Kultūras pieminekļu saglabāšanai Rīgas dome atvēlēs par 400 000 eiro vairāk nekā sākumā plānots Ziņas

Kultūras pieminekļu saglabāšanai Rīgas dome atvēlēs par 400 000 eiro vairāk nekā sākumā plānots

Trešdiena, 4 aprīlī, 2018

Kultūras pieminekļu saglabāšanai Rīgas dome atvēlēs papildus 400 000 eiro, līdz ar to šogad kopumā šim mērķim tiks tērēti 1,3 miljoni eiro.

Sākotnēji šim mērķim dome bija plānojusi atvēlēt 900 000 eiro, taču lielās intereses dēļ Rīgas dome atbalstīja priekšlikumu šim mērķim atvēlēt vēl 400 000 eiro.

Kopumā uz kultūras pieminekļu saglabāšanas līdzfinansējumu šogad pretendē 89 iesniegtie projektu pieteikumi kopsummā par 1,5 miljoniem eiro. Sākotnēji konkursā tika iesniegti 134 projekti kopsummā par 2,26 miljoniem eiro. Kā pavēstīja Rīgas domes Īpašuma departamenta pārstāve Baiba Gailīte, komisija no pretendentu loka izslēdza 47 projektu pieteikumus, kuri neatbilda konkursa nolikuma prasībām. Vēl 25 ēku pieteikumiem nebija iesniegti konkursa nolikumā noteiktie dokumenti un astoņu ēku īpašniekiem ir izveidojies nekustamā īpašuma nodokļa parāds. Savukārt sešu ēku tehniskais stāvoklis neatbilda konkursa prasībām un tajās vispirms ir jāveic dažāda veida rekonstrukcijas darbi.

Šogad pašvaldības līdzfinansējumam varēja pieteikties ne tikai ēkas, kuras atrodas Vecrīgā vai Rīgas Vēsturiskajā centrā, bet arī, kuras atrodas apbūves aizsardzības teritorijās Āgenskalnā, Bolderājā, Čiekurkalnā, Dzegužkalnā, Jaunmīlgrāvī, Maskavas forštatē, Pleskodālē, Sarkandaugavā, Teikā, Torņkalnā, Vecāķos, Vecdaugavā, Vecmīlgrāvī. Kopumā no šīm teritorijām tika saņemti 16 projektu pieteikumi.

Kā pastāstīja Gailīte, ēkas atjaunošanas darbiem šogad pieteicās 120 projekti, līdzfinansējumam ēku dažādu elementu atjaunošanai - 16 projekti, un vēl 55 projektu iesniegumi attiecināmi objektiem, kas ir valsts vai vietējās nozīmes pieminekļi. Vēl ir saņemti 20 koka ēku atjaunošanas projekti.

Vecākā koka ēka, kas pretendē uz līdzfinansējumu, atrodas Friča Brīvzemnieka ielā 7, un tā ir nodota ekspluatācijā 1840.gadā. Savukārt pati vecākā konkursā pieteiktā ēka atrodas Peldu ielā 23 un tās ekspluatācijas uzsākšanas laiks ir datēts ar 1766.gadu.

Pretendentiem ir iespēja saņemt pašvaldības līdzfinansējumu ēkas atjaunošanas darbiem 50% apmērā, bet ne vairāk kā 20 000 eiro kultūras pieminekļa saglabāšanai, kā arī ne vairāk kā 5000 eiro ēkas elementu atjaunošanai vai restaurācijai. Konkursa pieteikumu projektus izvērtē, pieņemot lēmumu par finansējuma piešķiršanu, taču tas īpašniekam tiks piešķirts tikai pēc būvdarbu pabeigšanas un to pieņemšanas.

Avots: LETA
Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 23 dienas portālā
Bija online 18 aprīlī 21:47
Meklētājs būvniecības nozarē

Pakalpojumu atlase pēc tēmas