xrv43m1l

2018. gadā datus par būvniecības resursu cenām sniedz apmēram 190 būvuzņēmumu un vairāk nekā 40 tirdzniecības uzņēmumu. Būvizmaksu indeksa aprēķinos papildus izmanto arī būvmateriālu cenas, kuras uzņēmumi sniedza ražotāju cenu indeksu rūpniecībā un importa cenu indeksa aprēķiniem.

Cenu apsekojuma izlasē iekļauti būvuzņēmumi, kuriem 2017.gadā bija lielākais pašu spēkiem veiktais būvdarbu apmērs. No apsekotajiem uzņēmumiem 80% pašu spēkiem veikto darbu apmērs pārsniedza vienu miljonu eiro gadā, no tiem 33% uzņēmumu darbu apmērs bija virs pieciem miljoniem eiro gadā. Tirdzniecības uzņēmumu atlases kritērijs ir to apgrozījuma lielums un specializācija.

Avots: LETA
Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 13 dienu portālā
Bija online 07 aprīlī 18:12
Meklētājs būvniecības nozarē