Ko Rīgai ir uzdāvinājušas sadraudzības pilsētas? Ziņas

Ko Rīgai ir uzdāvinājušas sadraudzības pilsētas?

Sestdiena, 14 aprīlī, 2018

Jēdziens „sadraudzības pilsēta” ir radies 1947. gadā. Pēc Otrā pasaules kara tautas vēlējušās mieru, labas attiecības, ciešas saites tirdzniecības un tūrisma jomās. Tāpēc dažādu pasaules valstu pilsētas sākušas „draudzēties”. Par pirmajām Rīgas sadraudzības pilsētām 60-tajos gados kļuva Rostoka Vācijas Demokrātiskajā Republikā un Pori Somijā.
Kāpēc nepieciešamas sadraudzības pilsētas? Draudzīgas attiecības ļauj apmainīties ar pieredzi dažādās tūrisma, satiksmes organizācijas, pilsētas attīstības jomās – īsumā, tās nāk tikai par labu.
»Ar pilsētām ir tāpat, kā ar cilvēkiem – katrai nepieciešama sava pieeja. Ar Erevānu Rīga sadraudzējās ļoti ātri, taču attiecību veidošana ar Kobi noritēja vairākus gadus.

«Draugi viens otram dāvina dāvanas un sadraudzības pilsētas nav izņēmums. Rīgas delegācija uz sadraudzības pilsētām dodas ar albumiem, tradicionāliem suvenīriem. Dažreiz dāvanas mēdz būt ļoti iespaidīgas. Piemēram, 1996. gadā Rīga Japānas pilsētai Kobei uzdāvināja... ziloni Zuzi! Valsti bija skārusi spēcīga zemestrīce, kurā dzīvību zaudēja 6000 cilvēki. Zilonēns tika dāvināts kā draudzības zīme. Brēmenē, pie Mandorfa tautas nama, stāv Sprīdītis, kuru veidojis skulptors Bruno Strautiņš, savukārt maskavieši pavada laiku Rīgas parkā, kas atrodas pilsētas centrā.

Bet kas ir uzdāvināts Rīgai?
Kobes pilsēta ir uzdāvinājusi ielas pulksteņus – tie atrodas pie Mākslas akadēmijas un rāda gan Latvijas, gan Japānas laiku. Sadraudzības pilsēta Sudžou Rīgai ir uzdāvinājusi arku un lapeni, kas atrodas Kronvalda parkā. Brēmenes muzikanti – ilgi nav jādomā, lai saprastu, no kā ir šī dāvana. Pastāv ticējums, ka, ja kādu no dzīvniekiem pietur aiz deguna, tad var izteikt vēlēšanos, kas noteikti piepildīsies.

Nesen Rīgā atklāts Erevānas parks. Naudu tā izveidošanai atvēlēja pašvaldība un Armēnijas vēstniecība. Armēnijas galvaspilsēta ir uzdāvinājusi, lūk, šos greznos soliņus. Kronvalda parkā, blakus Latvijas Jūras akadēmijai, atrodas Mirzo Ulugbeka – filosofa, matemātiķa, sultāna, piemineklis. Šī dāvana ir no sadraudzības pilsētas Taškentas. Dzejnieka Aleksandra Puškina piemineklis, tāpat kā daudzas citas dāvanas, uzstādīts pie Kronvalda parka. Šo skulptūru Rīgai uzdāvinājusi Maskava. Rīgai tiek dāvinātas ne tikai monumentālas dāvanas, bet arī interesanti un nelieli priekšmeti. Piemēram, Kobes pilsēta ir uzdāvinājusi šo galvassegu.

Avots: riga
Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 22 dienas portālā
Bija online 18 aprīlī 21:47
Meklētājs būvniecības nozarē

Pakalpojumu atlase pēc tēmas