Arhitektūras pieminekļa atjaunošana: Krapes evaņģēliski luteriskā baznīca torņa atjaunošana Ziņas

Arhitektūras pieminekļa atjaunošana: Krapes evaņģēliski luteriskā baznīca torņa atjaunošana

Otrdiena, 2 janvārī, 2018

Projekta “Vietējās nozīmes arhitektūras pieminekļa “Krapes evaņģēliski luteriskā baznīca” torņa atjaunošana, nodrošinot kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanu, popularizēšanu un pieejamību” ietvaros šodien Krapes baznīcai uzstādīts tornis un baznīcas zvans. Šobrīd tā sāk līdzināties tam baznīcas tēlam, kāds tas bija pēc Otrā pasaules kara, pirms to nodeva saimnieciskajai darbībai un torni nojauca.

Ogres novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Egils Helmanis pauž prieku, ka šajos Ziemassvētkos krapieši var atkal dzirdēt baznīcas zvana skaņas. Viņš uzsver, ka svarīgi ir sakārtot ne vien infrastruktūru, bet arī apkārtējo vidi, lai cilvēki varētu sevi pilnveidot garīgi. Tāpēc viņš darīšot visu iespējamo, lai lauku skolas un baznīcas netiktu likvidētas.

Šobrīd Krapes baznīca ir draudzes īpašumā, tajā darbojas draudze, svētdienas skola un jauniešu grupa. Baznīcā divas reizes mēnesī notiek dievkalpojumi, notiek kristības, iesvētības, laulību reģistrācijas, tiek organizēt dažādi pasākumi.

Baznīca ir vietējas nozīmes arhitektūras piemineklis, kurā atrodas valsts nozīmes mākslas vērtības – Kārļa Hūna altārglezna (19.gs.) un baznīcas zvans (17.gs.). Turklāt Krapes baznīca ir iekļauta tūrisma ceļveža maršrutā. Draudzes aktīvistiem ir pieredze nelielu projektu izstrādāšanā un realizēšanā - veikta baznīcas dārza sakopšana, pāraugušo koku vainagu izkopšana ar arboristu palīdzību, atjaunots tūju stādījums, organizēts Ziemassvētku pasākums pagasta senioriem. Draudze ir apkopojusi lielu daļu materiālu par baznīcas vēsturi un turpina to vākšanu. Tagad tiek īstenots jau sen lolots sapnis – atjaunot baznīcas vēsturisko izskatu un jaunā torņa telpās iekārtot baznīcas muzeju, tā baznīcai kļūstot ne tikai par nozīmīgu Ogres novada tūrisma apskates objektu, bet arī par nacionālas nozīmes sakrālā tūrisma apskates objektu, popularizējot kultūrvēsturisko mantojumu un nododot to nākamajām paaudzēm. Tehniskais projekts torņa rekonstrukcijai ir sagatavots jau 2004.gadā, taču līdzekļu trūkums līdz šim to bija liedzis īstenot.

Krapes baznīcas torņa projektētājs ir Valters Raņķis, būvdarbus veic “JK Construction Serviss”.   Projekts tiks īstenots līdz 2018. gada 4. jūlijam.

Projekts tiek īstenots Latvijas Lauku attīstības programmas 2014. - 2020. gadam pasākuma “Atbalsts LEADER vietējai attīstībai” apakšpasākuma “Darbību īstenošana saskaņā ar sabiedrības virzītas vietējās attīstības stratēģiju” ietvaros ar Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai (ELFLA) finansējumu un Ogres novada pašvaldības līdzfinansējumu. Valsts un Eiropas Savienības atbalsta piešķiršanu administrē Lauku atbalsta dienests. Kopējās projekta izmaksas ir 89 963.77eiro, no kurām attiecināmo izmaksu summa ir 49 455.40 eiro. ELFLA atbalsta finansējums ir 70% no projekta attiecināmo izmaksu summas jeb 34 618.78 eiro, bet Ogres novada pašvaldība līdzfinansē 30% no projekta attiecināmo izmaksu summas un daļēji finansē projekta neattiecināmās izmaksas.
Avots: ogre.lv
Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 24 dienas portālā
Bija online 18 aprīlī 21:47
Meklētājs būvniecības nozarē

Pakalpojumu atlase pēc tēmas