Jūrmala: Sāk kompleksu Ķemeru teritorijas attīstīšanu Ziņas

Jūrmala: Sāk kompleksu Ķemeru teritorijas attīstīšanu

Trešdiena, 11 aprīlī, 2018

Jūrmalas pilsēta sākusi būvprojekta izstrādi daudzfunkcionālā dabas tūrisma centra izveidei Ķemeros un mežaparka labiekārtojumam; tiek izstrādāts arī topošā izglītojošā dabas tūrisma centra ekspozīcijas tehniskais projekts.

Dabas tūrisma centra izveide ir daļa no Jūrmalas pašvaldības Ķemeru attīstības plāniem, kas paredz kurortoloģijas atdzimšanu un dabas tūrisma attīstību, sakārtojot Ķemeru vēsturisko infrastruktūru un saglabājot unikālās Ķemeru dabas vērtības, informē Jūrmalas pilsētas domes Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja vietniece Elita Cepurīte.

"Dabas tūrisma centrs Ķemeros iecerēts kā unikāls Jūrmalas "enkurobjekts", kura īstenošana palīdzēs atdzīvināt Ķemeru teritoriju," stāsta Gatis Truksnis, Jūrmalas pilsētas domes priekšsēdētājs. "Viens no būtiskiem virzieniem centra darbībā būs izglītība, dabaszinību apguves iespējas skolēniem, ko varēs īstenot ārpus izglītības iestāžu telpām. Centrs būs interaktīvs, izklaidējošs, izglītojošs un sabiedrību iesaistošs, tas paredzēts ne tikai Jūrmalas iedzīvotājiem, bet arī Jūrmalas ciemiņiem, Latvijas un ārvalstu tūristiem, dabas draugiem, skolēniem un skolotājiem, jaunajiem zinātniekiem un ģimenēm ar bērniem. Līdz ar dabas tūrisma centra attīstību ievērojami palielināsies tūrisma plūsma, un tas sekmēs arī jaunu tūrisma produktu un uzņēmējdarbības vides attīstību Jūrmalā kopumā," uzskata domes priekšsēdētājs.

Dabas tūrisma centra izveides un mežaparka labiekārtojuma pilnveides koncepts ir balstīts uz esošā dabas mantojuma un tā vērtību izcelšanu, esošo resursu saglabāšanu, mijiedarbību ar iedzīvotājiem, sniedzot izglītības iespējas bērniem, skolēniem, skolotājiem, jaunajiem un pieredzējušajiem zinātniekiem, tūristiem un citiem interesentiem, paredzot daudzveidīgus interaktīvus pasākumus arī ārtelpās visa gada garumā.

Izglītojošā dabas tūrisma centra ekspozīcijas tehnisko projektu izstrādā uzņēmums "Dd Project" kopā ar audiovizuālā aprīkojuma projektēšanas uzņēmumu "Solavi". Būvprojektu dabas tūrisma centra izveidei un parka labiekārtojumam – arhitektu birojs SIA "Lauder Architects", kura piedāvātie meti pašvaldības pērn rīkotajā starptautiskajā konkursā par daudzfunkcionāla dabas tūrisma centra vīziju un meža parka labiekārtojuma ieceri tika atzīti par labākajiem, norāda E. Cepurīte.

"Darbs pie Ķemeru vides centra ekspozīcijas izstrādes mūsu komandai ir gan liels izaicinājums, gan milzīga atbildība vienlaikus. Tik vērienīgs projekts Latvijā ekspozīciju izveides jomā ir viens no pirmajiem. Jūrmalas dome pieņēmusi lēmumu attīstīt vides izglītības centru, projektēt un būvēt jaunu ēku, kas jau sākotnēji tiek plānota šādai konkrētai vajadzībai, un tas mūsu komandai uzliek vēl lielāku atbildību. Gala rezultātam ir jābūt mūsdienīgam un interesantam. Mūsu galvenais uzdevums jau šobrīd, projektējot ekspozīciju, domāt un paredzēt to, lai tā ir inovatīva un saistoša arī pēc vairākiem gadiem, kad projekts tiks realizēts," skaidro "Dd Project" radošais direktors Jānis Mitrēvics.

Savukārt SIA "Lauder Architects" valdes loceklis Kārlis Lauders uzsver: "Ķemeru projekts šķiet būtisks ar to, ka tā ir iespēja revitalizēt mazliet novārtā atstātu teritoriju ar lielu potenciālu. Jaunas, jaudīgas funkcijas kopā ar esošajām vērtībām spētu nodrošināt visas tuvākās apkārtnes attīstību. Šī ir īpaša vieta, un mēs esam par Ķemeru ilgtspējīgu attīstību!"

Jūrmalas pilsētas pašvaldība centra koncepcijas un tā satura izveidei ir piesaistījusi Latvijas Universitātes ekspertus, kas sniegs priekšlikumus ekspozīciju veidošanā un mācību satura izstrādē, kas apvienotu iespēju skolēniem, studentiem un studentiem teorētiskās zināšanas lietot praksē, izmantojot Ķemeru nacionālā parka unikālās vērtības. Tā kā topošajam centram būtiska būs izglītojošā funkcija un to iecerēts izmantot izglītības programmu apguvei, tā ekspozīciju un satura izveidē ar priekšlikumiem piedalās arī Jūrmalas pilsētas vispārizglītojošo skolu pedagogi.

Līdz ar dabas tūrisma centra izveidi Ķemeros plānots atjaunot un pilnveidot mežaparku, kas papildinātu dabas tūrisma centrā pieejamo pakalpojumu klāstu un būtu komplekss risinājums Ķemeru teritorijas attīstībai, skaidro E. Cepurīte.

Pašvaldība plāno gan sakārtot Ķemeru kultūrvēsturiskā parka teritoriju, atjaunojot kultūrvēsturiskos objektus, celiņus, apgaismojumu, parka arhitektūru un labiekārtojuma elementus, gan pilnveidot mežaparka infrastruktūru, atjaunojot vēsturisko sasaisti starp Ķemeru sanatorijas kompleksu un Meža māju.

Ķemeru mežaparka teritorijā ir paredzēts iekārtot takas un laipas, kuras ļaus iepazīt līdz šim apmeklētājiem nepieejamo Vēršupīti un tās krastu biotopus, kas atrodami dabiskā meža ielokā. Pastaigu taku un laipu tīkls, platformas, kas tiks izvietotas laipu malās, atpūtas un bērnu rotaļu vietas tiks veidotas tā, lai sniegtu iespēju vērot un izzināt dabu un tās mainību. Pieejamība dabas resursiem palīdzēs iepazīt, izprast un līdz ar to arī rūpēties par vidi, aizsargāt biotopus un attīstīt Ķemeru apkaimi.

Parka pārbūves un atjaunošanas projekts ir iekļauts un apstiprināts Jūrmalas pilsētas investīciju plānā 2017.–2019. gadam. Iecerēts, ka dabas izglītības centrs apmeklētājiem tiks atvērts 2021. gadā.

Kopējās parka pārbūvei un atjaunošanai plānotās izmaksas, ieskaitot būvprojekta izstrādi, rēķinātas septiņu miljonu eiro apjomā, no tām Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējums – seši miljoni un Jūrmalas pilsētas pašvaldības līdzfinansējums – 900 tūkstoši eiro, valsts budžeta dotācija – 158 tūkstoši eiro, informē domes pārstāve.

Avots: aprinkis
Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 15 dienu portālā
Bija online 59 minūtes pirms
Meklētājs būvniecības nozarē

Pakalpojumu atlase pēc tēmas