Zvanu skaņas mākoņu augstumā Ziņas

Zvanu skaņas mākoņu augstumā

Piektdiena, 3 augustā, 2018

Kopš rekonstrukcija uzsākta Sv. Trīsvienības katedrālē, lai apskatītu pilsētu no putna lidojuma, liepājniekiem un pilsētas viesiem atvērts Sv. Annas baznīcas tornis.

Lai gan uz pilsētu var skatīties caur veciem un nenomazgājami netīriem logiem, tālumā var manīt Liepājas Reģionālo slimnīcu, bet ar ērgļa aci var ieraudzīt pat Grobiņu. Tornī uzkāpšana gan var radīt problēmas maziem bērniem un cilvēkiem ar kustību traucējumiem. "Ir jānovērtē savas fiziskās spējas, jo trepes ir grūti kāpjamas. Cilvēkiem ar veselības problēmām, vai vecākiem gados, nav ieteicams kāpt augšā," saka mācītājs Atis Grīnbergs. Visos torņa stāvos ir izliktas brīdinājuma zīmes par stāvām trepēm un vietām, kur jāpievērš uzmanība.

Unikāla iespēja ir uzkāpt līdz pat zvaniem, mācītājs iesaka kāpt bez piecām minūtēm līdz pilnai stundai, lai var izjust un dzirdēt zvanu skaņas un redzēt, kā darbojas to mehānisms. "Ir grūti atrast vēl šādu mehānismu, kurš darbojas kā mūsu baznīcā," turpina mācītājs. "Tornis ilgi bijis ciet. Vēl plaši nav zināms, ka tas atkal atsācis darboties, bet tūristi jau nāk."

"Viesi šeit ir no visas pasaules, kad ieskatos ierakstu grāmatā, redzu parakstus no Austrālijas, Lietuvas un Vācijas," pastāsta dievnama kancelejas sekretāre Kristīne Ketverte.

"Tūristi no Rietumeiropas baznīcas neuzskata par dievnamiem, bet gan par vienkāršu apskates objektu. Savukārt mēs, ticīgie, uz baznīcu primāri lūkojamies kā uz dievnamu. Tas ir lūgšanu nams, tāpēc mēs šeit lielas ekskursijas neatļaujam, bet tornis skaitās ārpus baznīcas, cita celtne," piebilda mācītājs.

Lai kāptu tornī, ir jāsamaksā ziedojums: pieaugušajam divi eiro, bērniem no septiņiem gadiem – viens eiro, bet līdz septiņu gadu vecumam ieeja ir par brīvu. Šos ziedojumus paredzēts izlietot torņa ārpuses remontam.

Svētās Annas luterāņu baznīca ir vecākais dievnams Liepājā. Celtnei piebūvēts masīvs mūra tornis ar augstu smaili. 1798. gadā tornī iespēra zibens, un 1823. gadā to pārveidoja. Baznīca pēdējo reizi pārbūvēta 19. gs. otrajā pusē. Tas bija grūts uzdevums – vecajai būvei radīt jaunu torni. Baznīca tādējādi kļuva par augstāko celtni pilsētā, tornis ir aptuveni 60 metrus augsts.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 21 diena portālā
Bija online 18 aprīlī 21:47
Meklētājs būvniecības nozarē