Mežaparka estrāde: ar unikāla maketa palīdzību izmēģināta akustika Ziņas

Mežaparka estrāde: ar unikāla maketa palīdzību izmēģināta akustika

Trešdiena, 29 novembrī, 2017

Pēc rekonstrukcijas Mežaparka estrāde kļūs ne tikai lielāka, bet arī skaļāka: palielinot koristu zonas amfiteātra leņķi, uzlabosies dzirdamība. Pagājušonedēļ noslēdzās latviešu un vācu skaņas ekspertu kopīgie izmēģinājumi, kuru vajadzībām izveidots unikāls topošās estrādes makets, kas veidots mērogā 1:33. Tas tika izstādīts RTU Arhitektūras fakultātes foajē.

Skatuves, tās kupola un skatītāju rindu makets ir precīza kopija estrādei, kurā jau nākamvasar tiks uzņemti Dziesmu un deju svētku dalībnieki. Pēc Rīgas tehniskās universitātes docenta Andra Zabrauska vārdiem, akustikas izmēģināšana uz maketa ir ļoti svarīga procedūra. Turklāt pirmo estrādes rekonstrukciju, kas veikta 90. gados, par veiksmīgu saukt nevar, jo jau projekta izstrādes sākuma stadijā tika pieņemti apšaubāmi lēmumi.

Tāpēc pašreizējās rekonstrukcijas pasūtītājs – Rīgas dome – no paša sākuma piesaistīja zinātniekus, tostarp arī vadošo akustikas ekspertu, RTU docentu Andri Zabrauski. Akustikas pārbaudes pusgadu veikuši speciālisti no Latvijas laboratorijas R&D Akustika un vācu uzņēmuma Müller BBM Akustik.

“Estrādes makets ir unikāls, jo tas nav tikai arhitektonisks makets, bet arī pasaulē lielākās koru akustiskās tribīnes makets. Maketā atšķiras ne tikai ģeometriskie izmēri, bet arī izmantotie materiāli. Attiecīgi, lai veiktu akustikas mērījumus, arī raidītie skaņas signāli tikuši pielāgoti minētajam izmēra un materiāla mērogam. Tas mums ļauj ļoti precīzi prognozēt akustiskos apstākļus,” skaidro Zabrauskis.

Maketā, kas izstādīts RTU Arhitektūras fakultātes telpās, pašlaik nav izvietoti akustiskie atstarotāji, kas sedz visu amfiteātra jumta apakšējo virsmu, kā arī maketā no ārpuses nav vēl izvietota membrāna, kas sargās koristu daļu no vēja un lietus ietekmes. “Tā viennozīmīgi būs viena no modernākajām un lielākajām kora estrādēm pasaulē,” atzīmē Zabrauskis.

Ja attālums no dziedātājiem līdz skatītājiem ir lielāks par 100 metriem, kā Mežaparka estrādē, tad bez skaņas pastiprinātājiem neiztikt. Šim mērķim tiks izmantoti mūsdienīgi risinājumi un materiāli. Jumta struktūra tiks veidota no metāla, bet akustiskie atstarotāji – no līmēta koka, bet no ārpuses konstrukciju klās specifiska polimēra membrāna, kas austa no stikla šķiedras, kas ražota Valmieras stikla šķiedras rūpnīcā.

Kas mainījies akustikā? "Pirmkārt, esošajā estrādē gan koristi, gan klausītāji ir pieraduši pie sānu atskaņotas skaņas, kas formē telpisku skaņu - šeit viss tiek pārnests uz jaunu sistēmu, kurā skaņa pienāks no citiem virzieniem. Tas nozīmē, ka skaņa būs dabiskāka. Otrkārt, būs daudz stāvāks kora amfiteātris. Tas nozīmē, ka atsevišķu balsu grupas nolasīsies daudz skaidrāk un saprotamāk. Esošajā estrādē pakāpe ir krietni lēzenāka,” skaidro Zabrauskis. Arī skatītāju zāle mainīsies. Lai skaņa būtu labāka, skatītāju zonā visi krēsli būs bez atzveltnes.

Maketa testēšanā koris tika “aizstāts” ar 35 ultraskaņas avotiem, kuru uztveršanai maketa skatītāju zonā tiek izveidoti mikrofoni, ar kuru palīdzību tiek veikti mērījumi. Pēc eksperta domām, tas ir vistuvākais analoģijas ceļš. Paralēli tiek veiktas datoru simulācijas, un abu šo eksperimentu rezultāti pašlaik sakrīt.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 26 dienu portālā
Bija online 7 stundas pirms
Meklētājs būvniecības nozarē