Salaspils KN Enerģētiķis rekonstrukcija kavējoties būvprojektētāju dēļ Ziņas

Salaspils KN Enerģētiķis rekonstrukcija kavējoties būvprojektētāju dēļ

Ceturtdiena, 19 aprīlī, 2018

Salaspils kultūras nama "Enerģētiķis" rekonstrukcija teju par gadu iekavējusies būvprojektētāju vainas dēļ, apgalvo pašvaldības vadība, taču domes opozīcija par to ir paspējusi vērsties Valsts kontrolē (VK).

Kā pavēstīja pašvaldības deputāts Jānis Nebars (VL-TB/LNNK), opozīcija lūgusi VK veikt revīziju, lai iegūtu papildus informāciju par to, vai pašvaldības resursi nav izlietoti negodprātīgi un pašvaldības amatpersonu rīcība saistībā ar Salaspils kultūras nama "Enerģētiķis" rekonstrukciju bijusi pamatota.

"Enerģētiķa" rekonstrukcija tika uzsākta 2017.gada sākumā, taču jau maijā Būvniecības valsts kontroles birojs apturēja ēkas demontāžas darbus, pamatojot to ar ēkas konstrukcijā konstatētajām plaisām.

Pēc Nebara teiktā, būvniecības speciālisti atzinuši, ka demontāžas laikā atklātās plaisas konstrukcijās un to stāvoklis, kopš pērnā gada maija ir tikai pasliktinājies un uzturēšanās objektā ir dzīvībai bīstama. Viņš uzskata, ka tas esot noticis arī tāpēc, ka Salaspils domes vadība nespēja atrisināt jautājumu par ēkas iekonservēšanu ziemas periodā.

Bažas deputātā raisot arī izskanējušās ziņas, ka bezdarbības dēļ pašvaldībai varētu nākties zaudēt gandrīz 500 000 eiro, jo gada laikā ēkas stāvoklis pasliktinājies tiktāl, ka var nākties veikt iepriekš neplānotus remontdarbus un ekspertīzes. Kā norāda Nebars, skaidras atbildes par kultūras nama tālāko būvniecības gaitu nevienā no Salaspils domes sēdēm nav saņemtas.

Kā aģentūrai LETA apgalvoja Salaspils novada domes priekšsēdētāja vietnieks Raivis Anspaks (V), ēkas rekonstrukcija ievilkusies būvprojektētāju vainas dēļ. Pagājušā gada augustā pašvaldība noslēdza sadarbību ar SIA "Baltex group", kuras uzdevums bija izstrādāt konstrukciju stiprināšanas būvprojektu, kuram vajadzēja būt gatavam jau pērnā gada oktobrī. 

"Uzņēmums visus darba iesniegšanas termiņus nokavēja. Visā šajā laika posmā viņi mums ir iesnieguši divus konstrukciju stiprināšanas būvprojektus, taču tiem bija jāiziet ekspertīze un projekti to neizturēja," skaidroja Anspaks. Kā iemesls no ekspertu puses minēta neatbilstība normatīvajiem aktiem un tehniskajām prasībām.

Anspaks stāstīja, ka pēc ilgstošām sarunām ar uzņēmēju viņi vienojušies, ka līdz 8.maijam tiks sagatavots un iesniegts vēl viens konstrukciju stiprināšanas būvprojekts. Ja arī tas ekspertu pārbaudi neizturēs, pašvaldība sadarbību ar uzņēmumu lauzīs.

Komentējot iemeslus, kāpēc kultūras nams pa ziemu netika iekonservēts, pašvaldības pārstāvis skaidroja, ka arī tas ir saistīts ar neapstiprināto projektu. "Mēs plānojām, ka oktobrī šis balstu stiprināšanas būvprojekts būs gatavs un mēs varēsim atsākt būvdarbus, taču tā nenotika. Lai ēku iekonservētu, arī ir jāizstrādā projekts, ko mēs izdarījām, taču šobrīd šī iekonservēšana vairs nav aktuāla," skaidroja Anspaks.

Pašvaldības pārstāvis norādīja, ka baumas par to, ka ēkas tehniskais stāvoklis pa ziemu būtu pasliktinājies, esot nepamatotas. "Tās ir spekulācijas, jo šobrīd nekas tāds nav konstatēts. Ēkai tiks veikta apsekošana, ko darīs neatkarīgi eksperti, un tikai pēc viņu atzinuma varēs spriest par nama stāvokli," sacīja priekšsēža vietnieks, norādot, ka arī informācija par papildus nepieciešamajām izmaksām esot nepamatota. Kopējās "Enerģētiķa" rekonstrukcijas izmaksas tika plānotas 5 miljonu eiro apmērā.

Avots: LETA
Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 1 mēnesis 26 dienu portālā
Bija online 24 martā 19:56
Meklētājs būvniecības nozarē